Indexillä kaksi huippu-uutuutta AMB:ssa

Saksalainen työstökonevalmistaja Index-Traub on aina vahvasti esillä AMB-messuilla. Tämän vuoden tapahtu-massa kotikentällään Stuttgatissa Index esitteli yli 100-vuoden kokemuk-sellaan taas otannan tuotteistaan, joista kaksi on merkittävää uutuutta: sorvaus-keskus G420 ja monikarasorvi MS22-L.

Messujen aikana Index esitteli osastollaan uuden Index G420:n, joka on suunniteltu isojen kappaleiden nopeaan ja joustavaan valmistukseen. Kone on kokoluokaltaan ja ominaisuuksiltaan kiinnostava uutuus myös Suomen markkinoita ajatellen. G420 tukevuutta kuvaa hyvin sen 23 000 kg paino. Tätä kunnioitettavaa massaa kantaa polymeeribetonista valmistettu runko, joka on lämpölaajenemiseen reagoimaton materiaali. Kyseistä runkorakennetta käytetään myös yleisesti hiomakoneissa.

G420-monitoimisorvissa on kaksi 12-
paikkaista alarevolveria, joissa on Y-akselit ja pyörivät työkalut. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että molemmilla karoilla voidaan koneistaa samanaikaisesti käyttäen alarevolverien ominaisuuksia monipuolisesti. Tämä näkyy suoraan kappaleaikojen lyhenemisenä, kun työstö voidaan jakaa tasapuolisesti molemmille karoille. Tehokkaan työstön mahdollistaa 40 kW:n teho, joka saadaan molemmilta karoilta. Jyrsinpään jykevyyttä kuvaa parhaiten 26 kW:n työstöteho ja maksimi pyörimisnopeus on 12 000 rpm.

Koneen sorvauspituus on 1600 mm ja maksimi istukanhalkaisija on 400 mm. Työstöpään B-akseli kääntyy 230 astetta. Työkalupaikkoja G420:ssa on 115 kpl, pidinjärjestelmä on HSK-T63 tai vaihtoehtoisesti Capto C6. Tämä tarkoittaa käytännössä joustavaa tuotantoa sekä lyhyitä asetusaikoja kooltaan isoille kappaleille.

MS22-L

Index MS22-L -monikarasorvi oli messuilla toinen Indexin esittelemä uutuus. Se on varustettu pitkäsorvausominaisuuksilla ja iXpanelilla. Tämä tarkoittaa työstökonetta, jossa on 6 pitkäsorvia yhdistettynä yhteen monikarasorviin. Tankohalkaisija-alue on 5–22 mm ja maksimi työkappaleen pituus 200 mm. Yksittäisen karan teho on 
8,7 kW. Katkaisupuolen työstön mahdollistaa optiona saatavat synkronikarat, kaksi kappaletta. – Monikarasorveista Indexillä on pitkä kokemus, samoin kuin pitkäsorvauksesta. MS22-L:ssä ovat tavallaan nämä kaksi innovaatiota yhdistetty toisiinsa, kertoo -Index-Traub Finland Oy, myyntijohtaja Sakari Palho.

– Index on monikarasorvivalmistajana markkinajohtaja maailmassa. Vaikka Indexin valmistamista monikarasorveista iso osa menee autoteollisuuden tarpeisiin, niitä käytetään paljon myös muussa valmistavassa teollisuudessa. Esimerkiksi Ruotsiin on myyty 2009 jälkeen 16 Indexin monikarakonetta, Suomeen ei yhtään. Jostain syystä Suomen lastuavan teollisuuden toimijat eivät ole nähneet laajassa mittakaavassa monikarakoneiden avaamia lisähyötyjä ja mahdollisuuksia valmistuksellisesti tai uusien markkinoiden mahdollistajana. MS22-L edustaa jälleen täysin uutta Indexin teknologiaa, jota myös suomalaisen metalliteollisuuden kannattaisi ehdottomasti hyödyntää, kannustaa Sakari Palho.

INFO

Index-Traub Finland Oy

Sakari Palho

myyntijohtaja

puh. 010 843 2005

sakari.palho@index-traub.fi

www.index-traub.fi