Vapaata kapasiteettia uusille asiakkaille; Juhani Haavisto Oy:lle kolme palettiautomaatiolla varustettua vaakakaraista Mazak-koneistuskeskusta

Juhani Haavisto Oy:n uuden 1300 neliömetrin teollisuus­hallin lattialla on kolme suurta vaakakaraista Mazak-työstö­keskusta ja aihiot suureen palettiautomaatioon. Miehet ahkeroivat koneiden ja paletti­automaation parissa. Lokakuussa hallissa on tarkoitus olla täysi tohina päällä ja koneiden ajossa. Vielä kahdeksan kuukautta sitten tällä paikalla oli vain tyhjä kenttä.

Vuoden 2022 lopussa kotkalainen tilauskonepaja Juhani Haavisto Oy oli risteyskohdassa. Yritys oli kasvanut voimakkaasti viimeiset kaksi vuotta ja asiakkaiden yhä kasvavaan kysyntää vastaamaan oli paine saada lisäkapasiteettia. Voimakas kasvu oli hoidettu pitkälti ylitöinä, ja henkilöstön jaksamisen kanssa oli tullut rajat vastaan. Juhani Haavisto Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Haavisto pohti yrityksen tilannetta ja päätti toimia.
– Tämän kokoluokan uuden investoinnin toimitusaika on jopa puolitoista vuotta. Kysynnän käydessä kuumana, tuo toimitusaika tuntui vähän pahalta, kertoo Haavisto investoinnin taustoista.

Juhani Haavistolla oli jo ennestään hallin lattialla vaakakarainen Palletech-palettiautomaatiolla varustettu työstökeskus Mazak HCN 10800, joka oli ollut jo usean vuoden ajan laadukas ja luotettava osa yrityksen tuotantoa. Positiivisella käyttökokemuksella oli suuri vaikutus siihen, että Jarkko Haavisto ylipäätään päätti ottaa selvää, josko markkinoilta löytyisi vastaavanlainen vaakakarainen kone käytettynä ja olisi nopeasti saatavilla vastaamaan kovaan kysyntään.

Netin syövereistä löytyi Englannissa sijaitseva konesolu, joka piti sisällään kolme vaakakaraista Mazak HCN 10800 -koneistuskeskusta ja 24 paletin Palletech-palettiautomaation.
– Lähdimme etsimään yhtä konetta ja löytyikin kolme automaation kera. Kävimme ensin sisäisen keskustelun, että onko järkeä ja resursseja lähteä tämän kokoluokan investointiin. Kun talon sisältä tuli vih­reää valoa ja myyjä lähetti lisätietoa koneista, päätimme lähteä Englantiin katsomaan konesolua, kertoo Haavisto.

Uusiin 1300 m2:n toimitiloihin sijoittuu konesolu, joka pitää sisällään kolme vaakakaraista Mazak HCN 10800 -koneistuskeskusta ja 24 paletin Palletech-palettiautomaation.


Tarpeesta tuotantoon 10 kuukaudessa

Lisätiedustelujen jälkeen Jarkko Haavisto pohti, että käytetyn koneen hankintaan ulkomailta, vielä EU-alueen ulkopuolelta olisi hyvä saada asiantuntijaosaamista mukaan.
– Otin yhteyttä Evomaxin toimitusjohtajaan Mauri Kauttoon. Hän on vanha tuttavuus ja konekauppiaiden joukossa sellainen peluri, jolla on vahva kokemus käytettyjen koneiden kaupasta. Minulla oli luottamus, että häneltä löytyy näkemystä aiheeseen. Lähdimme yhdessä katsomaan koneita Englantiin.
Englannissa vastassa oli uuden karheat Mazakin vaakakaraiset työstökeskukset palettiautomaatiolla varustettuna. Myyjänä oli iso kansainvälinen konserni, jolla oli alumiiniin erikoistunut yksikkö lentokone- ja avaruusteollisuuden osien valmistukseen. Yritys oli hankkinut konesolun isoa projektia varten. Koneet jäivät käytännössä heti alusta alkaen vailla työtä, kun projekti peruuntui.
– Koneet nähtyämme teimme ostopäätöksen. Koneilla oli ikää kuusi vuotta, mutta käyttötuntien puolesta koneet olivat kuin uusia. Saimme automaatiojärjestelmin varustellun solun, joka oli lähes käyttämätön. Jos koneilla olisi ajettu viisi tai kuusi vuotta sitä luokkaa mitä vanhoilla koneilla FMS:ää ajetaan, ei meillä olisi ollut kiinnostusta.

Suomessa alkoi ostopäätöksen jälkeen hektinen vaihe. Nykyinen toimitila oli liian pieni kyseiselle kolmen koneen solulle, joten edessä oli myös uuden hallin rahoittaminen, suunnittelu ja rakentaminen. Kun lopulta kaikki palaset olivat kohdallaan ja hallin rakentaminen sai vihreää valoa, alkoi vauhti kiihtyä. Halli alkoi nousta perustuksiltaan keväällä ja jo heinäkuussa pihaan kurvasi 18 rekkaa Englannista.


Onnistunut projekti

Jarkko Haavisto on ollut projektiin etenemiseen tyytyväinen.
– Koko projekti on onnistunut niin kustannuksiltaan kuin aikataulullisesti. On ihan eri asia hoitaa tällainen projekti kuin tilata tehtaalta uusi kone. Tämän kokoluokan projektissa tulee aina yllätyksiä ja muuttujia, vaikka kuinka etukäteen suunnittelisi. Projektin jokainen osapuoli hallin suunnittelusta ja rakentamisesta, koneiden maahantuonnista ja kuljetuksesta asennukseen on hoitanut oman tonttinsa hyvin, kertoo Haavisto projektin onnistumisesta.

Yksi näistä projektin osapuolista on Evomax Oy, jolla on pitkä kokemus käytettyjen koneiden maahantuonnista. Juhani Haaviston projektissa Evomaxin vastuulla oli koneiden maahantuontiin, kuljetukseen ja projektin hoitoon liittyvät asiat.
– Tämä kokoluokan tuontiprojektissa EU-alueen ulkopuolelta pitää ottaa huomioon tavallisten kuljetusjärjestelyiden lisäksi mm. tullaus- ja valuutta-asiat sekä vientilisenssit. Lisäksi kaikilla komponenteilla, myös osakomponenteilla pitää olla CE-hyväksyntä. Projektissa oli paljon alihankkijoita ja liikkuvia osia. Kokonaisuudessaan Suomeen tuli 18 rekkakuormaa tavaraa, joista kuusi oli erikoiskuljetuksia. Isoja viiveitä ei maahantuonnissa tullut vaan kaikki järjestyi suunnitellusti ja aikataulussa, kertoo Evomaxin toimitusjohtaja Mauri Kautto.


Ensimmäistä kertaa vapaata kapasiteettia uusille asiakkaille

Wihurin asentajat asentavat hallissa koneita ja palettiautomaatiota. Lokakuussa koneiden on tarkoitus olla miehittämättömässä ajossa. Jarkko Haavisto katsoo luottavaisesti ja innostuneesti tulevaan.
– Tämän kokoluokan koneita automatisoituna ei Suomen markkinoilla paljon ole. Yhden koneen kapasiteetti menee kokonaan olemassa olevien asiakkaiden tarpeiden hoitamiseen, mutta tavoite on syksyllä markkinoida kapasiteettia ja saada uusia asiakkaita. Meillä on monipuolinen konekanta ja mahdollisuus reagoida monenlaiseen kysyntään. Valmistamme mielellämme isompia mittavampia kappaleita, joilla on jonkinlaista sarjaa. Meillä on useampi vahva asiakas, joiden kanssa olemme kasvaneet yhdessä ja viisinkertaistaneet yrityksemme liikevaihdon. Meillä ei juurikaan ole ollut sellaista vapaata kapasiteettia, että olisi ollut mahdollisuus lähteä hakemaan uusia ­asiakkaita. Mutta nyt haluaisimme myös haastaa uusia yrityksiä ottamaan yhteyttä, että löytyisikö meistä heille kumppani. Tähän saakka uusien koneiden kapasiteetti on lähes kokonaan myyty jo koneen saapuessa. Nyt meillä ensimmäistä kertaa yrityksen historiassa sellainen tilanne, että on mahdollisuus avata uusia asiakkuuksia, iloitsee Haavisto.

– Tämän kokoluokan koneita automatisoituna ei Suomen markkinoilla paljon ole. Yhden koneen kapasiteetti menee kokonaan olemassa olevien asiakkaiden tarpeiden hoitamiseen, mutta tavoite on syksyllä markkinoida kapasiteettia ja saada uusia asiakkaita, kertoi projektityömaalta elokuussa tavoitettu toimitusjohtaja Jarkko Haavisto.

Juhani Haavisto Oy
Jarkko Haavisto
toimitusjohtaja
puh. 0500 959 336
www.juhanihaavisto.fi