Nopea liekkikuumennus tuo hitsaukseen joustavuutta ja ketteryyttä

TunturiTec Oy Paraisilla on ottanut käyttöön Linden LINDOFLAMM®­-polttimet hitsattavien osien esilämmitykseen ja oikaisuun. Tuotantopäällikkö Matias Eriksson perustelee valintaa yhdellä sanalla: “Nopeus.” Muihin kuumennusratkaisuihin kuten vastusmattoihin tai uuneihin verrattuna liekkikuumennus voi säästää rutkasti sekä aikaa että rahaa. Alihankkijalle nopeus ­sekä työssä että työn valmistelussa on kriittisen tärkeää.

Menestyvä alihankkija on tehokas suunnitelmien mukaan toistuvissa töissä, mutta myös erinomaisen ketterä reagoimaan ­asiakkaan kiireellisiin tarpeisiin. “Aina ei tiedä, mitä seuraavana päivänä tehdään”, Matias Eriksson sanoo.
Erikssonin lausahdus oikeasti sisältää kaikkein keskeisimmän tekijän, joka määrittää alihankkijan, erityisesti kunnossapitotyötä tekevän palveluyrityksen kehittämistä. Alihankkijalle joustavuus, ketteryys ja reagointikyky ovat keskeisiä kriteereitä tuotantojärjestelmien kehittämisessä.


Ketterää palvelua teollisuudelle

Alihankkijat ovat tietyllä tavalla koneenrakennuksen ekosysteemi. Omia tuotteita kehittävät ja markkinoivat yritykset hyötyvät suuresti, kun niiden tukena on verkosto, joka hallitsee valmistamisen salat. Näin ne itse voivat voivat keskittyä täysin asiakkaiden tarpeisiin ja ratkaisujen kehittämiseen. Samalla verkostossa tai ekosysteemissä työskentelevät alihankkijayritykset hyötyvät puolestaan päähankkijoiden kehitys- ja markkinointipanostuksista.
TunturiTec on perustamisestaan lähtien vuodesta 1986 tarjonnut palveluita teollisuudelle. Aluksi kunnossapidon suunnittelua sekä kone- ja laitesuunnittelua, nyt toisen sukupolven ollessa yrityksen johdossa toiminta on yhä enemmän alihankintaa.
Referenssilistassa näkyy lukuisia tunnettuja kotimaisia ja ulkomaisia koneenrakennuksen ja prosessiteollisuuden suuryrityksiä, joille TunturiTec tekee joko alihankintapalvelua tai tuotantokaluston kunnossapitoon liittyvää koneistus- ja hitsaustyötä.


Aina vain enemmän hitsausta

“Hitsaamisen osuus toimituksissa kasvaa koko ajan”, Matias Eriksson sanoo. TunturiTec hitsaa hyvin monipuolisesti levyrakenteista aina pinnoitehitsauksiin asti. Työt ovat usein hitsausteknisesti vaativia, kovalle kuormitukselle joutuvia teollisuuden tuotantokoneita, joissa materiaalitkin useimmin ovat työstämisen ja liittämisen kannalta hankalia erikoisteräksiä.

Korkean laadun tuottamisessa korostuu hitsausprosessin kokonaisuuden hallinta. Se on paljon enemmän kuin menetelmien, lisäaineiden ja hitsausarvojen valitsemista. Hyvin tärkeää on esimerkiksi liitettävien osien esivalmistelu hitsausta varten ja hitsauslämmön mahdollisesti aiheuttamien muodonmuutosten hallinta. Näihin saattaa kulua aikaa jopa enemmän kuin itse hitsaukseen.
Juuri tästä syystä LINDOFLAMMin nopeus teki vaikutuksen Erikssoniin, kun hän ensimmäisen kerran törmäsi siihen netissä. Tarkempi tutustuminen tekniikkaan vain vahvisti ensivaikutelmaa.


Kuvassa TunturiTecin tuotantopäällikkö Matias Eriksson.


Rivipolttimilla ja jakotukeilla suuria järjestelmiä

Nopeus LINDOFLAMMIN tapauksessa tarkoittaa sekä käyttöönoton nopeutta että tehokkuutta itse kuumentamisessa. Tehokkuus perustuu pitkälti siihen, että asetyleeni palaa erittäin kuumalla liekillä ja on helposti säädettävissä. Käyttöönoton nopeus taas juontuu kaasunpolton tekniikan yksinkertaisuudesta. Yksinkertaisimmillaan LINDOFLAMM tarvitsee vain asetyleenipullon ja paineilmaa.

LINDOFLAMM-polttimien ja -komponenttien avulla voi rakentaa hyvinkin laajan järjestelmän, jossa kuumennus saadaan työkappaleessa juuri oikeaan kohtaan juuri oikealla teholla valmistettavan tuotteen vaatimusten mukaan. Lisävarusteiden, kuten automaattisytytyksen, ohjauksen ja lämpötilan valvonnan, avulla liekkikuumennusratkaisun voi räätälöidä tuotteelle ja automatisoidakin. Liekkiä voi säätää ja kaasun virtausnopeutta hallita niin, että liekin ominaisuudet pysyvät tasaisina.


Yksinkertainen on kaunista

Vaativissa valmistusprosesseissa räätälöidyt ratkaisut takaavat aina parhaan tuottavuuden ja tehokkuuden, mutta hyvään tulokseen voi päästä yksinkertaisestikin.
TunturiTec asettaa suuren painon joustavuudelle ja on siksi pitäytynyt hyvin yksinkertaisessa LINDOFLAMM-kokoonpanossa, josta voi rakentaa toimivan sovelluksen kulloinkin tekeillä olevaan työhön hyvin nopeasti. TunturiTecillä käsikäyttöisten suurtehopolttimien lisäksi tuotannossa käytetään 16 ja 33 suuttimen rivipolttimia. Näistä pystytään rakentamaan kuumennusratkaisu melkein työhön kuin työhön.
Liekkikuumennus on TunturiTecillä ollut lähes päivittäisessä käytössä yli kahden vuoden ajan lukuisien eri tuotteiden lämmityksessä. Erikssonin mukaan suutintakaan ei ole vaihdettu koko aikana eikä yhtään varaosaa ole tarvinnut tilata.

LINDOFLAMM-poltin.

Teksti: Mika Hämäläinen
Kuvat: Sami Siilin

Oy Linde Gas Ab
Minna Herrala
minna.herrala@linde.com
linde-gas.fi/lindoflamm