Vemitek Oy satsaa kasvuun ja tuotannon tehostamiseen

Konepaja Vemitek on Peräseinäjoella vuodesta 2008 toiminut noin 30 henkilöä työllistävä keskiraskas, teräslevytuotteisiin sekä maanrakennuskoneiden kauhoihin ja varusteisiin erikoistunut, konepaja. ­Levyjen ja lattojen leikkauspalvelujen lisäksi he myös tekevät teräsvälitystä ja sinkopuhallusta. Edellä mainitun lisäksi päätuotteisiin kuuluu kuorma-auton soralavat ja päällirakenteet sekä energiakourat ja hydrauliletkupalvelu.

Vemitekillä on vahva ja monipuolinen konekanta levyjen sekä lattojen leikkauksiin ja taivutuksiin, porauksiin ja koneistuksiin. Heidän suuri teräsvarasto mahdollistaa myös nopeat toimitukset. ­
Vemitek valmistaa tunnetun Eur­osteel-brändin laadukkaat kauhat ja varusteet sekä myös korjaa kaiken merkkisiä kauhoja.

Vemitek on aikaisemmin laajentanut toimialaansa myös rautakauppapuolelle omistaen myös täyden palvelun rautakaupan Peräseinäjoella. Tämä VMT-Rauta- ja rakennustarvikeliike on kätevästi aivan Vemitekin naapurissa.
Vemitek on panostanut energiassa omavaraisuuteen ja tuottaakin nykyään itse merkittävän osan energiantarpeestaan aurinkovoimalla.

Vemitek Oy on noin 30 osaajan yhteisö, joka on vahvasti osana Etelä-Pohjanmaan elinkeino- ja kulttuurielämää kuin myös johtajansa kautta kunnallispolitiikkaa. Vemitek Oy haluaa luoda paremman huomisen ratkaisuja niin maakunnassa kuin Suomen laajuisestikin.

”Kaksi vuotta sitten 2019 laajensimme yritystämme ostamalla Seinäjoen talousalueella toimivan Steeldeck Oy:n koko osakekannan”, kertoo Vemitek Oy:n toimitusjohtaja Veikko Koivisto ja jatkaa: ”Saimme tällöin lisättyä toimintaamme muun muassa kuorma-autojen soralavat ja muut päällirakenteet, energiapuukourat, hydrauliletkuasetelmien valmistuksen sekä muuta konepajatoimintaa.”


Lisää konkreettista tehokkuutta valmistusvaiheisiin tuplaamalla ja nykyaikaistamalla kapasiteettia tuotteiden ja materiaalien valmistuksessa

Vemitek Oy on ehtinyt jo miehen ikään, joten tuotekehityksen ja valmistuksen historiaa ja kokemusta on kertynyt vuosikymmeniä – toisaalta markkinat ovat kasvaneet yhdessä tuotekirjon kanssa, ja Vemitekillä oli selkeä tarve kasvattaa ja tehostaa tuotantoa.

Vemitek on varustettu nykyaikaisella ja monipuolisella kone- ja laitekannalla, joiden avulla työntekijät saavat kattavan ja laadukkaan tekemisen mahdollisuuden eri ympäristöissä. Luonnollisesti yrityksen vetäjät ovat varsin motivoituneita tehtäviinsä.

Vemitekin osaamisessa ja nykyaikaisessa laitekannassa yhdistyy ohjelmisto- ja käsityötaito ja millin tarkka teollinen tuotanto, jolloin pystytään toimittamaan niin pienen kuin suuren asiakkaan haluamat yhteistyöprojektit ja täyttämään vaatimukset eri kehitystöissä.

”Pullonkaulakohtia” tarkastellessa tuli esiin vuonna 2017 hankitun ison poraustehon koneen, BaronMax VM30, rinnalle mahdollisesti tarve hankkia toinen samanlainen. Koneen iso 1700 x 850 mm koneistusalue yhdistettynä kykyyn porata 50 mm halkaisijan reikiä Hardox-teräksiin oli tehnyt vaikutuksen. ”Alkuhankaluuksien jälkeen kone on toiminut moitteetta, ja erityisesti Fagor-ohjaus on älyttömän nopea tehtäessä uusia porausohjelmia”, kertoo Veikko Koivisto kokemuksistaan.

Samanaikaisesti myös laserkapasiteetti oli jäämässä vajaatehoiseksi paksuuden ja vauhdin kautta. Yksi merkittävä syy lisälaserin hankintaan oli tuotteiden nopeampi läpäisyaika valmistuksessa. ”Vanhalla koneella kaikki yli 15 mm paksuudet on pitänyt reikiä poralla ja nyt tämän uuden koneen jäljiltä jää paljon ylimääräisiä ”kädenjälkiä” pois kun reiät tulee siinä samalla kertaa”, selvitti Veikko Koivisto investoinnin taustoja.

Vaatimuksena oli toinen BaronMax VM30 -kone 1500 x 850 mm työalalla ja erikoissuurella karamoottorilla, jotta pystytään poraamaan 50 mm reikiä teräkseen. Kuvassa Vemitek Oy:n Tero Mäntykoski ja Tuomas Sepponen.

Monipuoliset vaatimukset koneille ja valinta

Hankittavalle järjestelmille asetettiin monipuoliset vaatimukset. Laserjärjestelmän piti pystyä tehokkaasti ja nopeasti leikkaamaan 20 mm paksuisia kappaleita mate­riaalin ollessa pääsääntöisesti hiiliteräs, jonka paksuusalue Vemitekillä on 2–20 mm. Materiaalien puolesta 6000 W -kuitulaseri oli siis riittävän tehokas. Lainsäädännön, työturvallisuuden ja huoltovarmuuden vaatima täysin koteloitu kone oli pakollinen, jolloin myös pölyn ja savun hallinta on helpompaa. Hankinnassa oli tietenkin huomioitava kannattavan hankinnan budjetti ja tavoitehinta sekä maahantuojan tunnettavuus ja huoltokyky. Eri vaihtoehtoihin tutustumisen jälkeen valittiin kriteerit täyttävä tarkkuuslaseri. Luonnollisesti Vemitekin henkilökunta kävi tutustumassa G-Weike-kuitulaseriin ja tutustui sen hyviin leikkausominaisuuksiin jo käytössä olevalla asiakkaalla Puuppolassa.

Oman kuvionsa koneen toimitukseen toi se, että koneen oli sovittava olemassa oleviin suunnittelujärjestelmiin saumattomasti. Myöskin käytettävien materiaalinen hinnoista johtuen automaattinen sijoittelu eli autonestaus oli arvostettu ominaisuus. Kokemuksesta tiedettiin savun poiston olevan ongelmallista, joten G-Weiken pneumaattisesti toimiva järjestelmä, jossa savukaasujen imun tapahtuminen juuri leikkauskohdan alapuolella, oli merkittävä päätöksessä yhdessä luotettavaksi tunnetun saksalaisen IPG-laserlähteen ja Precitec-leikkauspään kanssa.

Vemitek halusi myös täydellisen ”avaimet käteen” -toimituksen asennuksineen ja koulutuksineen, ja oli tiedossa, että Rensillä ja sen asennusinsinööreillä oli jo kokemus avaimet käteen -toimituksista kymmenen laserin toimittamisesta vuoden aikana.

Lisäksi Rensi oli tullut tutuksi toimittajaksi hoidettuaan aikaisemmin 2017 hankitun BaronMAX VM30 -koneen asennuksen ja jälkihoidon hyvin ja luotettavasti. VM30-koneistuskeskuksen hankinta oli melko suoraviivaista, ostettiinhan toinen samanlainen kone isommalla karamoottorilla.


Satsaus tulevaisuuteen

Kesäkuun alussa asennettu G-Weike LF3015 6000W -kuitulaseri on iso tekijä kesän jälkeen vuonna 2021, kun lähdetään hakemaan lisää partnereita teollisuudesta ja toteuttamaan käytännössä tehokkaamman kuitulaserikoneen tuotantomahdollisuuksia valmistuksessa.

”Investoinnin avulla pystymme tarjoamaan tulevaisuudessa hieman laajempaa tuotevalikoimaa, sekä tehostamaan toiminnanlaatua entisestään”, toteaa toimitusjohtaja Veikko Koivisto.

”Alkukokemusten jälkeen olemme olleet tyytyväisä hankintaamme ja sen tuomaan valmistusmahdollisuuksien lisäykseen tuotteidemme tekemisessä”, jatkaa Koivisto.

BaronMax VM30 -koneistuskeskus asennettiin toimivaksi syyskuun ensimmäisellä viikolla. Kone ei tarvinnut käyttökoulutusta, koska Vemitekin kaverit osaavat koneen käytön tosi hyvin jo ennestään.

”Sekä CNC-poraus- että laserleikkauskapasiteettimme tuplaantui, ja voimme katsoa eteenpäin positiivisin mielin”, tuumasi Veikko Koivisto vielä haastattelun lopuksi.

6 kW G-Weike -laserin edessä oikealla Veikko Koivisto, Vemitek Oy ja hänen vieressään Vesa Sirén Rensi Oy:stä.