Yaskawa Motoman -robottisolulla Leimet Oy:lle 30 % lisää tuottavuutta

Paalutusalan vahva toimija Leimet Oy nojaa toiminnassaan voimakkaasti laatuun, omaan suunniteluun ja tuotannon tehokkuuteen, jossa roboteilla automatisoitu tekeminen on ydinasioita. Viime vuoden elokuussa tuotantoon saadun uuden seitsemän Yaskawa Motoman -robotin solun jälkeen tehokasta tuotantoa on varmistamassa jo 60 robottia.

Leimet Oy:n ydinliiketoimintaa ovat betonipaaluissa käytettävien kärki- ja jatkoskappaleiden valmistus ja markkinointi paaluvalimoille ympäri maailmaa. Yrityksen tuotteista 95 % päätyy vientiin päämarkkina-alueen ollessa Skandinavia sekä läntinen Eurooppa. – Teräksestä valmistetut paalutarvikkeet ovat kuuluneet tuotevalikoimaamme yrityksen perustamisesta asti. Tuotteidemme varaan on rakennettu jo 50 vuoden ajan lukuisia infra- sekä talonrakentamisen kohteita, kuten rautateitä, maanteitä sekä satamia ja logistiikkakeskuksia. Konepajamme jalostaa teräksestä kuormaa kantavia osia, joiden suunnittelussa ja mitoituksessa luotettavuus ja pitkä käyttöikä ovat kaiken lähtökohta. Haluamme osaltamme auttaa asiakkaitamme rakentamaan vahvoja ja varmoja perustuksia pitkällä elinkaarella, kertoo Leimet Oy:n tuotantoteknikko Kalle Laine.
Laineen mukaan vuonna 1964 perustetun Leimet Oy:n toiminta tähtää korkeaan asiakastyytyväisyyteen ja tätä kautta kannattavaan liiketoimintaan. – Tuotannollinen tehokkuus sekä korkea laatu yhdessä pitkän kokemuksemme kanssa takaavat asiakkaillemme kilpailukykyisen tuotteen. Meidät tunnetaankin paalutusalan maailmanlaajuisena toimijana, jonka tuotteet ovat turvallisia, nopeita ja taloudellisia ratkaisuja perustuksiin. CE-merkittyjen paalutarvikkeidemme avulla rakennetaan vahvoja ja varmoja perustuksia pitkällä elinkaarella, sanoo Laine.

Laatu edellä
Leimet Oy toiminnan perustana on hyvin laatuorientoitunut toiminta, josta viimeisimpänä todisteena on lähiaikoina päivitetty laatujärjestelmä ISO 9001:2015. Muita laaduntakeita tälle Rauman Lapissa toimivalle noin 40 henkilöä työllistävälle yritykselle ovat mm. EN12794 ja EN ISO 17760 sekä jatkuva laadunvalvontasopimus suomalaisen VTT:n ja ruotsalaisen SBS:n kanssa. – Laatu on keskeinen osa toimintaamme. Harjaterästen hitsaussaumat koestetaan kalibroiduilla mittalaitteilla vetokokeissa säännöllisesti. Robottihitsauksen korkean laadun varmistamiseksi lattateräkset ja pyörötangot puhdistetaan raepuhalluslaitteistolla. Meillä on myös betoniyhdistyksen (BY) myöntämät varmennetut käyttöselosteet sekä arvostetut SITAC-hyväksynnät kymmenille eri tuotteille. Tuotteidemme ja toimintamme laatua valvoo suomalainen VTT otantakokein ja määräaikaistarkastuksin, kertoo Laine.

Asiantuntemusta
Kilpailu joka sektorilla on tänä päivänä kiivasta. Leimetin yksi kilpailuvaltti on oma suunnittelu. – Suunnittelupalvelumme on auttanut asiakkaitamme niin koti- kuin vientimarkkinoilla useiden vuosikymmenten ajan, aina yrityksen perustamisesta lähtien. Näin tuotteista on saatu sopivampia tiettyihin projekteihin. Meillä on laajaa osaamista paalutustarvikkeiden lujuuslaskennasta ja viranomaismääräyksistä. Suunnitteluprojektit yhdessä asiakkaan kanssa parantavat kustannustehokkuutta ja varmistavat halutun lopputuloksen, arvioi Laine.

Yaskawa isossa osassa
Leimet on yksi teollisten robottien käyttäjien pioneereja Suomessa, sillä yrityksen ensimmäinen robotti näki päivänvalonsa jo 1980-luvulla. – Motoman-robottien kanssa meillä on pitkä historia ja toiminta Yaskawa Motomanin kanssa on ollut kaikin puolin luonnikasta – sekä robotit että niiden ympärillä tapahtuvat tukitoiminnot ovat tukeneet hyvin toimintaamme. Motoman-robottien kestävyydestä antaa kuvaa se, että talon vanhin edelleen käytössä oleva robotti on Motoman 1980-luvulta ja se toimii edelleen hyvin tehtävässään.
Leimetin viimeisin robotti-investointi tehtiin elokuussa 2017, jossa kolme vanhempaa Motoman-robottia sisältävä solu modernisoitiin neljällä uudella robotilla yhteensä seitsemän Motoman-robotin täysin automaattiseksi soluksi. Investoinnilla tuottavuutta lisättiin vanhaan soluun nähden noin 25 %, sanoo Laine.
– Tässäkin projektissa valitsimme toimittajaksi Yaskawa Finland Oy:n, joka pystyi toimittamaan kaikki soluun liittyvät asiat taivutusta lukuun ottamatta. On huomattavasti helpompi toteuttaa projekti yhden kokonaisvaltaiseen toimitukseen kykenevän toimijan kanssa, kuin pilkkoa projekti usealle eri toimittajalle, arvioi Laine.

40 Yaskawa Motomania
Leimet Oy:n robotisoinnit jatkuvat kiivasta tahtia, sillä tänä kesänä tuotantoa tehostetaan jälleen täysin uudella seitsemän Yaskawa Motoman -robotin solulla. Solu nopeuttaa arviolta yhden tuotteen valmistusaikaa 5 minuutista 3,5 minuuttiin vanhaan soluun verrattuna, arvioi Laakso. Tämän uudistuksen myötä Yaskawa Motomanin Leimetille toimittamien robottien määrä nousee lukemaan 40. –Ylsimme päättyneellä tilikaudella ennätysliikevaihtoomme lähes 14 M€ ja ilman robotisoitua tuotantoa olisi vaikea kuvitella toimintaamme näin laaja-alaisena. Harhakuvitelma ”robotit vievät ihmisten työt” ei ainakaan meidän kohdalla pidä paikkaansa – päinvastoin: robottien avulla pysymme kilpailukykyisenä ja pystymme työllistämään suomalaisia, näkee Laine.

INFO
Leimet Oy
Kalle Laine
tuotantoteknikko
puh. 050 321 1644
www.leimet.fi
Yaskawa Finland Oy
Aku Laakso
myyntipäällikkö
puh. 040 3000 631
www.yaskawa.eu.com