20-vuotias Camtronic turvaa tulevaisuutensa askelmerkkejä Makino-linjastolla

Camtronic haluaa sloganinsa mukaisesti olla koneistustuotteiden laadukkain valmistaja. ­Tätä statusta ylläpitääkseen tämä tänä vuonna 20 vuotta täyttävä yritys on investoinut muun muassa kahteen vaakakaraiseen Makino a51nx -koneistuskeskukseen, jotka on integroitu ­Makino PZ1 palettien hallintajärjestelmään.

Makino-linjasto kuuluu viimeisen 2,5 vuoden aikana tehtyyn investointiryppääseen, jonka kokonaisarvo on 2,5 miljoonaa euroa eli noin puolet yrityksen tämänhetkisestä liikevaihdosta. Investointikokonaisuuteen kuuluu Makinoiden lisäksi robotisoitu monitoimisorvi, automaattisahauslinja sekä CMZ CNC-sorvi varustettuna portaalipanostajalla. – Nyt on 20 vuotta takana. Emme halua jäädä paikoilleen juhlimaan merkkipaalua, vaan haluamme myös jatkossa kasvaa ja kehittyä. Nyt tehdyt investoinnit tukevat askelmerkkejämme myös tulevaisuuteen. Tuotannon automatisointi on myös vastauksemme haasteelliseksi koetun ammattitaitoisen lisätyövoiman saantiin, pohtii toimitusjohtaja Matti Kyrölä näin merkittävään investointihankkeeseen johtaneita syitä.


Heti kasvu-urille

Camtronic aloitti toimintansa kuuden Fanuc Robodrill -koneistuskeskuksen voimin Ylivieskassa keväällä 2001. – Silloin oli hyvä suhde komentoketjussa, sillä meidän viiden omistajan lisäksi oli yksi työntekijä, veistelee myös omistajakaartiin kuuluva tuotantopäällikkö Juha Mäntylä.
Heti alkumetreiltään lähtien Camtronic on edennyt kasvu-urilla, sillä jo toisena toimintavuotenaan yritys siirtyi isompiin toimitiloihin. Vuonna 2010 Camtronic laajensi toimintansa käsittämään myös sorvauksen, jolloin lattiapinta-alaa tarvittiin lisää ja yritys muutti nykyisiin 3000 m2 toimitiloihin. Näissä tiloissa on tänä päivänä lastua irrottamassa 21 koneistuskeskusta ja kuusi sorvia.


Korona nipisti, muttei puraissut

Camtronicin kasvutahti huipentui vuoteen 2006, ja vielä kaksi seuraavaakin vuotta mentiin Ylivieskassa vauhdilla, kunnes laman myötä tammikuussa 2009 hiljeni. – Tuostakin talouden romahduksesta selvisimme melko pienin pintavaurioin, sillä oi­keas­taan jo kesällä 2009 alkoi jälleen piristymään. Muutenkin olemme ylittäneet matkallemme osuneet talouden alamäet melko kivuttomasti. Juuri ennen koronaa ylsimme ennätysliikevaihtoomme 5,5 miljoonaa euroa. Koronan vaikutukset näkyivät asiakaskunnassamme heijastuen myös meille. Viime kesänä tilanne alkoi taas vilkastumaan ja elokuussa päättyneellä tilikaudella, kuten edelliselläkin, ylsimme liikevaihtolukemiin 4,7 miljoonaa euroa, kertoo Kyrölä.

– Meillä on koko Suomen kattava noin viidenkymmenen asiakkaan asiakaskunta, jotka edustavat eri toimialoja laidasta laitaan. Laaja asiakaspohja tasoittaa etenemistä talouden kuopissa. Haemme myös jatkuvasti uusia asiakkuuksia, koska asiakaskunnassa saattaa tapahtua meistä johtumattomista syistä muutoksia, joka voivat johtaa ennalta arvaamattomiin asiakkuuksien loppumisiin.


Hiljaisemmat hetket hyvä aika investoida

Camtronic ajoitti suuren investointihankkeensa hieman rauhallisempiin koronahetkiin. – Silloin kun on tuotannossa hieman hiljaisempaa, on hyvä aika kehittää toimintaa ja investoida, jotta ollaan taas entistä kilpailukykyisempänä uuden nousukauden alkaessa. Talouden alamäet ovat myös konehankintoja ajatellen hyviä aikoja – silloin koneita saa nopeammin ja monesti muutoinkin paremmin ehdoin. Nytkin korona-aikana tehty Makino-linjaston investointi osui ajankohdallisesti aivan nappiin, arvioi Kyrölä.

Camtronic Oy:n Makino-linjasto muodostuu kahdesta vaakakaraisesta Makino a51nx -koneistuskeskuksesta, jotka on integroitu toimivaksi kokonaisuutena Makino PZ1 palettien hallintajärjestelmän kanssa.


Makino stand alone -koneena ei riittävällä käyttöasteella

Ensimmäinen vaakakarainen Makino a51nx -koneistuskeskus hankittiin Cron-Tek Oy:ltä Camtronicille viisi vuotta sitten. – Havaitsimme, että kyvykäs Makino stand alone -koneena ei yltänyt haluamallemme käyttöasteelle. Tämä tuli esille niin ikään Cron-Tekin meille toimittaman MDCplus-tuotannonvalvontaohjelmiston analyyseistä. Nämä syyt johtivat Makino PZ1 palettien hallintajärjestelmän hankintaan. Samassa yhteydessä hankimme myös toisen, suuremmalla 133-paikkaisella työkalumakasiinilla varustetun, Makino a51nx -koneistuskeskuksen, avaa Mäntylä Makino-linjaston hankintaan johtaneita syitä.


Makino-linjastossa ei rajapintahaasteita

Camtronicin omistajilla on hyvät kokemukset pitkältä ajalta Makinoista. – Edellisellä työnantajallamme oli paljon Makinoita ja merkki on todettu hyväksi ja luotettavaksi. Tämä luonnollisesti helpotti valintaprosessin loppusuoralla konevalintaa, sanoo ­Kyrölä.

Kyrölän mukaan tämän linjaston konevalinnassa oli suuri merkitys sillä, että kaikki laitteet olivat saman merkkisiä. – Kun palettien hallintajärjestelmä ja kaksi konetta integroidaan toimivaksi yhtenä linjastona, saman toimittajan yksi merkki varmistaa yhteensopivuuden ilman rajapintahaasteita. Vaikka kesäkuukaudet olivat ennätysvilkkaita, nopea Makino-linjaston asennus ilman rajapintaongelmia ei hidastanut tekemistämme. Cron-Tek otti hyvin vastuun asennuksista ja heistähän tuli tänä aikana melkein pohjanmaalaisia, naurahtaa Kyrölä.


Tarkka ja nopea Makino

Camtronicin Makino-linjassa on 24 palettipaikkaa ja käytettävien palettien koko on 400 x 400 mm, siinä voidaan käsitellä tarpeen mukaan myös palettikokoa 500 x 500 mm. – Pääsääntöisesti työstämme kokoluokkaa käsin nostettavat kappaleet, mutta Makinon tarjoama kokoluokka x ja y = 600 mm on täysimäärisesti käytössä erityyppisissä töissä. Työmme ovat hyvin erityyppisiä töitä myös eräkokojen osalta, aina yksittäiskappaleista piensarjoihin sekä suurempiin sarjoihin saakka. Näihin toimiin Makinon vaakakaraiset koneistuskeskukset tuovat nopeina ja tarkkoina koneina paljon lisätehoa etenkin integroituna Makinon palettien hallintajärjestelmään, sanoo Mäntylä.

– Pääsemme Makino-linjastolla laajentamaan kaksivuorotyöt miehittämättömänä toimiviksi kolmansiksi vuoroiksi sekä viikonlopputöiksi, jatkaa Mäntylä. Makino-linjaston tehokkuus varmistetaan Zoller-esiasetuslaitteella ja -työkalunhallintaohjelmistolla, jonka avulla yhdistetään järjestelmällinen työkalunhallinta ja Mastercam.

Viisi vuotta sitten hankitun Makino a51nx -koneistuskeskuksen aisapariksi saapui tänä kesänä samanlainen vaakakarainen Makino, mutta isommalla 133-paikkaisella työkalumakasiinilla varustettuna.

Hyvillä mielin kohti uusia vuosikymmeniä

– Meillä on osaava 48 ammattilaisen joukkue, jonka pohjalle on hyvä rakentaa tulevaisuutta. Olemme myös oppivia ja kehitämme jatkuvasti tuotantoamme automatisointia tehokkaasti hyödyntäen. Nämä toimintamme peruspilarit näkyvät asiakkaille päin joustavuutena ja korkeana laatutasona. Pystymme nopeasti reagoimaan asiak­kaan tarpeisiin ja esimerkiksi yksittäiskappaleet voimme nopeasti kasvattaa sarjatuotannoksi, kiteyttää Mäntylä Camtronicin toiminnan perusajatukset.
– Meillä tärkeitä ovat myös hyvät asiakassuhteet. Kaikki asiat eivät ole aina mukavia ja ongelmatilanteiden hyvä hoitaminen on erittäin tärkeää, niin että kaikki ovat tyytyväisiä, päättää Kyrölä.

Camtronic Oy
Matti Kyrölä
toimitusjohtaja
puh. 040 861 0671
www.camtronic.fi

Makinoista:
Cron-Tek Oy
Kari Koski
myyntijohtaja
puh. 0400 794 349
www.crontek.fi

– Tämä uusi Makino-linjasto toi meille paljon lisäkyvykkyyttä ja maksimoi näiden kahden vaakakaraisen koneen käyttöasteen myös miehittämättöminä ajoina, kertovat tuotantopäällikkö Juha Mäntylä ja toimitusjohtaja Matti Kyrölä.