80-vuotiaalle Tampereen Tiivisteteollisuudelle Okuma-robottisolu tehostamaan automatisoitua valmistuskapasiteettia

Tänä vuonna Tampereen Tiivisteteollisuus täyttää kunnioitettavat 80 vuotta. Tälle upealle yrityshistorialle yritys turvaa menestysaskeliaan myös tulevaisuuteen jatkuvilla investoinneilla, joista uusimpana koneinvestointina robotisoitu ja monipuolisesti varusteltu 3-revolverinen Okuma LT2000 CNC-sorvi.


Tampereen Tiivisteteollisuuden juuret ulottuvat aina vuoteen 1943, jolloin toiminta aloitettiin Puolustusvoimille tehdyillä tiivistämiseen liittyvillä töillä. Yrityksen upea ja poikkeuksellisen pitkä yri­tyshistoria nojaa innovatiivisuuteen ja ongelmanratkaisuun pohjautuviin toimintatapoihin. 80 vuoden aikana Tampereen Tiivisteteollisuus on tehnyt merkittäviä läpimurtoja työkalujen valmistuksen saralla, hankkien suunnannäyttäjänä myös modernia teknologiaa tuotantoonsa.
Vuonna 2022 Tampereen Tiivisteteollisuuden toiminnasta muodostui 105 työntekijän voimin noin 20 M€ liikevaihto. Tällä tamperelaisella perheyrityksellä on kotimaan toimintojen lisäksi myyntikonttorit Uppsalassa, Göteborgissa ja Mΰnchenissä.


Tiivistämis- ja eristämisratkaisuja sekä metallin alihankintaa

Tampereen Tiivisteteollisuuden palveluvalikoima kattaa laaja-alaisten teollisuuden tiivistys- ja eristämisratkaisuiden lisäksi myös erityyppisten terästuotteiden valmistuksen. – Metallista valmistamme mm. tiivisteitä ja erilaisia sovitelevyjä. Teemme myös alihankintana esimerkiksi laserleikkeitä ja niiden jatkojalostusta esim. lastuamalla eli olemme myös konepaja. Tämä sektori on ollut kasvussa. Usein metallipuolen valmistus liittyy tiivistämiseen, mutta meillä on myös muita metallikomponenttiasiakkaita, kertoo tuotantopäällikkö Teemu Piipponen.
Tampereen Tiivisteteollisuuden sarjakoot vaihtelevat paljon, yksittäiskappaleista tuhansiin. Lean-filosofian mukaisesti yritys pyrkii pitämään materiaalivirrat ideaalisina.


Investoinnit pitävät huipulla

Tampereen Tiivisteteollisuus haluaa kulkea edelläkävijöiden eturintamassa. – Vuosikymmenten saatossa olemme tehneet merkittäviä läpimurtoja muun muassa työkalujen valmistuksen saralla. Koska haluamme olla alamme huippu, investoimme jatkumona moderniin teknologiaan ja hyödynnämme tehokkaasti automatisointia tuotannossamme, vakuuttaa Piipponen.
Koneistuspuolelle Tampereen Tiivisteteollisuus hankki vuoden vaihteessa MTC Flextekin toimittaman tehokkaan tuotantosolun, jonka sydämenä sykkii monipuolisesti varusteltu Okuma CNC-sorvi. Sorvin tehokkuuden optimoi solussa operoiva robotti.


Robottisolussa tehokasta koneistusta

Uudessa robottisolussa lastuaa 3-revolverinen Okuma LT2000 CNC-sorvi, jonka tehtävänä on koneistaa isoista aihiosta ohuita tiivisteitä. Koneessa on magneetti-istukka ohuiden kappaleiden kiinnittämiseen ja se on liitetty Zeiss-mittakoneeseen, josta tulee kompensaatiotieto takaisin Okumaan. Robottisolussa olevalla Cajo-lasermerkkauksella tehdään sarjanumerot tuotteisiin. Solun monipuoliseen varustukseen kuuluu myös mm. kappaleiden öljyämisasema, öljysumun suodatus sekä etätukilaitteisto. ­Valmistussolun tehokkuuden ja miehittämättömän ajon takuuna häärii koneen kattoluukusta operoiva Fanuc-robotti.
– Emme pystyneet olemassa olevilla menetelmillä enää kustannustehokkaaseen tuotantoon ja tämän vuoksi Okuma-robottisolu hankittiin tehostamaan tiivistevalmistusta. Solun myötä tuotantotehokkuutemme nousi merkittävästi. Robotisoinnin ansiosta kykenemme hyödyntämään tehokkaan Okuman kapasiteettia miehittämättömänä ympärivuorokautisesti. Uusi solu on myös mahdollistanut uuden tuoteperheen valmistamisen isoina sarjoina. Alati kiristyvien päästövaatimuksien ja moottoreiden tehokkuuksien nousujen myötä myös tiivisteiden laatuvaatimukset nousevat. Uudella Okuma-valmistussolulla pystymme vastaamaan näihin kriteereihin entistä tehokkaammin, valaisee Piipponen Okuma-valmistussolun hankinnan taustoja.

Fanuc-robotti häärii eri valmistusvaiheiden välillä, jolloin solusta valmistuu valmiit, haastavia geometrisia toleransseja sisältävät tiiviisteet, ilman ihmiskäsiä. MTC Flextekin toimittama ratkaisu, jossa Fanuc-robotti palvelee Okumaa katon kautta, oli keskeisiä tekijöitä toimittajavalinnassa.


MTC Flextekin tarjoama robotti­ratkaisu valintakriteereiden keskiössä

Okuma-robottisolun hankinta oli pitkän harkintaprosessin tulos, sillä aiheesta ensimmäiset pohdinnat nousivat pintaan jo viitisen vuotta sitten. Hankkeen edetessä toimittajavalinnassa oli aluksi viisi toimittajaa, joista loppusuoralle valikoitui kaksi. – MTC Flextekin tarjoama kokonaisuus vakuutti meidät. Suurimpana yksittäisenä tekijänä lopullisessa valinnassa oli Okuman ympärille rakennettu solu, jossa robotti palvelee Okumaa katon kautta. Tämän ratkaisun ansiosta mahdollistuu Okumalla katkeamaton työstö, joka ei pysähdy robotin noutaessa kappaletta kakkoskaralta. Tämä ratkaisu ei myöskään sido lattiapinta-alaa sorvin edestä mahdollistaen koneen monipuolisemman hyödyntämisen, valaisee Piipponen.
– Okumassa on kaksi revolveria ylhäällä ja yksi alhaalla. Ylärevolverien liikealueet menevät limittäin, mikä antaa joustoa aihion pituuksiin monipuolistaen tekemistä, kertoo menetelmäsuunnittelija Mikko Miettinen.


Suomen Terätuonti varustelijana

– Jotta saamme täysimääräisesti hyödynnettyä Okuman tehokkaan työstöteknologian, myös työkaluvarustelun pitää olla ensiluokkaista. Okuman työkaluvarustelijaksi valitsimme Suomen Terätuonti Oy:n, jonka ammattitaitoisissa käsissä saimme koneeseen laadukkaat työkalut pitimineen, arvioi Piipponen.


MTC Flextekiltä onnistunut projekti

– Tästä haastavasta projektista MTC Flextek suoriutui hyvin. Yhteistyö oli mutkatonta ja solu valmistui suunnitelmien mukaan aikataulussa. MTC Flextek osoittautui meidän näköiseksemme kumppaniksi rakentamaan myös tulevaisuuden automaatioratkaisujamme. Okuma-valmistussolun tiimoilta yhteistyömme on lisääntynyt, muun muassa Fanuc-cobotti on hankittu MTC Flextekin kautta. 

Tampereen Tiivisteteollisuus Oy
Teemu Piipponen
tuotantopäällikkö
puh. 050 408 9404
www.tt-gaskets.fi

Okuma-työstökoneista:
MTC Flextek Oy Ab
puh. 029 030 0120
www.mtcflextek.fi

– Okuman ympärille rakennetun solun ansiosta laatu ja laaduntuottokykymme parani merkittävästi kuten myös tuotantotehokkuutemme. Aiemmin useassa eri vaiheessa valmistetut tiivisteet valmistuvat nyt solussa kerralla valmiiksi ja pystymme hyödyntämään tehokkaasti myös miehittämätöntä ajoa. Solun ansiosta koneistusammattilaisemme vapautuivat kappaleenvaihdoista tehtäviin, jossa heidän ammattitaitonsa saadaan paremmin hyödynnettyä, kertovat menetelmäsuunnittelija Mikko Miettinen ja tuotantopäällikkö Teemu Piipponen.

Yhteistyö MTC Flextekin ja Tampereen Tiivisteteollisuuden välillä tiivistyi onnistuneen Okuma-valmistussolun toimituksen myötä. Kuvassa MTC Flextekin toimittama Fanuc-cobotti, joka on pyörillä helposti siirrettävissä eri kappaleenkäsittelytehtäviin.