Aisikon vahvistui Okuma-monitoimisorvilla

Vaativiin koneistuskappaleiden työstöön keskittyvä järjestelmätoimittaja Aisikon on vahvistanut arsenaaliaan Okuma Multus U4000 2SW 2000 -monitoimisorvilla. Uuden Okuman ansiosta yritys on entistä kyvykkäämpi erityisesti haastavien kappaleiden koneistajana.

Aisikon Oy on Arto Taiston omistama vuonna 2005 perustettu yritys, joka toimi pitkään nimellä Wirtain Metalli Oy. Aiemmin Aisikon nimen alla yritys toimitti pienemmän pään (Ø 1 – 100 mm) kirkkaiden terästen koneistuksia Ähtärissä, Wirtain Metallin keskittyessä järeämmän kokoluokan (Ø 100 – 1200 mm) työstöön Virroilla. Edelleen nämä kaksi toimipaikkaa jatkavat toimintaansa omina yksikköinään, mutta ne fuusioitiin viime vuonna. – Vienti on meille tänä päivänä tärkeä osa toimintaa ja alati kasvava sektori. Vientiä meillä on tällä hetkellä muun muassa Englantiin, Puolaan ja Viroon. Aisikon kuvaa meidän tekemistämme osuvammin ja sointuu rajojemme ulkopuolella nimenä paremmin kuin Wirtain Metalli, arvioi toimitusjohtaja Arto Taisto.

– Vuonna 2024 näiden yksiköiden toiminta nivotaan entistäkin tiukemmin yhteen, sillä rakennamme tänne Virroille 2 200 m2:n kylkeen uuden 1 900 m2:n hallin, johon siirretään Ähtärin toiminta kokonaisuudessaan. Siirtyminen samalle tontille tehostaa tekemistämme edelleen ja pystymme hyödyntämään entistä paremmin muun muassa materiaalihankintoja sekä tuotantojen synergiaa, raottaa Taisto tulevaisuuden suunnitelmia.

– Tilanteemme on varsin hyvä; työkantaa on mukavasti ja askelmerkkejä tulevaisuudellekin on turvattu jo toiminnassa mukana olevan nuoremman sukupolven edustajien myötä, kertoo toimitus­johtaja Arto Taisto.


Kehitystyö luo jatkuvuusedellytyksiä nuoremmalle sukupolvelle

Aisikon Oy:n liikevaihto on noin 6 miljoonaa euroa. – Toiminta on kasvanut pikkuhiljaa aika lailla tasaisesti. Jatkossakin tähtäämme tasaiseen, hallittuun kasvuun, noin 5–8 % per vuosi. Kasvu edellyttää jatkuvaa tuotannon ja toiminnan kehittämistä. Koneinvestoinnit ovat tärkeässä osassa, mutta myös muuta toimintaa pitää kehittää. Lähiaikojen kehitysaskeleitamme on ollut ISO 9001 -sertifiointi, jota seuraa jo käynnissä oleva hanke ISO 14001 -sertifioi­miseksi, sanoo Taisto.
– Isoilla kehityshankkeilla varmistetaan jatkuvuus. Toisaalta taas, jos jatkajia ei firmalle olisi, ei tällaisia suuria kehityshankkeita kuten uudet toimitilat, johtamisjärjestelmien sertifiointi tai isoja koneinvestointeja olisi järkevää tehdä. Aisikonilla tilanne on onneksemme hyvä, sillä Kalle Taisto on mukana myyntityössä ja johtoryhmässä. Muutoinkin meillä on nuori ja erittäin ammattitaitoinen 35 henkilön joukkue, keski-ikä taitaa jäädä alle kolmenkymmenen vuoden, iloitsee Taisto.


Digitaalisuus osana arkea

– Hyödynnämme tehokkaasti myös digitaalisuuden luomia mahdollisuuksia – sana digi on meille muutakin kuin sanojen helinää. SolidWorksin ja Edgecamin tehokas hyödyntäminen usean työntekijämme voimin omalta osaltaan varmistaa kyvykkyyttämme toteuttaa haastavienkin kappaleiden valmistamisen kustannustehokkaasti, vakuuttaa Taisto.


Vahvuutena haastavien kappaleiden koneistukset

– Töitä toteutamme protokappaleista tuhansien kappaleiden sarjoihin asti kaikille työstettäville materiaaleille muoveista erikoisteräksiin, mutta perusakselisorvaus ei ole meidän juttumme. Kilpailukykymme tulee esiin haastavissa koneistettavissa kappaleissa, niissä olemme vahvoja. Tämäntyyppisiä töitä toteutamme myös kokoonpantuna kymmenille asiakkaillemme, jotka edustavat monipuolisesti eri sektoreita. Emme siis nojaa muutamaan isoon asiakkaaseen, vaan monipuolinen ja laaja asiakaskuntamme valaa tekemisellemme vakaan pohjan. Tätä asiakaskantaa olemme edelleen laajentamassa. Niin nykyisiä kuin uusia asiakkaitamme monipuolisesti palvellaksemme teemme jatkuvasti koneinvestointeja huippukoneisiin, joista viimeisimpänä tuotantoomme saapui viime vuoden lopussa Okuma-monitoimisorvi, kertoo Taisto.

Aisikonin hallitsema materiaalirepertuaari on todella laaja, muoveista mustiin ja kirkkaisiin sekä erikoismetalleihin, kuten Hastelloy ja SMO. Myös valmistuskyvykkyys eri kokoluokissa on monipuolinen halkaisijamitasta 1 mm aina 1200 mm saakka. Töitä toteuttaa noin 35 ammattilaista kahdellakymmenellä lastuavalla koneella, joista kahdeksan on 5-akselisia.


MTC Flextekiltä onnistunut Okuma-toimitus

Taiston mainitsema Aisikonin uusin investointi kahden metrin kärkivälillä oleva monitoimisorvi Okuma Multus U4000 2SW 2000 on varsin monipuolinen laite. Koneessa on mm. vastakara ja alarevolveri. B-akselilla on 120-paikkainen työkalumakasiini sekä B-akselin rataohjaus (NC-B axis). Koneessa on tarkat C-akselit, täysimääräinen 5-akselin rata-ajopaketti ja automaattinen 5-akselin hienosäätöpaketti (5-axis auto tuning) sekä hammastusmahdollisuus. Kappaleen mittausta varten löytyy Renishaw RMP60 ja työkalun rikkotarkastuslaserina on Reni­shaw NC4. Toimitukseen sisältyy myös MTC Flextek SMART care ennakoiva kunnossapito sekä SMART connect -etätukipalvelu ongelmatilanteiden nopeaan ratkaisemiseen.
– Luotamme saksalaiseen ja japanilaiseen työstökoneteknologiaan. Tässä monitoimisorvi-investoinnissamme päädyimme MTC Flextekin tarjoamaan japanilaiseen Okumaan. Valintakriteereissämme painoivat Okuman teknisten ominaisuuksien lisäksi hyvät kokemukset tuotannossamme olevasta kahdesta Okumastamme. Vaakakupissa painoi myös MTC Flextekin toimivat jälkimarkkinointipalvelut ja otimmekin tähän koneeseen vuoden huolenpitosopimuksen, kiteyttää Taisto Okuma-valinnan perusteet.
– Tämän koneen toimitus oli hyvin onnistunut. Saimme Okuman hyvin tuotantoomme ja saimme myös mukavasti informaatiota MTC Flextekiltä matkan varrelta, missä vaiheessa koneen toimitus on etenemässä. Kaiken kaikkiaan olemme olleet tyytyväisiä sekä Okumaan että sen toimittajaan MTC Flextekiin, kiittelee Taisto.
– Tämän uuden ja monipuolisen Okuman myötä haluamme edelleen parantaa kyvykkyyttämme haastavien kappaleiden työstäjänä. Okuma Multus U4000 2SW 2000 kyvykkyys on jo heti sen alkumetreillään markkinoilla huomattu, sillä olemme Okuman ansiosta saaneet jo uusia töitä tarjottavaksemme. 

Aisikon Oy
Arto Taisto
toimitusjohtaja
puh. 0400 739 187
www.aisikon.fi

Okuma-työstökoneista:
MTC Flextek Oy Ab
puh. 029 030 0120
www.mtcflextek.fi

Okuma Multus U4000 2SW 2000 -moni­toimi­sorvissa on mm. vastakara, 12-paikkainen alarevolveri ja B-akselilla 120-paikkainen työkalumakasiini.

Monitoimisovi Okuma Multus U4000 2SW 2000 liittyi viime vuoden lopussa vahvistamaan Aisikon Oy:n laadukasta konearsenaalia lisäten yrityksen kyvykkyyttä haastavien koneistuskappaleiden työstäjänä.