AJATUKSIA 10 PAIKALTA

Suomi – niin kuin koko muu maailmakin – elää tällä hetkellä hyvin poikkeuksellisia aikoja. Samalla kun maailma on käytännössä pysähtynyt ja yritykset toisensa jälkeen julkaisevat synkkiä tuloksia, pörssikurssit nousevat ja elvytysrahaa virtaa markkinoille. Suomen vienti on hyytynyt hetkellisesti, ja kuten pääministeri Marin sanoi, elämme haastavinta aikaa sitten toisen maailmansodan. Dramaattisesta uutisoinnista huolimatta monella konepajalla on kuitenkin kädet täynnä töitä. Monella toimijalla on edelleen pula osaavista työntekijöistä ja kaikki osaavat henkilöt palkattaisiin, mikäli heitä löytyisi.
Koemme kaikki varmasti hyvin ristiriitaisia tunteita näinä aikoina. Jonain päivinä tuntuu, että maailma loppuu ja pysähtyy totaalisesti, ja toisinaan tuntuu kuin mitään koronaa ei olisikaan. Mielestäni nyt on tärkeää jaksaa ja uskaltaa keskittyä omiin pitkänajan suunnitelmiin ja jatkaa työntekoa. Jotta yritykset menestyvät ja kehittyvät myös jatkossa, on tärkeää, että investoinnit jatkuvat myös epävarmoina aikoina.
Oikeastaan nyt on otollinen aika investoida monestakin syystä. Koneiden toimitusajat ovat lyhyet ja koneita voi saada poikkeuksellisen edullisesti, ja mikä parasta, nyt on hyvä mahdollisuus räätälöidä koneita juuri omaan tarpeeseen sopivaksi. Monelle konevalmistajalle on ensisijaisen tärkeää pitää tehtaat jatkuvasti käynnissä, ja siitä syystä valmistajat ovat valmiita neuvottelemaan sekä hinnoista että teknisistä erikoisratkaisuista. Kun puoli vuotta sitten saatettiin puhua jopa yli vuoden toimitusajoista peruskoneissakin, ovat toimitusajat syksylle tippuneet monella alle puoleen. Automaatioasteen kasvattamiseen on nyt oiva tilaisuus, ja tätä kehityssuuntaa varmasti jokainen konetoimittaja myös tukee. Oman tuotannon analysointiin ja tiedonkeruuseen on markkinoille tullut paljon erilaisia ratkaisuja, jotka ovat monesti jääneet kiireen jalkoihin viime aikoina. Tekemistä meillä kaikilla on vielä paljon. Meillä Suomessa on maine siitä, että täällä ei tehdä perusratkaisuja, vaan kaikki on jollain tavalla erikoisia tai asiakkaille räätälöityjä ratkaisuja. Pidetään kiinni tästä maineesta, eikä tyydytä mihinkään, mikä ei ole tarpeisiimme juuri se oikea ratkaisu.
Monelle puolen vuoden toimitusaikakin voi olla liian pitkä ja herättää ajatuksen siitä, että maailma voi olla hyvin erilainen puolen vuoden päästä. Ei uskalleta investoida, koska pelätään markkinan muuttuvan negatiiviseen suuntaan. Kuten 2008 opittiin, Suomi tulee hieman muuta maailmaa perässä, ja moni pelkää tilausten loppuvan kokonaan syksyn aikana. Tilausmäärä saattaa toki supistua, mutta en usko, että näin käy pitkäksi aikaa. Nykyään liikkeet suuntaan jos toiseen ovat niin nopeita, että jälkikäteen ne tuntuvat jopa hieman hölmöiltä. Siitäkin syystä pitkän ajan suunnitelmat kannattaa laittaa kuntoon ja niissä kannattaa myös pysyä.
Investointeja tarvitaan Suomessa, jotta pysymme mukana kansainvälisessä kilpailussa. Nyt on hyvä hetki investoida ja kehittää. Myös oman henkilöstön kehitys ja koulutus on tärkeässä roolissa tulevaisuutta rakennettaessa. Tilanteessa, jossa työt vähenevät hetkellisesti, kannattaa aika käyttää hyödyksi, ja kouluttaa sekä kehittää omaa tiimiä. Koronan jälkeenkin on elämää, ja mitä valmiimpia olemme, kun se aika koittaa, sitä paremmin tulemme pärjäämään tulevaisuudessa. Meidän pitää olla valmiita kasvamaan, ja siitä syystä on tärkeää jatkaa investointeja niin koneisiin kuin omaan henkilöstöönkin.

Sakari Saarinen / toimitusjohtaja
Duroc Machine Tool Oy