Akira-Seikin 2-palettikone tukee Tampereen Tiivisteteollisuuden ideaalisia materiaalivirtoja

Kunnioitettavaan 75-vuoden ikään tänä vuonna yltävä Tampereen Tiivisteteollisuus teki viime vuonna merkittäviä investointeja varmistaakseen kilpailukykyään myös ”neljännelle kvartaalilleen” eli matkalla kohti satavuotisjuhliaan. Lastuavien teknologioiden konekantaansa tämä perheyritys teroitti huippunopealla Akira Seikin 2-palettityöstökeskuksella. Laaduntarkkailun tasoa puolestaan nostettiin Inspec-Vision tasomaisten kappaleiden mittauslaitteella, jolla toteutetaan parhaimmillaan sekunneissa aiemmin työpäivän kestäneet mittausoperaatiot.

Tampereen Tiivisteteollisuuden perustat luotiin Suomen ollessa sotatilassa vuonna 1943, jolloin Jussi Arpiainen muutaman kollegansa kanssa aloitti yritystoiminnan Puolustusvoimille tehdyillä tiivistämiseen liittyvillä töillä. Kolmatta sukupolvea yrityksessä edustava Aleksi Arpiainen kiteyttää omistajasukupolvien merkittävimmät lin-jaukset seuraavasti: – Jussi Arpiainen oli yrityksen perustaja ja keksijä. Isäni Matti Arpiainen toimi tuotannollistajana ja kaupallistajana. Oma roolini on lähinnä tarinallistaja ja kansainvälistäjä.
Aleksi Arpiaisen mukaan Tampereen Tiivisteteollisuuden pitkän menestyksen punaisena lankana on ollut innovatiivisuus ja ongelmanratkaisuun pohjautuva toimintapa. – 1960- ja 1970-luvulla otimme ensiaskeleemme kansainvälisillä markkinoilla. Kahdella seuraavalla vuosikymmenellä teimme merkittäviä läpimurtoja työkalujen valmistuksen saralla ja hankimme modernia teknologiaa tuotantoomme. Nämä toimenpiteet toivat joustoa tuotannolliseen toimintaan. Milleniumin aikoihin rohkeus mennä ulkomaille palkittiin ja tänä päivänä meillä on myyntikonttorit Tukholmassa ja Pietarissa. Viennin osuus onkin jo noin 50 % tämän hetkisestä 17 M€ liikevaihdostamme, kertoo johtaja Aleksi Arpiainen.

Myös metallin alihankintaa
Tampereen Tiivisteteollisuuden palveluvalikoima kattaa laaja-alaisten teollisuuden tiivistys- ja eristämisratkaisuiden lisäksi myös erityyppisten terästuotteiden valmistuksen. – Metallista valmistamme mm. tiivisteitä ja erilaisia sovitelevyjä. Teemme myös alihankintana esimerkiksi laserleikkeitä ja niiden jatkojalostusta esim. lastuamalla eli olemme myös konepaja. Tämä sektori on ollut viime aikoina kasvussa. Usein metallipuolen valmistus liittyy tiivistämiseen, mutta meillä on myös muita metallikomponenttiasiakkaita, selvittää Arpiainen.

Akira-Seikin 2-palettikone palvelee pitkiä sarjoja
Kasvavaan kysyntään Tampereen Tiivisteteollisuus on vastannut vuoden 2017 aikana tehdyllä mittavalla investointihankkeella. Lastuavan puolen kyvykkyyttä vahvistettiin huippunopealla (pikaliikkeet 60/60/
96 m/min) Akira-Seikin RMV 700 APC 2-palettisella koneistuskeskuksella. Koneen liikkeet ovat X=500, Y=300 ja Z=280 mm sekä pöytä 500×300 mm. – Asiakkaamme haluavat entistä jatkojalostetumpia tuotteita, laserleikkeistä aina valmiisiin tuotteisiin saakka. Akira-Seiki on meidän valintamme koneistuksen sektorilla tuottamaan niitä. Konevalintaamme puolsivat paitsi meille sopivat koneen tekniset ominaisuudet ja hyvä hinta-laatusuhde myös Vossin toimivat elinkaaripalvelut, perustelee Arpiainen merkkivalintaa.
– Sarjakoot vaihtelevat tuotannossamme suuresti: yksittäiskappaleista tuhansiin ja Lean-filosofian mukaisesti pyrimme pitämään materiaalivirrat ideaalisina. Näistä lähtökohdista rakensimme Akira-Seikin ympärille solun, jossa on myös aiemmin tuotannossamme ollut työstökone. Solussa yksi operaattori pystyy ajamaan kumpaakin työstökonetta, kertoo tuotantopäällikkö Teemu Piipponen ja jatkaa: – Kahden paletin ansiosta Akira-Seiki palvelee sekä pienten materiaalivirtojen hallintaa että pitkiä sarjoja. Paitsi, että Akira-Seiki on osapalanen prosessimme modernisoinnissa, se toimii myös uusien asiakkaiden ja töiden mahdollistajana.

Työt takaisin Kiinasta
Viime vuoden maaliskuusta asti Tampereen Tiivisteteollisuuden tuotannossa jauhanut Akira-Seiki toi Piipposen mukaan tuotantoon paitsi nopeutta ja tarkkuutta myös varmuutta jo aiemmin tuotannossa olleen työstökeskuksen rinnalle.
Kahden paletin lisäksi Piipponen kehuu Akira-Seikin ominaisuuksista 15 000 r/min karanopeutta. – Näiden ominaisuuksien ansiosta valmistusnopeus on selkeästi lisääntynyt, minkä ansiosta meillä on nyt kyvykkyyttä kääntää Kiinaan menetettyjä töitä takaisin Suomeen meillä tehtäviksi. Akira Seikin mahdollistamana näin on jo tapahtunutkin.

InspecVision – sekunneissa tuhansia mittauksia
– Vaikka olemme vanha yritys, emme halua herätä konemuseosta. Haluamme olla nyt ja jatkossa alamme huippu. Tässä tavoitteessa pysyminen vaatii jatkuvia koneinvestointeja, valottaa Arpiainen perheyrityksen toimintafilosofiaa.
Yksi esimerkki tästä toimintafilosofiasta on videomittausteknologiaa edustavan InspecVision-mittalaitteen hankinta. Tällä Vossin toimittamalla laitteella pystytään tekemään CAD-malli vaivattomasti levymäisille kappaleille tai nopeasti todentamaan leikatuista kappaleista pöydältä niiden toleranssit. – Olemme pystyneet nostamaan InspecVisionilla oleellisesti laadunvarmennuksemme tasoa sekä mittauksien tarkkuutta, luotettavuutta ja nopeutta. Parhaassa tapauksessa aiemmin päivän kestäneet mittausoperaatiot vievät InspecVisionilla tehtynä vain muutaman sekunnin, kertoo Piipponen.
– Voimme myös generoida piirustukset niistä meille tulevista osista, joista ei ole kuvia. Näitä tapauksia esiintyy monesti esimerkiksi prosessiteollisuuden kunnossapitoon liittyvissä töissä, jotka ovat tyypillisiä meidän projektejamme, selventää Piipponen.

INFO
Tampereen Tiivisteteollisuus Oy
Aleksi Arpiainen
johtaja
puh. 050 530 0131
Teemu Piipponen
puh. 050 408 9404
www.ttgaskets.fi
Akira-Seikista ja InspecVisionista:
Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi