Alikolla ei koolla ole väliä

Tänä päivänä konevalmistaja Aliko Oy Ltd yhdistetään monesti lähinnä raskaiden särmäyspuristimien valmistajaksi, mutta tämä kokenut suomalaistoimija on myyntipäällikkö Timo Valtasen mukaan edelleen erittäin kilpailukykyinen myös särmäyspuristinluokassa 3 000 – 4 000 mm.

Aliko on linjannut oman valmistusvalikoimansa kattamaan pelkästään särmäyspuristimet ja yritys haluaa tuoda entistä voimakkaammin ja laajemmin tämän osaamisensa suomalaisten konepajojen ulottuville. Yksi palanen tätä suunnitelmaa on myyntiin panostaminen, johon myyntipäällikkö Timo Valtanen tuo vahvan osaamisensa. Valtanen on toiminut erilaisissa huollon tehtävissä Alikolla jo pitkään ja näistä tehtävistä karttuneen syvällisen teknisen osaamisensa ansiosta hän pystyy kertomaan tarkasti Aliko-särmäyspuristimien teknologiat ja ominaisuudet asiakaskunnalleen. – Raskaimman sarjan särmäyspuristimet ovat edelleen tärkeä osa tuotevalikoimaamme. Raskaan sarjan Alikoissa ei ylärajaa asetella; suurin tähän asti toimittamamme särmäyspuristin on 14 000 mm ja puristusvoimaltaan 4 000 tonnia. Ei kuitenkaan pidä unohtaa, että Aliko-särmäyspuristimet ovat varteenotettava vaihtoehto alkaen kokoluokasta 3 000 mm / 320 tn, kertoo Valtanen.
Oman tuotannon lisäksi saksalainen Messer on edelleen Alikon edustuksessa: polttoleikkauskoneet, plasmaleikkausjärjestelmät (suora ja viiste) sekä laserleikkauskoneet (myös viiste).

Kilpailukykyinen 
– myös hinnaltaan
”Hankintahinnaltaan kallis”, saattaa usein olla mielikuva suomalaisen konevalmistajan tuotteista. Valtanen kiistää tämän legendan. – Vaikka kilpailu särmärikokoluokassa 3–4 metriä on kovaa, Aliko pystyy haastamaan halvemman kustannustason maista tulevia tuotteita jopa hinnallaan. Mikäli vertailulähtökohtia hieman laajennetaan ja mittariksi asetetaan hinta-laatusuhde, Aliko on erittäin kilpailukykyinen ja järkevä valinta konepajojen särmäysten kustannustehokkuutta parantamaan.
– Linjauksemme keskittyä pelkästään särmäyspuristinten valmistajaksi on osoittautunut oikeaksi. Keskittymällä ydinosaamisalueeseemme pystymme takaamaan asiakkaillemme tasalaatuiset, pitkälle tulevaisuuteen kestävät ja luotettavat särmäysprosessit, vakuuttaa kehityspäällikkö Katja Alitalo-Kotsalo.
– Tuotantoprosessimme on hiottu suunnittelusta alkaen särmäyspuristinvalmistukseen. Tuotteita on kehittämässä kaksi omaa sekä useita ulkopuolisten suunnittelutoimistojen suunnittelijoita. Yrityksen perustaja ja hallituksemme puheenjohtaja Hannu Alitalo tuo edelleen oman pitkän kokemuksensa tuotekehitykseen. Laatu varmistetaan myös alihankkijoidemme osalta, jotka ovat pääasiallisesti kaikki kotimaisia. Muun muassa kaikki vaativat hitsaus- ja koneistustyöt, esimerkiksi koneiden rungot, teetetään kotimaisilla alihankkijoilla. Tunnemme alihankkijamme ja meillä on molemminpuolinen kunnioitus toisiamme kohtaan. Tämän vahvan siteen ansiosta voimme olla varmoja, että alihankkijoidemme laatu on kohdallaan ja konetoimitukset tapahtuvat aikataulussa, kertoo Alitalo-Kotsalo.

Yksilöinti ja jälkimarkkinointi avainasemassa
Vaikka Aliko on keskittynyt vain särmäyspuristimiin, Alitalo-Kotsalon mukaan jälkimarkkinointipalvelut kattavat edelleen kaikki aiemminkin valmistetut Aliko-koneet. – Tänä vuonna yrityksellämme tulee täyteen 40 vuotta ja toimivat huolto- ja varaosapalvelu ovat olleet perustamishetkestä lähtien yksi toimintamme kulmakiviä. Alikon valinneet voivat olla varmoja siitä, että he saavat vielä vuosikymmentenkin päästä varaosat koneihinsa. Meillä eivät toimivat jälkimarkkinointipalvelut ole vain sananhelinää, vaan ne oikeasti tukevat asiakkaidemme keskeytymätöntä tuotantoa. Meiltä saa myös erittäin asiantuntevaa modernisointipalvelua kaikkien valmistajien särmäyspuristimiin.
– Asennushenkilökuntamme on erittäin osaavaa, sitoutunutta ja joustavaa. Tämän luottojoukon toimintaa tukevat järjestelmämme, joista voimme todentaa ruuvin tarkkuudella jokaisen Alikon osan ja näemme myös, kuka on tämän koneen asentanut. Tämän ansiosta pystymme nopeasti vastaamaan asiakkaidemme varaosatarpeisiin ja kriittisimmät varaosat löytyvät hyllystä toimipisteestämme täältä Tampereelta. Joka tapauksessa ongelmien ilmaantuessa ne ratkaistaan jollain tavalla nopeasti pienienkin tuotantokatkosten eliminoimiseksi, sanoo pitkän kokemuksen koneiden asennuspuoleltakin omaava Valtanen.
– Paitsi kotimaisuus ja varmasti toimivat jälkimarkkinointipalvelut, Aliko-särmäyspuristinten vahvuuksiksi voi kirjata niiden yksilöintimahdollisuuden. Alikot tehdään aina asiakkaan tarpeiden mukaisiksi ja tämä otetaan huomioon jo ennen tarjousvaihetta tarkasti asiakkaan kanssa yhdessä käytävän kartoituksen yhteydessä. Joillekin sopiva kone voi tarkoittaa perusmallia, mutta useimmille yrityksille kone yksilöidään juuri heidän tarpeitaan vastaavaksi. Yksilöity, juuri tuotantoon sopiva särmäyspuristin on käytössä kustannustehokkain vaihtoehto, vaikka se olisikin hankintahinnaltaan hieman perusmallia korkeampi. Prosessimme on rakennettu yksilöityjen koneiden valmistusta tukevaksi, jolloin hintataso pysyy kilpailukykyisenä. Hankintaprosessimme kehityksen ansiosta särmäyspuristimen hintataso on jopa pudonnut, jatkaa Valtanen.

INFO
Aliko Oy Ltd
Timo Valtanen
myyntipäällikkö
puh 040 730 9978
Katja Alitalo-Kotsalo
kehityspäällikkö
puh. 050 364 7514
www.aliko.fi