Aliko esittelee Konepaja-messuilla innovatiivisia uutuuksiaan särmäystyövaiheita tehostamaan

Aliko tuo omalla osastollaan Konepaja 2022 -messuilla esiin viimeisimpiä uutuusinnovaatioitaan tehostamaan automatisointia hyödyntäen raskaamman kokoluokan särmäystyöprosesseja. Esillä on mm. CNC-särmäystyökalu, automaattivarasto ja työkaluvarastotorni nostolaitteella.


Aliko Oy Ltd edustaa suomalaista levynkoneistusosaamista jo vuodesta 1978 ja tällä tamperelaisyrityksellä on pitkä yli 40-vuotinen historia särmäyskonevalmistajana. Vuosikymmenten saatossa kertynyt osaaminen on yhdistetty tämän päivän viimeisimpään ja innovatiiviseen teknologiaan näkyen läpi koko Alikon-malliston alkaen kolmemetrisestä 220-tonnisesta aina yli 1 000 tonnin särmäyspuristusvoiman Giant-mallistoon.


F-series, Heavy Duty ja Giant

Alikon tarjoaman särmäyskonearsenaali muodostuu kolmesta hydraulipuristinmallisarjasta: F-series, Heavy Duty ja Giant.
F-series on Alikon särmäyspuristimien pienin perheenjäsen, jossa on 3–4,2 metrin särmäysleveys ja 220–400 tonnin puristusvoima. – F-sarjan koneet ovat hyvin varusteltuja ja laadukkaita peruskoneita, joissa on kattava valikoima lisävarusteita, kertoo toimitusjohtaja Stanislav Demin. F-sarjan särnmäyspuristimien toimitus on asiakkaalle aina koottuina, asennus suoraan lattialle.
– F-sarjan koneista meillä on Konepaja-messuilla esillä kolmemetrinen ja 320-tonninen SP3000-320F, jatkaa Demin.

Heavy Duty -sarjan koneet ovat Alikon vastaus raskaampaan särmäykseen. Näitä koneita löytyy 3–10 metrin särmäysleveyksillä ja 500–800 tonnin puritustusvoimilla.
– Heavy Duty -koneiden laajat ja monipuoliset varusteet takaavat yhden markkinoiden parhaista ja kustannustehokkaimmista ratkaisuista, arvioi Demin.

Alikon Giant-särmäyspuristinperheen koneista löytyy voimaa yli 1 000 tonnia. Tämä sarja on kehitetty erittäin suurta puristusvoimaa vaativien sekä haastavien tuotteiden valmistukseen. Korkean tuottavuuden takeena toimivat laajat varustemahdollisuudet kuten Alikon järeä CNC-alatyökalu.
– Toki standardikoneitakin toimitetaan, mutta suurin osa toimittamistamme koneista on räätälöity asiakastarpeeseen. Joustava räätälöitävyys onkin yksi kilpailuvalteistamme, paljastaa Demin.

Latviaan lähdössä oleva SP4200-400F viimeistelyä vaille valmis. Tämä 400 tonnin puristusvoiman omaava työleveydeltään 4,2 metriä oleva kone on viiden vuoden sisään jo seitsemäs samaan yritykseen toimitettava Aliko-kone, ja kahdeksaskin kone on jo tilattu.


Jälkimarkkinointitoimet tärkeässä roolissa

– Suomalaiset Aliko-tuotteet ovat tänä päivänä erittäin hintakilpailukykyisiä. Emme tietenkään yllä halvimpien koneiden hintatasoon, mutta esimerkiksi muihin eurooppalaisiin laatukoneisiin verrattuna Aliko on todella hintakilpailukykyinen. Asiantuntemus, tekninen tuki ja täydelliset hyvin toimivat jälkimarkkinointipalvelut takaavat asiakkaillemme varmoja ja tehokkaita särmäysprosesseja vuosikymmeniksi eteenpäin. Ja mikäli asiakas haluaa päivittää konettaan uudempaan tekniikkaan, kaikki uudet innovaatiomme ovat modernisoitavissa myös jo olemassa oleviin koneisiin. Kannattaa myös muistaa, että meiltä löytyy erittäin laaja varasto varaosia, joilla saamme viottuneet koneet takaisin töihin nopealla aikataululla. Huolto ja kokonaisvaltainen jälkimarkkinointi ovat yksi toimintamme kulmakiviä ja näihin toimiin tulemme jatkossakin panostamaan paljon, vakuuttaa Demin.

– Mainitsemani modernisoinnit ovat myös yksi varteenotettava vaihtoehto, joka asiakkaan kannattaa punnita. Tarjoamme erlaisia konemodernisointeja Alikon särmäyspuristimien lisäksi myös monien muiden laitevalmistajan koneisiin. Modernisointipalvelumme tuovat aivan uutta tuottavuutta särmäykseen.


Monipuoliset särmäystyökaluratkaisut

Yksi merkittävä osa Alikon tarjoamista palveluista ovat särmäystyökaluratkaisut.
– Varastostamme löytyy kattava valikoima vakiotyökaluja. Lisäksi on mahdollista tilata tietyille kappaleille suunniteltuja erikoistyökaluja. Ratkaisut työkalukiinnitysmuutoksiin löytyy lähes kaikkiin konemerkkeihin, valaisee Demin.


Konepaja-messuilla uutuutena CNC-työkalu

Työkalurintamalla Aliko esittelee uutuutena Konepaja-messuilla CNC-työkalun, jossa aukko siirtyy automaattisesti halutun kokoiseksi. Tälle innovaatiolle Aliko on hakenut eurooppalaista patenttia.
– Samalla periaatteella toimivaa ratkaisua ei markkinoilta löydy. Tämän ratkaisun yksinkertainen rakenne tekee siitä käyttövarman ja kestävän. Isoissa koneissa työkaluvaihtoajat putoavat murto-osaan Aliko CNC-työkalun ansiosta, verrattuna perinteisiin menetelmiin. Tämä on yksi ratkaisu, jolla konepajat voivat kehittää kilpailukykyään ja tämä on myös yksi ratkaisu huutavaan työvoimapulaan. CNC-työkalu edistää myös työturvallisuutta, arvioi ­Demin.

Tämä hydraulinen särmäyspuristin SP3000-320F oli vielä marras­kuun alussa kuvaa otettaessa asentajalla työn alla, mutta Konepaja-messuilla kone on jo esillä Alikon osastolla integroituna automaattivarastoon. Esillä messuilla on myös CNC-työ­kalun demomalli.


Työkalumakasiini sekä työkaluvarastotorni nostolaitteella myös esillä Konepaja-messuilla

Toisena uutuutenaan Aliko tuo Konepaja-messuille pienempiin särmäyspuristimiin tarkoitetun työkalumakasiinin, joka on integroituna messuilla Aliko SP3000-320F -särmäyspuristimeen. Tämä vuonna 2021 esitelty tuote on automaattivarasto työkaluille, jossa työkalut liu´utetaan varastolta työpöydälle. Työkaluvaraston kapasiteetti on massiiviset 3 000 kg ja tarpeen mukaan kapasiteettia voidaan kasvattaa. – Automaattivarastolle on ollut paljon kysyntää ja niitä on toimitettu tähän mennessä, yllättävää kyllä, 6–8 metrin koneisiin, kertoo Demin.
Alikon mielenkiintoisista uutuuksista messuilla on esillä myös työkaluvarastotorni nostolaitteella, Aliko Tower Tool Station.
– Tämän toiminta ja sen tuomat lisämahdollisuudet pitää nähdä itse. Erinomainen mahdollisuus tähän uutuuteen tutustumiseen aukenee Konepaja-messsuilla, jossa esittelemme tuotteella saavutettavaa lisäarvoa.


Messer Cutting Systems kolmantena tukijalkana

Särmäyspuristimien, työkalujen sekä modernisointien lisäksi kolmantena tukijalkana Alikon toiminnassa seisoo Messer Cutting Systems. Tältä tuotelinjalta löytyy räätälöityjä ratkaisuja plasma-, kaasu- ja laserleikkausjärjestelmiin. Aliko Oy Ltd on toiminut saksalaisen Messer Cuttinig Systems GmbH:n edustajana Suomessa jo vuodesta 2000.

– Messer kuuluu sektorillaan markkinajohtajiin koko maalimassa. Yritys panostaa vahvasti tuotekehitykseen ja asiakaskohtaisiin kokonaisratkaisuihin. Koko materiaalinkäsittelyn tehokas hallinta levyvaraston toimitusvalmiiksi leikkeeksi ohjelmistoineen ja laitteineen on noussut tärkeään asemaan ja näihin asioihin Messer tarjoaa huippuratkaisut. Tarjoamme asiakkaillemme korkeatasoista asiantuntemusta Messer-järjestelmiin, niiden huoltoon, käyttöön ja varaosiin liittyen, lupaa Demin.
– Messerin vahvuus näkyy viisteplasmoissa ja -lasereissa. Uusimpina tuotteina Messerillä ovat 15–20 kW viistekuitulaserit. Osaaminen viisteleikkausteknologioissa näkyy huippulaatuisessa leikkausjäljessä. Messerin osaaminen on huomioitu asiakaskunnassamme, sillä sen tuotteille on ollut paljon kysyntää, iloitsee Demin.


Vahvassa kasvussa

Koronan kurittamasta vuodesta 2020 muodostui Alikolle 3,2 miljoonan euron liikevaihto. Tämän jälkeen kasvu on ollut voimakasta: vuonna 2021 yrityksen liikevaihto oli 5,1 miljoonaa euroa ja tänä vuonna Aliko yltää noin 8 miljoonan euron liikevaihtoon.

– Meillä on ollut isoja muutoksia viimeisen viiden vuoden aikana, kuten sukupolvenvaihdos hienon päivätyön tehneen Hannu Alitalon siirtäessä vastuun nuoremmalle sukupolvelle. Vuoden 2022 kesänä loppuun saadun prosessin jälkeen minulla on 40 % omistusosuus Alikosta, Hannun tyttärillä Katjalla ja Heidillä kummallakin 30 % osuus yrityksestä. Myös teknologista kehitystä on tehty paljon lähivuosina kuten esimerkiksi Konepaja-messuilla esittelemämme tuotteet.
– Jatkossakin panostamme vahvasti tuotekehitykseen kuten myös After Sales -toimintoihimme, jonka vuoksi olemme satsanneet paljon oman henkilökuntamme koulutuksiin. Tahtotilamme on nyt ja tulevaisuudessa tuottaa kestäviä koneita ja ratkaisuja, jonka myötä voimme mennä kenen tahansa asiakkaamme luo esittelemään referenssikoneita uusille asiakkaillemme. Viennin osuus on tällä hetkellä 25–30 % ja viennin kehittäminen Euroopan alueelle on yksi kehityshankkeitamme. Tällä hetkellä Bal­tian maat ovat vahvassa osassa vientiä, mutta hyviä yhteistyökumppaneita meillä on myös muun muassa Puolassa, Tšekeissä ja Slovakiassa, päättää Demin.

Aliko Ltd Oy
Stanislav Demin
toimitusjohtaja
puh. 040 195 6767
www.aliko.fi

Konepaja 2022, osasto A853

– Tervetuloa ­Konepaja-messuille osastollemme A 853, jossa esittelemme useita inno­vatiivisia uutuu­s­ratkaisuitamme, kuten tämä auto­maattivarasto särmäys­työkaluille, toivottaa toimitus­johtaja Stanislav Demin.