AMB-messujen antia – Oy Maanterä Ab

AMB-messut järjestettiin tänä vuonna Saksassa Stuttgartissa. Maanterä oli mukana isolla joukolla tapaamassa pitkästä aikaa nykyisiä ja uusia toimittajia, mm. Allied Machine & Engineering, Wohlhaupter, Ingersoll, Mapal, Boehlerit, Bilz, LMT Fette, Hainbuch, Paul Horn, Gesac, Reime Noris, Alesa, Nachi, Forkardt, Baublies, SAB, Wikus, Dormatec, Assfalg ja Karmetal. Tässä jutussa on jotain poimintoja lukuisista tapaamisista, joita Maanterällä viikon aikana oli.

Allied Machining & Engineering, joka on erikoistunut reiänvalmistustyökalujen tekemiseen, toi esille valtavan määrän tuotteitaan. Yhtenä kohokohtana oli T-A Pro -porajärjestelmän uusi M-geometria ruostumattomalle teräkselle, joka täydentää valikoiman. Samaan organisaatioon kuuluvan Wohlhaupterin puolelta esillä oli mm. 465 (464) -hienoporauspää, johon on liitetty 3E TECH -moduuli tarkan ja nopean säätämisen helpottamiseksi. T-A Pro -järjestelmään voit tutustua Maanterän verkkosivuilla ja toimittajasta löydät lisätietoa: https://maantera.fi/allied-machine-wolhaupter/

Ingersoll tarjoaa Octoplus -tasojyrsimellään laajan käyttöalueen. Jyrsimistä on saatavilla runkoja monella eri teräjakovaihtoehdolla sekä suuri valikoima teräpalageometrioita ja laatuja eri materiaaleille. Jyrsimen 16-särmäisellä teräpalalla päästään korkeaan ”kustannus per särmä” -tehokkuuteen. Esillä olivat myös työkalut hammastukseen – Power skiving, vierintä-, vierintäpisto- sekä muotojyrsintätyökalut. Ingersoll tarjoaa vaihtoehdon myös täysin asiakaskohtaisesti räätälöitävien työkalujen tekemiseen 3D-tulostuksella. Esillä oli ­Cube 3D -työkalumalli, jossa ensimmäinen versio on tehty muovista, toinen metallista valmiina mallina, jonka jälkeen tehdään vasta lopullinen runko paloineen.

Mapal oli esillä vahvasti e-mobility-hankkeellaan perinteisten polttomoottoriajoneuvojen siirtyessä nopeasti sähköisiin ratkaisuihin. Mapal tarjoaa erittäin korkeaa osaamista ja tarkkuutta erikoisratkaisuihin, muun muassa hienoporauksen sekä toleranssireikien valmistuksessa. Valikoimassa ovat myös korkealaatuiset ja kestävät lastuavat työkalut myös titaanin ja titaaniseosten työstöön. Mapal valmistaa myös työkalujen säilytys- ja hallintaratkaisuja.

Bilz esitteli osastollaan kutisteistukkalaitteidensa kustannustehokkaan perusversion ThermoGrip® ISG 1200:n. Laite on energiatehokas ja parametrien lukeminen on helppoa viivakoodien ja lukulaitteen avulla. Kutisteistukoista esillä oli ThermoGrip® TMG, joka tarjoaa erittäin voimakkaan pidon, vakauden ja joustavuuden – pidintä ei tarvitse vaihtaa työkalun varren halkaisijan muuttuessa. Esillä oli myös S3D Synchro -istukka, joka säästää ominaisuuksillaan työkalua ja parantaa kierteiden laatua.

LMT Fette on kierteytyksen erikoisosaaja. Esillä oli muun muassa EVOLine-tangentiaalinen kierteytyspää, jota voidaan käyttää monitoimikoneissa ja jonka etuina ovat nopea työstöaika, suuret työstövoimat sekä korkealaatuinen työstöjälki. Rullia on tarjolla halkaisijavälillä 1.6–64 mm. Esillä oli myös laaja valikoima aksiaalisia kierteytyspäitä, joilla voidaan työstää esimerkiksi tuulivoimaloiden tukijalkojen kierteitä isoilla halkaisijoilla.

Hainbuchin osastolla keskityttiin automaatioon. Siellä oli esillä nopeasti vaihdettava CentroteX-kappaleen kiinnitinjärjestelmä, joka vähentää merkittävästi työkappalekiinnittimien vaihtoaikaa pystyen säilyttämään mittatarkkuuden kuitenkin 0.003 mm:ssä ilman uutta keskittämistä. Järjestelmään on saatavissa lisävarusteita kappaleiden säilytykseen sekä nostoon vaihtojen yhteydessä, jos asiakkaalla ei ole tähän valmista ratkaisua. Järjestelmästä löytyy myös miniversio CentroteX S. Esillä oli myös Robilo – konenäöllinen kappaleiden poimintalatausrobotti, koneistuskeskuksen kylkeen integroitava 0-piste palettijärjestelmä sekä kiinnittimeen integroitava työkappaleen mittausjärjestelmä.

Paul Horn tarjoaa markkinoiden laajimman valikoiman kappaleiden katkaisuun ja pienten sisäreikien sorvaukseen. Valmistaja esitteli AMB:ssä valtavan määrän vaihtoehtoja ja iso osa sen valmistuksesta on siitä huolimatta asiakaskohtaisia spesiaaliratkaisuja. Esillä oli myös jo ennen AMB:tä esitelty Supermini Set -pidin. Supermini Set -pitimen etuja ovat tukeva kiinnitys sekä mahdollisuus vaihtaa sorvauspala ilman pitimen irrotusta nopeuttaen prosessia.

Gesac esitteli AMB:ssä kovamatalliaihioita, joita on saatavissa myös Suomessa. Gesac on perustettu vuonna 1989. Huolimatta lyhyehköstä historiastaan Gesac on jo nyt maailman suurin kovametallin tuottaja. Yrityksellä on hallussaan koko tuotantoketju alkaen omasta volframikaivoksesta ja jatkuen kovametallipulverin tuotannosta lastuaviin työkaluihin ja kulutuskovametalleihin. Gesacin valikoimasta löytyvät myös kustannustehokkaat ratkaisut laajasti lastuaviin työkaluihin.

Alesa esitteli AMB:ssä sahajyrsintään tarkoitettuja työkaluja. Esillä oli myös ennen messuja julkaistu uusi Nutex Star -sahajyrsinjärjestelmä, joka on kehitysversio suositusta Nutex Mini -versiosta. Star-versiossa on vaihdettava sahakiekko-osa sekä seitsemällä uralla tuettu itsekeskittävä helppo ruuvikiinnitys, joka mahdollistaa haastavien materiaalien, kuten jopa titaaniseosten työstön. Uusi järjestelmä mahdollistaa täten entistä suuremmat työstösyvyydet sekä sahapaksuudet.

Nachin valikoimasta löytyvät pulveripikateräsporat 0.01 mm välein. Poravalikoima tarjoaa ratkaisut moneen tarpeeseen mittavälillä 0.2 mm – 32 mm. Nachilta löytyvät myös kovametalliporat. Aqua­REVO-sarja on kestävä ja siinä on monikerroksinen nanopinnoite, kun taas Aquadrill EX Oil-Hole long -sarja tarjoaa jopa 30xD-syvyyteen saakka tarkan ja vakaan tuloksen.

Noin 100-vuotias saksalainen Forkardt on ollut teollisuuden luottovalmistaja erilaisille 2-, 3- ja 4-leukaistukoille historiansa aikana. Valmistajan laatu on erittäin korkea ja osaaminen erinomaista tämän tyyppisissä kiinnittimissä. Forkardt esitteli AMB:ssä muun muassa uuden kompensoivan 4-leukapakan (4FNCA-G315-Z11), joka helpottaa epäsymmetristen kappaleiden kiinnitystä.

Baublies on erikoistunut kappaleiden sisä- ja ulkopuoliseen silovalssaukseen sekä silopainantaan. Valmistaja tekee tuotteita tarvittaessa räätälöidysti asiakkaan tarpeisiin hyvin kohtuullisella aikataululla. Lisätietoja tuotteiden käyttökohteista löytyy toimittajan sivuilla olevien videoiden avulla: https://www.baublies.com/media.html

SAB esitteli valikoimaansa, johon kuuluvat pitimet sisä- ja ulkopuoliseen sorvaukseen sekä pyörivien työkalujen adapterit. SAB:lta löytyvät myös sorvin konekohtaiset kiinnitysyksiköt. Valikoimassa ovat ISO 26623-1 (koot C4-C8) ja HSK – ISO 12164 -standardin mukaiset pitimet.

Wikus – Maanterän pitkäaikainen sahanterätoimittaja – toi esille AMB:ssä nykyaikaista virtuaalista 3D-showroomiaan terävalintojen helpottamiseksi: https://showroom.wikus.de/#/
Sivustolla näet eri sahatyyppeihin soveltuvat vaihtoehdot sekä terien tekniset lisätiedot selkeällä tavalla esitettynä. Oikeassa valinnassa on kyse niin tuotetiedosta kuin teknisestä konsultaatiosta. Molemmat auttavat sahausprosessin optimoinnissa. Maanterän ­asiantuntijat auttavat luonnollisesti edelleen oikean valinnan tekemisessä ja sahausprosessin optimoinnissa henkilökohtaisesti.

Dormatecin tuotevalikoimaan kuuluvat korkeapaineyksiköt työstökoneisiin, ilmanpuhdistusjärjestelmät, öljynerottelijat, erilaiset suodatinjärjestelmät ja imupöydät. Dormatecin tuotteilla parannetaan työstön tehokkuutta sekä työympäristön puhtautta. Öljysumun erottimet ovat olleet erittäin kysyttyjä erityisesti työhyvinvoinnin edistämisen ja energian säästön tarpeen korostuessa konepajoissa.

Assfalg GmbH on Maanterän saksalainen magneettien toimittaja, jolla on pitkät perinteet teollisuusmagneeteista ja niihin liittyvistä tarvikkeista. Assfalg valmistaa erilaisia magneetteja metalliteollisuuden tarpeisiin, mm. nosto- ja pöytämagneetteja, hitsausapumagneetteja sekä erilaisia seinämagneetteja. Maanterän sivuilta löydät tuoteluettelot Assfalgin magneettituotteista sekä mm. viisteytyskoneesta: https://maantera.fi/assfalg/

Karmetal-sahat ovat yksi Maanterän uusimmista edustuksista. Valikoimissa on yli 70 mallia mukaan lukien sekä manuaaliset että automaattiset vannesahat, automaattiset pyörösahat materiaalin syöttölaitteilla sekä suurnopeussahat. Karmetalilla on laaja varasto koneita Saksassa, ja tämä mahdollistaa myös koneiden nopeat toimitukset. Sahojen esiasetusparametrit on valmiiksi optimoitu toimimaan sahanterien toimittajamme Wikuksen tuotteilla. Useimmissa sahoissa käytetään hydrauliikan sijaan servo-ohjausta kappaleen syötössä taaten tarkemman kappaleen paikoituksen verrattuna perinteisen hydrauliikan sijaan.

Oy Maanterä Ab
www.maantera.fi

Jos joku kohta näistä tai muu messuilla esillä ollut kiinnostaa erityisesti,
niin Maanterä auttaa henkilökohtaisesti: https://maantera.fi/henkilosto/