Avantec – positiivisen leikkuugeometrian edelläkävijä

Saksalainen huippulaadukkaiden jyrsintyökalujen valmistaja Avantec on yksi Suomen Terätuonnin vanhimpia edustuksia. Vuodesta 2006 Suomen Terätuonnin edustamana Avantecin tuotteet ovat tulleet tutuiksi, mutta tällä kertaa ajattelimme esitellä myös yhtiötä näiden erinomaisten tuotteiden takana.Avantec historiikki – tarina

Nimenä Avantec on keksitty kokonaisuus: positiivisen kuuloinen ”avant” on helppo ääntää monilla tärkeillä kielillä ja perään liitetty ”tec” edustaa loogisesti teknologiaa. Perustajansa Werthweinin W-kirjain jäi käyttämättä nimessä, kun haettiin modernimpaa linjaa.

Gustav Werthwein perusti yrityksen Avantec Zerspantechnik GmbH Saksan Horr­heimissä 34 vuotta sitten vuonna 1989. Alun perin hän halusi opettajaksi, mutta olosuhteet eivät häntä suosineet. Niinpä hän opiskeli oppisopimuksella mekaanikoksi ja teknikoksi. 49-vuotiaana hän perusti Avantecin viiden henkilön kanssa, joista neljä oli hänen perheenjäseniään.

Hän oli ja on edelleen ratkaisukeskeinen ajattelija. Gustav Werthwein tekee sitä, mikä muille on aivan vierasta ja sai idean kehittää vaihtopalallisia jyrsintyökaluja positiivisella leikkuugeometrialla. Tavoitteena oli parantaa merkittävästi lastuvirtaa, etenkin jyrsittäessä terästä, valuterästä ja valurautaa.

Avantecin tuotantotiloja.


Sukupolven vaihdosprosessi aloitettiin vuonna 2010, kun Gustav Werthweinin poika Uli Werthwein liittyi johtoryhmään. Kaksi vuotta myöhemmin Avantec ensimmäisenä yrityksenä kehitti modulaarisen Multiring-siilijyrsimen ja laajensi leikkuurenkaiden ja päätyrenkaiden käyttöä erikokoisille halkaisijoille. Tämä kasvatti kaikkien jyrsintäoperaatioiden tuottavuutta. He kehittivät myös uusia monikerrospinnoitteita teräpaloille.

Avantecin 25-vuotispäivää ja yrityksen uutta tulevaisuuden suuntaa juhlistettiin vuonna 2014. Seuraavana vuonna aiemmin erkaantuneet tuotanto ja hallinto/myynti yhdistyivät saman katon alle uuteen 4000 neliön pääkonttoriin Illingeniin. Tällä mahdollistettiin prosessien ja kulurakenteen järkevä optimointi.

Vuonna 2018 yritys Boger & Benz integroitiin Avantec Groupiin. Integraation myötä tuotevalikoima laajeni myös kovametalli- ja HSS-työkaluihin. Avantec työllistää nykyään 140 henkilöä. Tytäryhtiöt toimivat Yhdysvalloissa, Italiassa, Itävallassa ja Kiinassa. Se on vakiinnuttanut asemansa yhtenä maailman johtavana positiivisen leikkuugeometrian jyrsintyökalujen valmistajana ja vuonna 2023 Avantec on edelleen johtava oman erikoisalansa valmistaja.

Modulaarinen siilijyrsin.

Positiivisuus tuotteissa

Avantecin tuotteista ehdottomasti tunnetuimmat ovat modulaariset Multiring-siilijyrsimet ja kiekkojyrsimet sekä Suomessakin isoilla sarjavalmistajilla käytössä olevat erikoistyökalut. Nykyään Avantec valmistaa samalla filosofialla myös tavanomaisempia vaihtopalajyrsimiä, kuten taso-, nurkka- ja suurensyötönjyrsimiä.

Positiivinen leikkuugeometria yhdistettynä tarkkuushiontaan tarkoittaa siis hyvin kevyttä ja stabiilia leikkuuprosessia, mikä mahdollistaa siilijyrsimissäkin jopa 2,5xD leikkuupituuden. Tämän kaltainen koneistusprosessi järkevällä tehontarpeella ja ilman värinäongelmia on hyvin vaikea, ellei jopa mahdoton toteuttaa tavanomaisilla sintratuilla paloilla.

Kiekkojyrsimissä Avantecin teräpalojen ominaisuudet tuovat mukanaan erittäin luotettavan prosessin sekä erinomaisen terän leveys/halkaisija -suhteen. Nykyään ohuin vaihtopalallinen Ø 160 mm kiekkojyrsin on vain 2,5 mm leveä.

Avantec hioo 100 % teräpaloistaan ja jyrsinrungoistaan itse, mikä mahdollistaa joustavasti myös eri muotoisten teräpalojen valmistuksen. Tämä mahdollistaa samalla erittäin monipuolisen valikoiman asiakastarpeisiin räätälöityjä vaihtopalallisia jyrsimiä. Suomen Terätuonti on toimittanut esimerkiksi Ø 50 pyöreää muotoa tekevän vaihtopalallisen jyrsimen ja lukuisia muita räätälöityjä työvälineitä. Erikoistyökalut käydään aina huolellisesti Avantecin asiantuntijan kanssa läpi ja he tutkivat onko vallitsevissa olosuhteissa mahdollista tehdä kyseistä prosessia. Tämä tuo turvaa niin myyjälle, kuin ostajallekin ja onnistumisprosentti myös erikoistyökaluissa on täten liki 100 %.

Lopuksi on hyvä kysyä, että mitä hyötyä tällaisista teräpaloista on ihan tavanomaisissa työvälineissä. Etu on kuultavissa, kun Avantecin jyrsimellä ottaa ensimmäisen lastun kappaleesta, sillä mikäli kappale on hyvin kiinni, värinöitä ei ole. Se on toki melun kannalta hyvä, mutta konkreettinen hyöty tulee teräpalan kestoiässä. Toki Avantecin teräpalan hinta on korkeampi, kuin useimmilla kilpailevilla tuotteilla, mutta jos hinnan suhteuttaa suorituskykyyn, irrotetun materiaalin määrään ja kestoikään minuuteissa, niin Avantecin teräpala muuttuu hyvinkin edulliseksi. Eräs asiakkaamme totesi vuosia sitten, että he käyttävät Avantecin tasojyrsintä, koska se on ainoa testattu jyrsin, jolla voi ajaa viikonlopun miehittämättömänä ilman tarvetta kääntää teräpalaa. Siinä kiteytyy hyöty erittäin konkreettisesti.

Kirjoittaja
Suomen Terätuonti Oy
Aki Mäki
aki.maki@stt.as
www.suomenteratuonti.fi