Dinoliftille järeä vaakakarainen Niigatan lippulaivamalli HN1000-S

Loimaalla toimiva henkilö­nostinvalmistaja Dinolift Oy on investoinut tuotantonsa tehostamiseen Machineryn toimittamalla Niigatan vaakakaraisella koneistus­keskuksella HN1000-S, joka on tämän lähes 100-vuotiset perinteet omaavan japanilais­valmistajan lippulaivamalli.

Uuden avarruskoneen hankintaa ­Dinolift alkoi kartoittamaan vuonna 2020, mutta hanke siirtyi parilla vuodella eteenpäin johtuen yrityksen muista mittavista investoinneista. Vuonna 2022 hanke otettiin uudelleen tapetille.
– Avarruskone ei olisi ollut meidän tarpeeseemme sopiva vaihtoehto, sillä esimerkiksi työkalun vaihto on vaakakaraisessa koneistuskeskuksessa huomattavasti nopeampaa. Merkkinä Niigata on tuotantoomme uusi tuttavuus, mutta meillä on paljon hyviä kokemuksia japanilaisista merkeistä – ja tätä laatua Niigata parhaiden eturivistössä edustaa. Niigata vakuutti meidät myös sen vuoksi, että se keskittyy yksinomaan vaakakaraisten koneistuskeskuksien valmistukseen, kertoo menetelmäkehityspäällikkö Tuomas Heilala.

– Kartoitimme hankintaa kolmen japanilaismerkin kesken. Tärkeässä osassa valintaa oli suuri koneistettavien kappaleidemme koko, johon Niigata vastasi parhaalla Y-liikkeellä. Muutoinkin koneen speksit olivat halutut, ja kappaleen vaihtoasema on Niigatassa meille sopiva avoin tila, jota ei seinät rajoita. Niigatan Fanuc-ohjaus oli myös operaattoreidemme toivomuslistalla. Niigatan hintataso oli heti kohdillaan ja koneen hyvät referenssit vakuuttivat. Konevalinta on osoittautunut osuvaksi valinnaksi myös käytännössä ja muun muassa koneen runko on erittäin tukevan oloinen, taustoittaa Heilala Niigataan johtanutta konevalintaa.

Tilauksen Niigatasta Dinolift teki alkusyksystä 2022. Tuotantoon kone saatiin tänä vuonna elo-syyskuun vaihteessa. – Prosessi tarjousvaiheesta koneen toimitukseen sujui maahantuoja Machineryn puolesta hyvin, ja asennusaikataulu piti päivälleen paikkaansa. Myös Machineryn jälkimarkkinointipalvelut ovat vakuuttaneet meidät heti alkumetreillään: huoltopuolelta Asko Silvala on todella pätevä kaveri, jonka myötä usko Machineryn huoltotoimintoihin on vahva, arvioi Heilala.


Ulkopuolinen palettiasema käyntitasolla helpottaa suurilla mitoilla olevien kappaleiden käsittelyä ja on käyttäjälle turvallinen.


HN1000-S Niigatan lippulaivamalli

Japanilaisvalmistaja Niigata aloitti toimintansa jo vuonna 1904. Ensimmäiset heidän valmistamansa koneet olivat sorveja. Ensimmäinen NC-ohjattu vaakakarainen keskus valmistui jo vuonna 1972. Tänä päivänä päätuoteryhmä on nimenomaan vaakakaraiset keskukset, joista on useita tuotelinjoja asiakkaiden tarpeisiin.

Dinoliftin uusi kone on vaakakarainen koneistuskeskus NIIGATA HN1000-S Fanuc 31i-B -ohjauksella. HN-sarja on Niigatan perinteikkäin ja suosituin konemalli ja niitä on toimitettu jo yli 2800 kappaletta.
HN-S kehitysversio on suurta tehokkuutta ja tarkkuutta vaativiin töihin tukevuudesta tinkimättä. Se on ehdottomasti tällä hetkellä Niigatan lippulaiva ja täyttää useimpien asiakkaiden koneistustarpeet. Koneen palettikoko on 1 000 x 1 000 mm ja paletin kantavuus 3 500 kg. Koneen Dinoliftille myyneen Kari Pirttilän mukaan se omaa kokoluokkansa suurimmat liikealueet X-2030 mm, Y-1650 mm ja Z-1200 mm.

Ulkopuolinen palettiasema käyntitasolla helpottaa suurilla mitoilla olevien kappaleiden käsittelyä ja on käyttäjälle turvallinen. Niigata HN1000-S on niin sanottu hybridimalli, jossa X- ja Z-lineaarijohteet ja Y-liukujohde mahdollistaa suuret liikenopeudet tukevuudesta tinkimättä. Niigatan kehittämä Monitor Ace V2 -työkalunhallinta mahdollistaa yksittäisten työkalujen työstöarvojen ja kestoiän määrittelyn sekä seurannan työstön aikana. Dinoliftin Niigatassa on 80 työkalun makasiini.

Koneessa karalla on vaihteisto ja se on suunniteltu raskaaseen koneistukseen:
teho 37/30 kW, kierrosnopeus maksimillaan 6 000 rpm ja vääntömomentti 1200 Nm. Erityishuomiota on kiinnitetty myös lastujen poistoon työalueelta sekä johdesuojien toimintaa suurilla liikenopeuksilla.


Dinoliftin NIIGATA HN1000-S on varustettu Fanuc 31i-B -ohjauksella. Koneessa karalla on vaihteisto ja se on suunniteltu raskaaseen koneistukseen: teho 37/30 kW, kierrosnopeus maksimillaan 6 000 rpm ja vääntömomentti 1 200 Nm. Erityis­huomiota on kiinnitetty myös lastujen poistoon työalueelta sekä johde­suojien toimintaa suurilla liikenopeuksilla.Yhdellä kiinnityksellä valmis kappale

– Uudella Niigatallamme turvataan valtaosa osiemme koneistusmahdollisuuksista, pystymme sillä koneistamaan kaikki alle kaksi metriä pitkät kappaleet. Kone on osittain korvausinvestointi, tämän investoinnin jälkeen yksikään kappale ei ole enää yhden koneen varassa. Mutta Niigata luo myös paljon uusia mahdollisuuksia muun muassa suunnitteluun. Saamme myös paljon lisää tehokasta koneaikaa, kun paletit voidaan ladata valmiiksi koneen ulkopuolella. Valmistuksen tehokkuutta lisää myös se, että nyt saamme tehtyä yhdellä kiinnityksellä kappaleita valmiiksi, jotka aiemmin vaativat kaksi kiinnitystä, summaa Heilala Niigatan avaamia mahdollisuuksia.


Niigatalla kohti miehittämätöntä ajoa

– Tuotantomme pyörii kahdessa vuorossa, niin myös tämä uusi Niigata. Samassa yhteydessä, kun kone saatiin riviin, siirryimme etäohjelmointiin. Tämän ansiosta saamme lisää tehokasta koneaikaa. Niigatassa on myös optio FMS-järjestelmään ja tämä optio on lähitulevaisuudessa meidän tarkoituksemme ottaa käyttöön, jolloin voimme hyödyntää koneen tehokkuutta maksimaalisesti kolmannessa vuorossa miehittämättömänä yöajona. Tämä on mahdollista työkalujen valvontajärjestelmien ja muiden Niigatassa olevien ominaisuuksien ansiosta, valaisee Heilala lähitulevaisuuden suunnitelmia.
– Niigatan lisäksi olemme investoineet paljon tuotannon kehittämiseen ja automatisointiin. Muun muassa hitsauksen automatisointi FMS-järjestelmää hyödyntäen, pintakäsittelyn automaattipesulinja ja maalaamon pintakäsittelyrobotti kuuluvat lähiaikojen hankintoihimme.

Dinolift Oy
menetelmäkehityspäällikkö
Tuomas Heilala
puh. 040 504 2365
www.dinolift.com

Lisätietoa Niigata-koneista:
Machinery Oy
Kari Pirttilä
puh. 044 764 0304
kari.pirttila@machinery.fi
www.machinery.fi

Dinolift Oy on suomalainen yritys, joka valmistaa korkealaatuisia, kevyitä DINO-henkilönostimia turvalliseen ja tehokkaaseen korkealla tapahtuvaan työskentelyyn. Yhtiö on erikoistunut kevyisiin henkilönostimiin ja se on alansa johtavia valmistajia. Tuotevalikoimasta löytyy nostimia eri käyttötarkoituksiin niin vuokraamoille kuin loppukäyttäjillekin.
Dinolift oy on perheyritys, joka hoitaa kaikki liiketoimintonsa suunnittelusta valmistukseen ja myyntiin 200 henkilön voimin Lounais-Suomessa Loimaalla sijaitsevalta tehtaaltaan.
Tunnustuksena korkeasta kotimaisuusasteesta DINO-tuotteille on myönnetty Avainlippu-tunnus.
Kevyitä DINO-henkilönostimia on toimitettu yli 40 maahan eri puolille maailmaa hyödyntäen lähes 50 vuoden aikana nostinalalta yrityksen keräämää kokemusta. Viennin osuus on yli 80 % yrityksen liikevaihdosta.

– Vaakakaraisen koneistuskeskuksen valintaprosessia määritteli vahvasti suuri koneistettavien kappaleidemme koko, johon Niigata vastasi parhaalla Y-liikkeellä, kertoo menetelmäkehityspäällikkö Tuomas Heilala.