Koneistus Suomi Oy:n Fastems FMS-järjestelmä täydentyi jo kolmannella DMG MORI -koneistuskeskuksella

Hartolassa toimiva Koneistus Suomi Oy täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 45 vuotta. Keski-iän tuomaa kankeutta ei yrityksessä ole havaittavissa. Päinvastoin. Yrityksen liikevaihto on viimeisen kolmen tilikauden aikana kasvanut huikeat yli 40 %. Kasvaneeseen kysyntään Suomi vastasi lisäämällä Fastems FMS-järjestelmäänsä kolmannen vaakakaraisen DMG MORI -koneistuskeskuksen, DMG MORI NHX 5000.


Uusi DMG MORI NHX 5000 sijoittuu tyylikkäästi upeaan FMS-järjestelmään riviin kahden 400 mm paletilla varustetun DMG MORI NHX 4000 rinnalle. – Uusimman DMG MORI:mme paletti on 500 mm. Isompi palettikoko mahdollistaa suurempien kappaleiden työstämisen. Isompi Y-liike mahdollistaa myös sen, että pienempiä kappaleita voi ladata enemmän tolppaan kiinni, kertoo toimitusjohtaja Jani Suomi ja jatkaa:
– DMG MORI NHX 5000 tuomalla lisävoimalla varmistetaan kapasiteetin riittävyys. Keskitämme myös alumiinilohkot tälle koneelle, mikä helpottaa tuotannon joustavuutta. 300 työkalun makasiini mahdollistaa paljon ja saamme siihen ladattua myös alumiinille sopivia työkaluja. Toki koneella ajetaan tarpeen mukaan myös teräskappaleita, mutta DMG MORI NHX 5000 pääpaino on alumiinitöissä.


DMG MORI NHX 5000 on jo kolmas DMG MORI -koneiskeskus Koneistus Suomi Oy:n Fastems FMS-järjestelmässä. Edellisiä koneita 100 mm suurempi palettikoko 500 mm mahdollistaa isompien kappaleiden työstämisen. Uuden koneen tuomaa lisäkapasiteettia hyödynnetään erityisesti alumiinikoneistuksissa.Arsenaalissa 15 DMG MORI:a

Koneistus Suomi Oy:llä on 17 CNC-ohjattua työstökonetta, joista 15 on DMG MORI -linjan koneita. – Meillä on ollut kaikkiaan yli 20 DMG MORI -linjan konetta, joista ensimmäinen tuli meille jo vuonna 1985. Merkin luotettavuus on hyvä, vikoja on todella vähän. Myös koneiden tarkkuudet ovat hyvät ja toistotarkkuus pysyy pitkässäkin juoksussa korkealla tasolla.
– Kokonaisuus DMG MORI:n ympärillä toimii niin ikään hyvin kuten tämän NHX 5000 -koneen toimitusprosessikin sujui DMG MORI Finlandin puitteissa hyvin. Samaa voi sanoa jälkimarkkinointiin liittyvissä asioissa, jotka sujuvat asiallisesti. Keskittyminen yhteen merkkiin tuo myös omia etujaan. Esimerkiksi tietyt varaosat, kuten suodattimet, sopivat koneisiin keskenään, valaisee Suomi.
– Kartoitimme toki tämän viimeisimmänkin investoinnin kohdalla muitakin merkkejä. Hyvät ja pitkälliset käyttökokemukset kallistivat vaakakupin tälläkin kerta DMG MORI:in. Myös teknisten ominaisuuksienkin puolesta DMG MORI NHX 5000 kestää varmasti vertailun mihin tahansa merkkiin, arvioi Suomi.


Tehokasta työkalujen hallintaa: kummastakin Koneistus Suomi Oy:n tuotantotilasta löytyy Walter Toolstation C-Line TX750 -työkaluautomaatti, maksimivetävyys noin 1 000 työkalua.


FMS mahdollistaa paljon

– Tyypilliset kappaleemme ovat kokoluokkaa 1–40 kg, sarjakoot joitain kymmeniä kappaleita, mutta isoja tuhansien kappaleiden vuosivolyymeitakin ajetaan. Uusi FMS:ään kytketty kolmas kone tuo merkittävää lisäkapasiteettia tämän tyyppisiin töihin, joita ajamme kolmessa vuorossa viitenä päivänä viikossa. Yksi vuoro on miehitetty ja kaksi vuoroa automatisoituna. Automaation käyttöasteen nostoa tulemme jatkossa lisäämään entistä enemmän ja siihen suunnitelmaan Fastemsin meille vuonna 2016 toimittama FMS-järjestelmä sopii mainiosti. Nyt on kolme konepaikkaa käytetty, ja paikkoja on vielä tulevaisuudessa kolmelle lisäkoneelle. FMS-järjestelmään 120 konepalettipaikkaa ja 246 eurolavapaikkaa mahdollistaa paljon. Kiteytettynä voisi sanoa, että näin ison FMS-järjestelmän hankinta oli täysin oikea ratkaisu, vaikka päätös oli aikanaan iso askel meille. FMS on ollut kasvun mahdollistaja, miettii Suomi.

Koneistus Suomi Oy:llä on satoja asiakkaita, josta Suomen mukaan viidelle suurimmalle toteutettavat koneistukset muodostavat 95 % liikevaihdosta. – Lähiaikoina olemme saaneet myös uusia töitä uusilta merkittäviltä asiakkailta, mikä on jatkon kannalta ilahduttava asia. Olemme myös onnistuneet löytämään kaksi uutta työntekijää ja nyt palvelemme 18 ihmisen voimin, iloitsee Suomi.


Teknologioiden ja menetelmien jatkuvaa kehittämistä

– Kaiken kaikkiaan tilanne on tällä hetkellä hyvä, ja näkymätkin ovat varsin positiiviset. Pyrimme takaamaan jatkuvuutemme tuottamalla laadukkaita tuotteita kilpailukykyiseen hintaan. Tämä vaatii jatkuvaa kehittymistä teknologioissa ja menetelmissä. Näillä opeilla etenemme kohti yrityksemme 50-vuotisjuhlia, päättää Jani Suomi.

Koneistus Suomi Oy on investoinut vahvasti viime vuosina valmistustekniikkaan ja tuotannon automatisointiin. Nyt laadunvarmistukseen on asennettu huippuvarusteltu koordinaattimittauskone Crysta Apex V 9108. Modernien ohjelmistojen lisäksi koneessa on myös mahdollisuus pinnankarheuden mittaamiseen. Mukana myös MiCAT Planner -ohjelmisto malliperusteisen tuotemäärittelyn (MBD) hyödyntämiseen ja automaattisten mittausohjelmien luomiseen.

Koneistus Suomi Oy
Jani Suomi
toimitusjohtaja
puh. 0400 840 164
www.koneistussuomi.fi

DMG-työstökoneista:
DMG Mori Finland
Lauri Erkkola
puh. 050 566 8779
https://fi.dmgmori.com