Milltamon viiden akselin hyödyntäminen tehostuu edelleen Akira-Seikillä

Alihankintakoneistamo Milltamo Oy hankki lisää 5-akseli­koneistus­voimaa tuotantoonsa kesäkuussa Vossi Group Oy:n toimittaman Akira-Seiki HV5.5 5/4-akselisen koneistuskeskuksen myötä, joka on jatkoa jo aiemmin niin ikään Vossilta hankituille 5-akselisille koneistuskeskuksille OKK VC-X500 ja VC-X350.

Milltamon toiminta alkoi jo edesmenneen Teuvo Juortamon toimesta vuonna1987 ja nykyisellä nimellään yritys on toiminut vuodesta 1995. Toimitusjohtajana yrityksessä on vuodesta 2012 asti toiminut toisen polven yrittäjä Kaisa Juortamo. Sukupolvenvaihdos siskoksille Kaisa ja Riika Juortamolle toteutettiin vuonna 2013. – Toimintaperiaatteemme on edelleen sama: haluamme tehdä hyvää laatua asiakaslähtöisesti. Isäni Teuvo oli enemmän teknisesti orientoitunut, itse olen enemmän ihmisjohtaja. On tärkeää, että voin luottaa ammattitaitoiseen 11 henkilön joukkueeseemme, että työt tulee varmasti riittävällä laadulla ja sovitun aikataulun puitteissa toteutettua. Olemme pieni yritys ja on ensiarvoisen tärkeää, että homma pelaa työntekijöiden kanssa. Olemme tavallaan kuin yhtä perhettä. Meillä on pitkiä työsuhteita ja suhde minun ja työntekijöiden välillä on läheinen, painottaa Kaisa Juortamo ihmisten välisten suhteiden merkitystä.

Milltamon työntekijäjoukko on ilahduttavan monimuotoinen.
– Työntekijöidemme keski-ikä on 47 vuotta ja meitä naisia on viisi. Ikäjakauma sekä miehistä ja naisista muodostuva tiimi tekee kanssakäymisestä monimuotoisempaa ja rikastuttaa keskusteluja sekä työilmapiiriä, näkee Juortamo.


Pitkiä asiakassuhteita ja tiivistä yhteistyötä

Milltamolla on vajaa 10 asiakasta, joista kuusi isointa muodostaa suurimman siivun noin 1,2 miljoonan euron liikevaihdosta. Liikevaihto muodostuu lähes yksinomaan työstä, sillä työstettävän materiaalin toimittaa tilaaja. – Asiakassuhteemme ovat todella pitkiä, esimerkiksi kuuden suurimman ­asiakkaan kanssa olemme toimineet pitkään; heistä kaksi on ollut mukana yrityksemme alusta alkaen ja kolme 1990-luvulta saakka. Meillä on tosi mukavia asiakkaita ja asiakkaamme ovat myös eri toimialoilta, jolloin alakohtaiset vaihtelut eivät kuormita kerralla paljon – vuositasolla yleensä joidenkin toimialojen kuopat tasoittuvat toisien toimialojen vauhdilla. Asiakassuhteissa meillä on samanlainen toimintatapa kuin talon sisällä; välimme asiakkaidemme kanssa ovat läheiset ja kanssakäyminen kahdensuuntaista.
– Vaikka työtilanne on ihan mukava ja tuotantomme pyörii kahdessa vuorossa, kartoitamme myös uusia asiakkaita – sellaisia, jotka sopivat meidän koneistollemme ja tavallamme toteuttaa yhteistyössä töitä, kertoo Juortamo.

Milltamo on vahvimmillaan alle 20 kg painavien kappaleiden koneistuksessa, joita toteutetaan 10–10 000 kappaleen sarjoissa. – Suurin osa töistä on mustan raudan koneistusta, mutta teemme koneistusta myös asiakkaan toimittamille erikoisseoksille. Monet työmme ovat vaativaa koneistusta, joiden toteuttamiseen meiltä löytyy rautaista osaamista, vakuuttaa Juortamo.

Akira-Seiki HV5.5 on pystykarainen koneistuskeskus, jonka öljyjäähdytetty 6 000 kierroksen high rigidity -kara on varustettu BT50-kartiolla ja kaksivaihteisella automaattisella vaihteistolla sekä 35 barin läpikaran­jäähdytyslaitteistolla. Tukevalle pöydälle on asennettu Ø 254 mm kaksiakselinen (B/C) CNC-pyöröpöytä, jonka kanssa voidaan suorittaa 5/4-akselista koneistusta. 1 350 mm:n X-akselin liikkeen, reilun pöydän 1500 x 600 mm (kuorma 1 500 kg) ja runsaiden 640 mm:n Y-akselin sekä 660 mm:n Z-akselin vuoksi jää pöydälle reilusti tilaa myös raskaampien työkappaleiden koneistamiselle.Akira-Seikillä lisätehoa ja -kapasiteettia

Kesäkuussa Vossilta hankittu Akira-Seiki on jatkoa 5-akselirintamaan jo kahden aikaisemman 5-akselisen koneistuskeskuksen OKK VC-X500 ja VC-X350 lisäksi.
Akira-Seiki HV5.5 on 5/4-akselinen pystykarainen koneistuskeskus, jonka öljyjäähdytetty 6000 kierroksen high rigidity kara on varustettu BT50-kartiolla ja kaksivaihteisella automaattisella vaihteistolla sekä 35 barin läpikaranjäähdytyslaitteistolla. Tukevalle pöydälle on asennettu Ø 254 mm kaksiakselinen (B/C) CNC-pyöröpöytä, jonka kanssa voidaan suorittaa 5/4-akselista koneistusta. 1350 mm:n X- akselin liikkeen, reilun pöydän 1500 x 600 mm (kuorma 1500 kg) ja runsaiden 640 mm:n Y-akselin sekä 660 mm:n Z-akselin vuoksi jää pöydälle reilusti tilaa myös raskaampien työkappaleiden koneistamiselle. Kone on vakiona varustettuna 28 (optiona 40) työkalun ARM-tyyppisellä automaattisella työkalunvaihtajalla ja sen pikaliikkeet (X/Y/Z) ovat 36/36/30 m/min. Koneen tukevuudesta kertoo myös sen paino noin 9 000 kg tällä varustuksella.

– Vanhempi koneemme oli tiensä päässä ja vanhana koneena se oli jo vikaherkkä. Lisäksi meillä on ollut vain yksi koneistuskeskus tiettyjen tuotteiden valmistukseen. Akira-Seiki tuokin merkittävää ja kaivattua lisäkapasiteettia sekä turvaa toimituksiimme. Kone on myös isompi kuin vanhempi koneemme, mikä luo lisää mahdollisuuksia, kertoo Juortamo hankinnan taustoja.
– OKK-hankintojen yhteydessä tutkimme erilaisia 5-akselikoneita tarkasti. OKK osoittautui erinomaiseksi valinnaksi ja tämän vuoksi niitä on hankittu jo kaksi. Esimerkiksi yhden kappaleen kohdalla OKK:n 5-akseliteknologia mahdollisti aiemman 7-vaiheisen työn toteutettavan kahdessa vaiheessa.
– Meillä on siis näiden OKK-koneen puitteissa jo pitkä kokemus 5-akselikoneistuksesta. Tämän kokemuksen pohjalta valitsimme uudeksi koneeksemme Akira-Seikin. Koneen tekniset ominaisuudet vastaavat tarpeitamme ja jo heti alkumetrillään kone on vakuuttanut meidät. Erityisesti sen ohjaus on saanut käyttäjiltään hyvät palautteet.

Milltamo hyödyntää tuotannossaan tehokkaasti kahden OKK-koneistuskeskuksen mahdollistamaa 5-akselikoneistusta. Kuvassa Robotisoitu OKK VC-X500.”Perheyritys Vossin kanssa homma toimii tosi hyvin”

– Vossin kanssa homma on toiminut tosi hyvin. Vossi on myös perheyritys ja perheyrityksenä arvostamme myös sitä. Totta kai hankittavien koneiden pitää olla teknisesti hyviä, mutta on myös tärkeää pystyä luottamaan konetoimittajaan ja heiltä saatavaan apuun. Niin kahden OKK-koneen kuin myös tämän Akira-Seikin toimitus sujui hyvin ja jälkimarkkinointitoimetkin ovat sujuneet Vossin hoitamina hyvin – apuja on saatu heti tarpeiden ilmaantuessa, kiittelee Juortamo.


Seinät kasvun tiellä

– Merkittävien konehankintojen lisäksi olemme kehittäneet toimintaamme kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi vuonna 2018 toteutettu 5-akselisen OKK:n robotisointi oli hyvä ja oikea liike. Kaksi vuotta sitten hankitun Fastems MMS-järjestelmän ansiosta voimme hallinnoida konekohtaisesti kuormitusta. Kehitystyötä jatketaan edelleen automatisoinnin suuntaan. Suurimpana kasvun esteenä ovat tällä hetkellä seinät. Ajatuksissa onkin 850 m2:n toimitilojen laajennus, raottaa Kaisa Juortamo tulevaisuuden suunnitelmia.

Milltamo Oy
Kaisa Juortamo
toimitusjohtaja
puh. 044 786 5941
www.milltamo.fi

Akira-Seiki- ja OKK-koneista:
Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi

– Akira-Seiki tuo merkittävää ja kaivattua lisäkapasiteettia sekä turvaa toimituksiimme, kertoo toimitusjohtaja Kaisa Juortamo.