Enne vahvistuu myös pienemmässä päässä

Konepaja Enne Oy teki viime vuonna merkittävän investoinnin 1 200 m2:n hallilaajennukseen. Tänä vuonna yritys vahvisti tekemistään TOS 105 -avarruskoneella, jolla Enne vastaa erityisesti kasvaneeseen pienen pään koneistuskysyntään.

Heti tähän uutisen alkuun on syytä mainita, miten Enteellä määritellään kokoluokat. – Karkeasti jaoteltuna meillä lasketaan pienen kokoluokan kappaleiksi alle 1,5 metrin kappaleet ja suuriksi yli kahden metrin kappaleet, kertoo toimitusjohtaja Pekka Enne. Enteen mukaan tekemisen suuntaus kysynnässä on nyt pienempää kohti, ja tämän kokoluokan kasvavaan kysyntään Konepaja Enne on vastannut viime vuonna hankitulla kahdella paletilla ja 60 kappaleen työkalumakasiinilla varustetulla vaakakaraisella Mazak Nexus 8000-II -koneistuskeskuksella. Tänä vuonna pienemmän pään kapasiteetti vahvistui edelleen TOS 105 -avarruskoneella.

Kustannustehokas kone
Enteen heinäkuussa tuotantoon saama TOS 105 on pidetty kone tekijöiden keskuudessa. – Tämä uusin vahvistuksemme, tšekkivalmisteinen pöytätyyppinen avarruskone, on näppärä, nopea ja kaikin puolin kätevä kone, josta käyttäjät tykkäävät. Se on kuin hanska käteen, sanoo Enne.
Vaikka Enteellä määritellään TOSin kokoluokaksi pieni, siinä on kuitenkin 5 tonnia kantava pöytä. X-liikettä löytyy 1800 mm, Y- ja Z-liikettä 1250 mm.
– On ollut hetkiä, jolloin olemme joutuneet myymään ”ei oota” pienemmän pään kappaleiden valmistuksen kyselyihin – kapasiteettimme ei riittänyt kasvaneeseen kysyntään tällä saralla. TOS on täsmähankinta tähän aukkoon, ja nyt pystymme taas vastaamaan asiakaskysyntään.
– TOS-avarruskone myös nopeuttaa entisestään tuotantoketjuamme. Suun­taus on muuttunut vuosikymmenten saatossa siihen suuntaan, että sellaisia töitä ei enää olekaan, jolla olisi pitkä toimitusaika. Kiire on siis tänä päivänä osa normaalia päivärytmiä, ei ohimenevä vaihe, pohtii Enne muutosta.
– Pitkä, yli 60-vuotinen historiamme alalta on kerryttänyt laajaa osaamista paitsi isojen kappaleiden ja projektien, myös pienempien osien tehokkaasta valmistuksesta. Olemme kustannustehokas kumppani nyrkin kokoisista osista aina norsun kokoisiin kokonaisuuksiin laajalla mate­riaaliskaalalla, mm. kirkkaat, mustat ja tulenkestävät.

Isot vehkeet
Enne miettii aina investointitarpeensa markkinoiden tarpeiden mukaan ja tällä hetkellä yritys on siis panostanut pienemmän pään kapasiteetin kasvattamiseen, mutta kannattaa muistaa, että suuremman pään valmistukseen Enteellä on järeät laitteet. Pisimmästä työstökeskuksesta löytyy X-liikettä 14 metriä ja karusellisorvin maksimi on Ø 5,5 metriä. Eikä särmäyskapasiteettikaan ihan äkkiä lopu, sillä Enteen Aliko CNC-särmäyskoneen puristusvoima on 1500 tonnia ja runkojen välistä löytyy mittaa L = 7100 mm asti.

Korkea halli kreivin aikaan
Viime vuonna käyttöön saatu 1200 m2:n tuotantotila paransi Enteen iskukykyä merkittävästi. ”Korkeaksi halliksi” nimetyn tuotantotilan ovikoko on 6,5 x 6,7 m ja siltanosturin koukkukorkeus 10 m, 50 tonnin nostokapasiteetilla. – Korkea halli saatiin käyttöön kreivin aikaan, sillä olisimme olleet hukassa ilman sitä. Halli on antanut ihan uudet mahdollisuudet isojen kappaleiden valmistamiseen ja sen ansiosta olemme saaneet töitä, joita aiemmissa tuotantotiloissamme ei olisi ollut mahdollista valmistaa. Eräskin toteutunut työ saatiin juuri ja juuri tehtyä Korkeassa hallissa siltanosturia hipoen. Korkea halli on muutenkin parantanut toimintaedellytyksiämme huomattavasti; mm. kirkkaat hitsaukset tehdään siellä ja vanhalle kantaverstaallemme on tullut reilusti lisää väljyyttä. Tämä näkyy kasvaneena tehokkuutena ja turvallisuutena, ja totta kai avaruus lisää myös työviihtyvyyttä, kertoo Enne.

Tulevaisuus turvattuna
Konepaja Enne Oy:n vakaata etenemistä on pohjustanut määrätietoinen investointien tekeminen. – Vallitseva alhainen hintataso näissä metallitöissä vaatii tarkkaa taloudenpitoa, jotta investointeja on ensinnäkään mahdollisuus tehdä. Hankinnat on tehtävä todella harkiten ja tarkasti punniten. Liian suuren velkavivun päälle ei kannata tulevaisuutta rakentaa, arvioi Enne.
Pelkkien investointien varaan Enne ei tulevaisuuttaan rakenna, vaan myös omistuspohjaa on laajennettu tuotannon avainhenkilöihin kuuluvien Sami Lindellin ja Mika Väntsin liityttyä yrityksen osakkeenomistajiksi, jotka ovat myös mukana yrityksen hallituksessa, kuten myös Pekka Enteen vanhin tytär Eerika Enne. – Laajentunut omistus- ja hallituspohja on tuonut hallitustyöskentelyymme lisää aktiivisuutta ja uusia ajatuksia vakaata tulevaisuuttamme silmällä pitäen, näkee Enne. ●

INFO

Konepaja Enne Oy
puh. 0400 304 222
Alihankinta-messut osasto C502
www.konepajaenne.fi