Eskomatic Oy on Varsinais- Suomen vuoden yritys

Alihankintakoneistamo Eskomatic Oy:n liikevaihto on viidessä vuodessa kaksinkertaistunut lukemaan 9 miljoonaa euroa. Yrittäjä Pauli Eskolan luoma menestyskonsepti on noteerattu laajemmaltikin, sillä yritys palkittiin ansiokkaasta yrittäjätoiminnasta Vuoden Yritys 2018 -palkinnolla Varsinais-Suomen Yrittäjät ry:n toimesta.

-Maakunnallinen yrityspalkinto on äärettömän hieno tunnustus. Varsinais-Suomessa on paljon hienoja yrityksiä ja oli todella suuri yllätys, että ensinnäkin palkintolautakunnasta joku löysi meidät ja juuri meidät valittiin Vuoden Yritykseksi. Olen edelleen aivan tunteet pinnassa siitä, että meillä on henkilökunta, joka seuraa tällaisen koneistukseen haksahtaneen toimitusjohtajan unelmaa. Saamaamme palkinnon arvoa nostaa edelleen seikka, että monesti Vuoden Yritykseksi valitaan enemmän kuluttajasektorilla toimivia yrityksiä, iloitsee toimitusjohtaja, yrittäjä Pauli Eskola.
Eskomatic Oy:n valintaa Vuoden Yritykseksi puolsivat lähivuosien voimakas liikevaihdon kasvu kannattavalla liiketoiminnalla, investoinnit uuteen teknologiaan ja tiivis oppilaitosyhteistyö ammattikoulujen ja aikuiskoulutuskeskusten kanssa.

Jälleen uusia investointeja
Turkulainen Eskomatic ei jäänyt ”leijumaan” palkinnon saatuaan juhlahumuun, vaan yritys jatkaa määrätietoista, erittäin aktiivista tulevaisuuteen tähtäävää kehitystyötään. Tänä keväänä noin kolmenkymmenen lastuavan koneen CNC-kantaa vahvistettiin edelleen kahdella uudella Nakamura-monitoimisorvilla.
Vahvistuksista Nakamura WY-150 on varustettu kahdella revolverilla, joissa kummassakin pyörivät työkalut ja Y-akseli. Nakamura NTY3-100:ssa on puolestaan jokaisessa kolmessa revolverissa Y-akseli. Hankintojen jälkeen Eskomaticilla on jo viisi Nakamura CNC-sorvia. – Nakamurassa on paras ohjaus ja erinomainen tehonseurantajärjestelmä. Lisäksi Nakamuran omat helppokäyttötoiminnot tekevät niistä käyttäjäystävällisiä unohtamatta japanilaismerkin erittäin hyvää laatua, perustelee Eskola merkkivalintaa.
Keväällä Eskomatic panosti myös laadunvarmistukseen hankkimalla jo toisen Zeiss Duramax -koordinaattimittakoneen.
– Näillä uusilla investoinneillamme pystymme taas entistä parempaan kilpailukykyyn ja laadunvarmistukseen, arvioi Es­kola.
Myös vaakakaraisten koneiden arsenaali vahvistuu, kun Mazak-Palletech-järjestelmään liitetään jo kolmas Mazak HCN-4000. Eskolan mukaan Mazakin vaakakaraiset koneet kuuluvat maailman huippua edustavina laitteina markkinoiden nopeimpiin koneisiin.
Nelisen vuotta sitten Eskomatic toteutti ennen 40-vuotisjuhlavuottaan 1500 m2:n laajennushankkeen, jonka myötä yrityksellä on käytössään 3000 m2. Tila on nyt täytetty huipputekniikalla ja Eskolan ajatuksissa onkin jo uusi noin 1000 m2 tilahanke kasvua tukemaan.

Mitattua asiakastyytyväisyyttä
Eskomatic teetti tänä vuonna asiakastyytyväisyysmittauksen. 32 asiakkaan vastaukseen perustuvan tutkimuksen mukaan asiakkaat näkevät Eskomaticin vahvana ja luotettavana toimijana, jonka vuoksi he ovat valmiita suosittelemaan yritystä myös muille.
Vuonna 2019 Eskomaticin Net Promoter Scoreksi (NPS) muodostui 74. Tämä NPS-luku on selvästi noussut edelliseen tutkimusvuoteen 2017 verrattuna, jolloin NPS oli 46.
Innolinkin toteuttamassa tutkimuksessa kaikki vastaajat antoivat arvosanaksi vähintään 8 asteikolla 0–10, kun kysyttiin, kuinka todennäköisesti he suosittelisivat Eskomaticia ystävilleen tai kollegoilleen.
– Tutkimustulos on huikean positiivinen yllätys ja näyttää, että olemme oikealla tiellä. Toimitusvarmuutemme on tällä hetkellä kaikkien asiakkaidemme kesken yli 98 % ja kapasiteettia hankittiin jälleen lisää investoinneilla, jotta toimitusvarmuus ja asiakastyytyväisyys säilyvät jatkossakin korkealla tasolla, sanoo Eskola.

Eskomatic Academy
Eskomatic on nojannut vuosia tekemisensä Lean:iin. Yrityksestä löytyy neljä Lean-tutkintoa kymmenen toimihenkilön joukosta, kokonaisvahvuuden ollessa kuutisenkymmentä henkilöä.
Aivan uutena asiana Eskomatic on kehittämässä Eskomatic Academy -nimellä toimivaa mallia, jonka tarkoituksena on yrityksen sisäinen kouluttaminen. – Teemme mm. mittakoulutusvideota, jolla opetetaan laadunvalvontaa ja mittavälineiden käyttöä. Eskomatic Academyn koulutusvideon tavoitteena on pienentää mittausepävarmuutta ja se otetaan osaksi sekä perehdytys- että opetusohjelmaa myös yhteistyökuvioissamme oppilaitosten kanssa, valaisee Eskola. ●

INFO

Eskomatic Oy
Pauli Eskola
toimitusjohtaja
puh. 040 704 7437
www.eskomatic.fi
Alihankinta-messuilla osasto C649