Evomaxin tavoitteena suomalaisen metalliteollisuuden uusiutuminen

Kesäkuussa syntyi Suomeen uusi yritys, Evomax Oy, jonka tavoitteena on suomalaisen metalliteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen. Evomax haluaa helpottaa konepajojen kynnystä uusia kalustoaan käytettyjen koneiden realisointipalveluilla kansainvälisen verkostonsa välityksellä. Alalta vahvan kokemuksen omaavan Mauri Kauton yritys edustaa myös uusia koneita ja laitteita, mm. 3D-tulostimia.

Evomaxin ykkösprioriteetti on käytettyjen koneiden realisointipalvelut, jossa toimintakeskiössä ovat lastuavat CNC-koneet, mutta myös levykoneet sekä automaatiota ja tarvittaessa myös ruiskupuristuskoneet. Eli Evomax etsii asiakkaiden käytetyille koneille uuden osoitteen globaalin verkostonsa välityksellä.
Toinen tärkeä sektori Evomaxille on juuri asiakkaan tarpeisiin kohdennettujen käytettyjen koneiden tuonti ulkomailta.
Yrityksen kolmas tukijalka on tulevaisuuden teknologiassa, 3D-tulostuksessa. Evomax fokusoi metallien teolliseen tulostamiseen. 3D-tulostuslaitteiden toimittajana on InssTek.
Näiden lisäksi Evomaxin tarjonta kattaa erilaiset työstökoneiden oheislaitteet. Yhteistyö on jo aloitettu Blum-Novotek-mittalaitevalmistajan kanssa. Tuotevalikoimaan kuuluu mm. 3D-mittaprobet.

3D-tulostus DMT-teknologialla
Eteläkorelaiset InssTek 3D-tulostuskoneet hyödyntävät DMT-teknologiaa. Menetelmässä ruiskutetaan metallipulveria, joka sulatetaan lasersäteellä haluttuun paikkaan. – InssTekin teknologia sallii ns. teollisen pulverin käytön, joka on huomattavasti edullisempaa kuin kilpailijoiden koneissa käytettävä 3D-printtaukseen tehty erikoispulveri eli näin ollen mahdollistetaan kannattava teollinen 3D-tulostus, kertoo toimitusjohtaja Mauri Kautto.
– InssTek on kehittänyt oman ns. suljetun kierron ohjauksen, jossa valmistusta ohjataan konenäön avulla. Ohjelmointi voidaan tehdä vuorovaikutteisella ohjelmoinnilla, jossa CAM/mallintamisvaihe voidaan monissa tapauksissa jättää pois, jatkaa Kautto.
Kauton mukaan DMT®-menetelmä sopii mm. monimutkaisten sekä ns. toiminnallisten komponenttien valmistukseen, korjaukseen ja erikoispinnoitukseen.

Globaali verkosto
– Euroopasta löytyy 1500 kollegaa eli yrittäjiä alalta löytyy joka lähtöön. Kuitenkaan Evomaxin kaltaista käytettyjen koneiden parissa toimivaa läpinäkyvää toimijaa ei ainakaan Suomessa ole tähän asti ollut. Monesti konepajoilla on suuri halu uusia konekantaansa, mutta ongelmaksi muodostuu usein käytössä olevan vanhan koneen realisointi järkevään hintaan. Tämä on yksi syy sille, miksi suomalaisten konepajojen uusinvestoinnit ovat jäljessä etenkin pohjoiseurooppalaisessa mittapuussa vertaillen. Eli lähtökohtana koko toiminnallemme on suomalaisen konepajateollisuuden kilpailukyvyn parantaminen madaltamalla kynnystä uudistaa heidän konekalustoaan. ­Evomax parantaa näin toiminnoillaan siis myös konemyyjien mahdollisuutta myydä uusia koneita, arvioi Kautto.
– Evomax ei omista myytävää laitetta, vaan toimii synnyttäjänä kaupassa. Selvitämme mikä on uuden koneen asennusaikataulu eli milloin lattiatilan täytyy olla tyhjä. Näin vanha kone saa jauhaa mahdollisimman pitkään tuotannossa ennen uuden koneen saapumista. Eikä turhia kuluja synny mm. koneiden välivarastoinnista ja kulut pysyvät minimaalisena – kone liikahtaa vasta kun kauppa syntyy. Toki tarvittaessa ostamme myös asiakkaan koneen varastoon, valaisee Kautto.
– Toimimme osana globaalia, käytettyihin koneisiin erikoistunutta Gindumacia. Yritys toimii ympäri maailmaa, minkä ansiosta koneille löytyy mahdollisimman laaja ostajakunta. Ja yhtälö toimii myös toisin päin, mikäli etsinnässä on käytetty kone, Gindumac-verkoston avulla löytyy koko maapallon kattava verkosto tähänkin, sanoo Kautto. ●

INFO

Evomax Oy
toimitusjohtaja
Mauri Kautto
puh. 044 4100 145
mauri.kautto@evomax.fi
www.evomax.fi