Pyhä kolminaisuus: IoT, tekoäly ja datan hyödyntäminen

Houston Inc:lla ei ole ongelmaa ymmärtää asiakkaittensa liiketoimintastrategiaa. Sen lisäksi houstonilaisilla on vahva tahtotila ja kokemus auttaa IoT:n, tekoälyn ja datan analyyttisen hyödyntämisen avulla asiakkaitaan takomaan lisää tulosta viivan alle. Eipä ihme, että Houston Inc:in asiakasreferenssilista on globaalillakin mittapuulla todella huikea.

Mietitäänpä toimialojen mediaseksikkyyttä. Maamme raskas teollisuus on mielletty kankeaksi historian jätiksi. Kuluttajapuolelle suunnattu mobiilisovellusbisnes puolestaan oli energinen ja ketterä tulokas, joka vietteli nuoret wanna-be-huippuosaajat riveihinsä.
– Tänään tilanne on toinen: raskas teollisuus singahti takasuoralta ohi maalisuoralle digiharppaus-spurtilla. Miten? Ryhtymällä aidosti hyödyntämään IoT:n ja tekoälyn tarjoamia hyötyjä.
– Nyt raskas teollisuus näyttää suuntaa situational awarenessin eli tilannetietoisuuden hanskaamisessa, paukuttaa räväkällä tyylillään perustaja ja toimitusjohtaja Tomi Ruotimo.

Yksi merkittävä onnistuminen avasi portit menestykselle
Houston Inc:n oma menestystarina kulkee linjassa monen kilpailijan tai sen asiakasyrityksen kehityskaaren kanssa: alkuun tehtiin perinteisemmällä tavalla perustoimintaa ja sillä pärjäsi ihan kohtuumukavasti. Kun uskallettiin ottaa rohkea askel tekemällä yksi merkittävä, iso case aivan uudella tavalla, pamahti kohdalle lottovoitto.
– Teimme perusteellisen alkukartoituksen jälkeen merkittävän, ennakoivaa huoltoa kohentavan IoT-projektin globaalisti toimivalle nosturiyritykselle. Sen seurauksena satamassa ei tarvinnut enää seisottaa rahtilaivoja nosturihuoltojen ja -korjausten ajaksi, vaan nosturihuolto optimoitiin saumattomaksi järjestelmäksi varaosatoimituksia myöten. Avaintekijäksi muodostui analysoivan sovelluksen rakentaminen ja ajantasatiedon jakaminen pilvestä jokaisen huoltomiehen android-puhelimeen. Nosturiyhtiön liikevaihto kasvoi huimasti ollen tänään yli kolme miljardia euroa, josta huoltoliiketoiminnan osuus on yli 35 %, Ruotimo kuvailee ja lisää: – Tällainen strateginen kumppanuus istuu meille.

Pienin askelin
-toimintamallin puolesta
IoT:n avulla uutta pääsee kokeilemaan nopeasti, kohtuubudjetilla: laboratoriotyylisten testikäyttöjen sijaan voidaan kokeilumielessä lanseerata tuote tai palvelu ja alkaa kerryttää oikeaa dataa. Aidot tulokset saadaan nopeasti: jos idea ei toimi, ei ole tuhrattu aikaa eikä suuria summia. Vastaavasti kokeilun toimiessa on kehitetty kustannustehokkaampi toimintatapa, uudenlaista palvelua, uusi tuote – tai parhaimmillaan kokonaan uudenlaista liiketoimintaa.
Oleellista on lähteä kokeilemaan. Yritysten keräämästä valtavasta tietomäärästä kannattaa hyödyntää niche- ja case-kohtaisesti dataa. Tai kuten Ruotimo toteaa: – Datan hyödyntäminen kannattaa aloittaa ottamalla pieniä askelia.

Innovatiivinen suunnannäyttäjä
Lisätty todellisuus (AR) on täällä. Intelligent awareness ja situational awareness on tilanteiden haltuunottoa, josta Ruotimo puhuu innokkaasti. – Otetaan esimerkiksi laivarahtiliikenne. Laivassa ei enää tarvitse olla kapteenia. Kamerat ja tutkat keräävät kuvaa ja tietoa laivaväylältä ja sen ympäristöstä. Data analysoituu automaattisesti ja sitä mallintamalla saadaan käsitys sekä tämän hetkisestä tilanteesta että lähitulevasta: nyt päästään ikään kuin laivalta käsin kurkkaamaan seuraavan saarenmutkan taakse ja ennakoimaan törmäys väylällä seilaavan purjeveneen kanssa, Ruotimo maalailee.
– Ja tämä on jo siis nykypäivää, hän täsmentää. Vastaava tilanne voidaan siirtää esimerkiksi raideliikenteeseen.
Houstonin innovatiivinen suunnannäyttäjäote on kerännyt yrityksen referenssilistalle merkittäviä yrityksiä kuten Konecranes, Cargotec, Kone Oyj, Finnair, Vaisala, Danfoss ja Singaporen satama. Lisää on tulossa.
– Eiköhän lähiaikoina listalle ilmesty lisää merkittäviä nimiä, Ruotimo nauraa. ●

Teksti: Päivi Remes