Fincut CNC-hienosädeplasma räätälöitiin osaksi Stalatuben laadunvarmistusprosessia

Stalatube Oy on maailmanlaajuisesti tunnettu ja alalla arvostettu korkealaatuisten ruostumattomien teräsrakenneputkien, -profiilien ja -jatkojalosteiden valmistaja. Neliö- ja suorakaideputkien valikoima on Stalatubella maailman suurin. Tämän perheyrityksen yksi toiminnan kulmakiviä on korkea laatu ja sen jatkuva kehittäminen. Putkien mekaanisten ominaisuuksien todentamiseen Stalatube rakensi oman testausympäristön, johon vetokoenäytteiden valmistamiseen valikoitui Isojoen Laitevalmiste Oy:n tähän tarkoitukseen räätälöimä Fincut SD 16/32 CNC-hienosädeplasma.


50-vuotisen matkansa aikana Stalatube on kehittänyt 50 maata kattavan, jokaiselle mantereelle ulottuvan kansainvälisen jakeluverkoston. Valmistetuista tuotteista meni viime vuonna 94 % vientiin. Stalatubella on globaalisti noin 5 % maailmanmarkkinaosuus omalla tuotealueellaan.

Stalatuben liikevaihto on 126 milj. euroa ja se työllistää yli 100 ihmistä. Pääkonttori ja tuotantolaitos sijaitsee Lahdessa ja kansainväliset myyntikonttorit Yhdysvalloissa ja Alankomaissa. Yritys on myös avannut Kiinaan myyntiyhtiön ja varaston sekä perustanut Puolan Łódźiin tuotantoyksikön, joka keskittyy tuotteiden jatkojalostukseen.


Luonnon kunnioittaminen yksi perusarvoista
– Olemme toiminnallamme rakentamassa kestävämpää maailmaa, sillä ruostumaton teräs on ympäristöystävällistä ja luonnon kunnioittaminen on yksi yrityksemme perusarvoista. Ruostumaton teräs kestää vaikka 100 vuotta ja on senkin jälkeen 100 % kierrätettävää eikä kierrätysprosessi heikennä sen laatua. Stalatuben käyttämistä raaka-aineista yli 80 % perustuu kierrätettyyn teräkseen, jonka osuutta pyrimme jatkuvasti lisäämään, kertoo Petra Peltovako, markkinointi- ja viestintäjohtaja.


Palvelualttius ja Fincut-hienosäde­plasman räätälöitävyys vakuutti
– Tulevat EN- ja ASME-standardit edellyttävät putkien mekaanisten ominaisuuk­sien todentamisen ja sitä kautta jäljitettä­vyyden. Tämä oli yksi syy oman testausympäristömme rakentamiseen, mutta tarpeita tämäntyyppiselle dokumentaatiolle on ollut aiemminkin asiakasvaatimusten kautta. Nämä vetokokeet ja analyysit teetettiin aiemmin ulkoisen testaus­laitoksen toimesta. Nyt oli tarkoituksenmukaista rakentaa oma testausympäristö laboratorioineen, kertoo laatukoordinaattori Juha Nurmivaara.

Vetokoenäytteiden valmistamiseen Stalatubella kartoitettiin useita eri menetelmiä ja laitteita. – Putkista tehtävien vetokoesauvojen valmistamisessa on omat haasteensa. Meillä oli jo tähän tehtävään työstökeskus olemassa, mutta putkien sisäisten jännitysten vuoksi tämä menetelmä ei ole siihen soveltuva. Lisäksi koneistus on hidas menetelmä tähän tehtävään. Samoin vesileikkaus on menetelmänä hidas ja myös ympäristöä likaava. Laserleikkaus on taas menetelmänä kallis, eikä sovi veden kanssa käytettäväksi. Kartoituksemme perusteella paras laite tähän työhön on hienosädeplasma, arvioi kehitys- ja projektipäällikkö Ari Sarajärvi.

Lokakuussa tuotantoon saadulla Fincut SD 16/32 CNC-hienosädeplasmalla leikataan vetokoesauvoja vieressä sijaitsevaan testauslaboratorioon, jossa todennetaan putkien mekaanisia ominaisuuksia.Fincut osui Stalatuben silmiin Googletuksen kautta Eurometallin uutiseen ja lopulta hienosädeplasmatoimittajaksi valikoituikin Isojoen Laitevalmiste Oy:n Fincut.
– Teimme valinnan kahden toimittajan välillä. Isojoen Laitevalmisteen Esa Hernesharjun palvelualttius ja kyky räätälöidä konetta vakuutti meidät. Iso merkitys oli valinnassa toki myös Isojoen Laitevalmisteen kotimaisuudella, jolloin myös jälkimarkkinointipalvelut hoituvat varmasti. Kun kone on nyt valmiina tuotannossamme, voimme todeta konevalinnan osuneen nappiin, jatkaa Sarajärvi.


Cokispullon mittainen asennusprojekti
Sarajärvi kehuu varauksetta Fincut-hienosädeplasman toimitusprosessia. – Esa kävi luonamme mittailemassa sekä kartoittamassa tarpeitamme ja teimme onnistu­nei­ta koeleikkauksia tuotteillemme Fincutin referenssikohteessa Hämeen Asennustyö Oy:ssä. Kone suunniteltiin Esan ja meidän hyvin toimivana yhteistyönä ja lopputuotteena saimme täysin meidän tarpeisiimme soveltuvan hienosädeplasman, iloitsee Sara­järvi.

– Isojoen Laitevalmisteen vakuuttava toteutus jatkui loppuun asti. Olemme toteuttaneet täällä valtavan määrän projekteja, ja tämä Fincut-toimitus on yksi kolmesta kivuttomimmista projekteista, joita meillä on ollut. Aamulla kun laite saapui, Esa ilmoitti: ”tämä Cokis-pullo riittää evääksi tämän asennuksen ajaksi”. Ja jo iltapäivällä kone oli toimintakunnossa. Seuraavana päivänä oli käyttökoulutus, jonka jälkeen Fincut olikin jo tuotantokäytössä. Esa hoiti todella hienosti homman, iso kiitos siitä, kiittelee Sarajärvi.

Stalatube Oy
Stalatube on maailman johtava vastuullisesti ja asiakaslähtöisesti tuotettujen erityislujien ruostumattomien teräsputkien toimittaja ja maailman johtava lujien rakennetuotteiden toimittaja linja-autoteollisuudessa.
Stala on perustettu vuonna 1972, Stalatube Oy eriytetty omaksi yhtiöksi vuonna 2000.
Perheyhtiö
Liikevaihto vuonna 2022: 126 milj. €
Valmistetut tonnit vuositasolla: 25 000
Henkilöstö: 110
Vienti: > 90 %

Stalatube Oy
Ari Sarajärvi, kehitys- ja projektipäällikkö
puh. 044 749 0573
Juha Nurmivaara, laatukoordinaattori
puh. 040 723 7335
Petra Peltovako
markkinointi- ja viestintäjohtaja
puh. 044 416 3298
www.stalatube.com

Fincut-koneista:
Isojoen Laitevalmiste Oy
Esa Hernesharju
toimitusjohtaja
puh. 040 5115 260,
www.laitevalmiste.fi

– Tämä Fincut CNC-hienosädeplasma räätälöitiin suomalaisvalmistaja Isojoen Laitevalmiste Oy:n toimesta täysin meidän tarpeisiimme ja lopputuote vastaa täydellisesti odotuksiimme. Myös koneen asennusprojekti sujui todella hyvin, toteavat Ari Sarajärvi ja Juha Nurmivaara.