Fluiconnecton tuotanto sai uutta potkua Nakamuran automaation ansiosta

Hydrauliikkatuotteisiin- ja palveluihin erikoistunut Fluiconnecto Oy päivitti konekantaansa Nakamura-Tomen WT-300 CNC-sorvilla. Juuri käyttöönotettu kaksikarainen ja -revolverinen sorvi on tuonut automaationsa ansiosta helpotusta tuotannon paineisiin.

Fluiconnecto Oy:n Jyväskylän konepaja on investoinut Nakamura-Tomen valmistamaan WT-300-merkkiseen CNC-sorviin. Koneen asennus ja sen käyttöön liittyvä koulutus on juuri saatu päätökseen, ja Nakamura onkin päästetty jo tositoimiin. Tuotantopäällikkö Lauri Toivasen mukaan uusi tulokas on ollut positiivinen kokemus. Vuodesta 1942 toiminut Nakamura-Tome on perinteikäs japanilainen yritys, jolla on pitkä historia laadukkaiden ja asiakkaan toiveiden mukaan valmistettujen koneiden valmistajana. Nämä seikat otettiin huomioon Fluiconnectollakin konehankintaa tehdessä.

Hydrauliikan erikoisosaaja
Fluiconnecto Oy on osa maailmanlaajuista italialaista Manuli Rubber Industries -konsernia, jolla on toimipisteitä viidellä mantereella ja 38 maassa. Suomessa Fluiconnec­tolla on yhteensä yhdeksän eri Hydro­shop-toimipistettä ja lukuisia jälleenmyyjiä. Omaa tuotantoa on Jyväskylän konepajassa, Loimaalla ja Vieremällä letku- ja putkiasetelmien valmistuksen muodossa sekä Tampereella hydraulikoneikkojen tuotantoyksikkö. Yritys tarjoaa myös hydraulijärjestel­mien kunnossapitoa, liittimien suunnittelua ja valmistusta, sekä hydraulisylinterien ja koneikkojen kunnostusta.
– Meidän pääalaamme on hydrauliikka-alan tukkumyynti. Konepajatoiminta on puhtaasti myynnin tukena. Myymme hydrauliikkatuotteiden lisäksi myös erikoiskomponentteja ja teemme huoltoja, tuotantopäällikkö Lauri Toivanen sanoo.

Nakamuran erikoisuutena gantry-panostaja
Fluiconnecton hankkimassa Nakamurassa on kaksi karaa ja kaksi työkalurevolveria. Pyöriviä työkaluja revolveriin mahtuu maksimissaan 12 ja muita työkaluja puoli-indeksoinnin ansiosta 24. Tämän lisäksi ykkösrevolverissa on y-akseli. WT-300:lla
päästään mittoihin X = 195 ja Z = 780. Kyseinen malli on myös varustettu Nakamuran GR210 gantry-panostajalla ja WS-442W-latausasemalla. Kyseessä on ainutlaatuinen kokoonpano, sillä se on sarjassaan ensimmäinen Suomessa koskaan asennettu Nakamuran malli, joka on varusteltu juuri kyseisellä gantry-panostajalla.

Automaatiota
kompaktissa koossa
Yrityksen vanhemmissa tanko-tyyppisissä CNC-sorveissa maksimaalinen pyörintähalkaisija on ollut 70 mm. Tämä on osaltaan rajoittanut isompien tuotteiden valmistamista. Nakamuran myötä pyörintähalkaisija on noussut peräti 270 mm:iin, mikä helpottaa konepajan omien komponenttien ja sylinterien valmistusta huomattavasti.
– Meillä on lattia- ja hallitila vähissä, joten meidän piti päättää otammeko sorvin gantry-panostajalla vai käsivarsirobotilla. Gantry-panostajalla varustettu malli vaikutti kuitenkin lopulta viisaammalta ratkaisulta. Alunperin ajattelimme hankkia tankokoneen, mutta ajamme sen verran isoja kappaleita, että se ei ollut järkevää, perustelee Toivanen koneen valintaa.

Hyvää kannattaa odottaa
Toivanen on ollut erittäin tyytyväinen konepajan uusimpaan hankintaan. Nakamuraan päädyttiin sen takia, että koneen sai räätälöityä sellaisilla varusteilla, jotka tekivät siitä juuri omiin tiloihin ja tarpeisiin sopivan. Toimitus, asennus ja koulutus hoitui täysin myyjän, eli Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n toimesta. Toivanen antaakin myyjälle täydet pisteet onnistuneesta työstä.
– Odotus oli pitkä, mutta hyvää kannattaa aina odottaa, Toivanen naurahtaa.
Tärkeänä hankintaan vaikuttavana seikkana oli myös koneen automatisaatio ja sen mukanaan tuoma ajallinen säästö sekä helppous. Näin tärkeitä henkilöresursseja saadaan ohjattua muille alueille, eikä koneen vieressä tarvitse jatkuvasti olla kappaleita vaihtamassa. Nakamura pystyy samanaikaisesti työstämään sekä uutta komponenttia että siirtämään jo valmiin pois.
– Päätavoitteena on saada työprosesseja automatisoituja, jotta turhat käsinvaihdot jäisivät pois. Hyvien työntekijöiden lisäksi tarvitaan myös automatiikkaa, Toivanen toteaa.

INFO

Fluiconnecto Oy,
Jyväskylän konepaja
Lauri Toivanen
puh. 010 613 7000
www.fluiconnecto.com/fi
Nakamura-Tomesta:
Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy
puh. 014 443 2111
metallintyostokoneet.fi