FM-ovet – edistyksellistä ovitekniikkaa valmistetaan Kaltenbachilla

Forssan Metallityöt Oy:n profiiliovituotannon yhtenä ydinprosesseista on sahaus. Pyörösahauksessa yritys on ­katkaissut profiileita yli 20 vuotta luotettavasti samalla puoliautomaattisella Kaltenbach-sahalla, joka viime kesänä tehdyllä investoinnilla päivitettiin Kaltenbach KKS 451 NA ­automaattiseen pyörösahaan.

Forssan Metallityöt Oy on markkinaosuudeltaan Suomen suurin lasi- ja umpipalo-ovien valmistaja sekä toimittaja. Yrityksen FM-ovet ovat vuosikymmenten aikana tulleet tutuksi kymmenille tuhansille asiakkaille: rakennusliikkeille, jälleenmyyjille, tukkuliikkeille aina ulkomaita myöten.

Forssan Metallityöt Oy on markkinaosuudeltaan Suomen suurin lasi- ja umpipalo-ovien valmistaja sekä toimittaja, valmistaen vuositasolla noin 17 000 ovea 80 henkilön voimin. Liikevaihtoluvut ovat vahvasti rakennusteollisuuden suhdanteista riippuvaisia. Tällä hetkellä yritys etenee 11 M€ liikevaihdon tahdissa.


Yli 60 vuotta metallialan osaamista

Forssan Metallityöt aloitti toimintansa vuonna 1960 rakennusalan tarpeisiin toimitettavilla rautarakenteilla. 1970-luvulla yritys alkoi panostaa voimakkaammin ovivalmistukseen, joten yrityksellä on ovivalmistuksestakin yli puolen vuosisadan kokemus. – Osaamisemme perustuu pitkän historiamme aikana kertyneeseen menestykselliseen toimintaan alalla. Menestyksemme pohja ovat asiakkaiden tarpeista lähtevä tuotekehitys sekä alan viimeisintä teknologiaa hyödyntävä valmistus. Palvelumme perustuu asiakkaan tarpeen mukaan räätälöityihin ratkaisuihin ja toimintaan kaikissa projektin vaiheissa mitoituksesta asennukseen. Koskaan ei voi myöskään liikaa kehua henkilökuntaamme, jonka tekemiseen koko etenemisemme perustuu. Näiden peruspilareiden muodostamilla toimintatavoilla uusituissa 16 000 m2:n toimiloissamme valmistuu vuosittain noin 17 000 ovea, joiden valmistamista ohjaa sisäinen laatujärjestelmä, kiteyttää toista polvea perheyrityksessä edustava ­
Vesa Lundström Forssan Metallityöt Oy:n toiminnan menestystekijät.


Ympäristöasiat tärkeitä

Yrityksen omistus siirtyi Lundströmin suvulle vuonna 1987. Myös ympäristöasiat ovat Lundströmeille tärkeitä. – Ympäristöasioiden merkitys nousee globaalisti koko ajan, niin ikään meidän asiakaskunnassamme. Myös meille näillä asioilla on suuri merkitys. Toimitiloissamme on muun muassa 1112 aurinkopaneelia, kertoo Lundström.


Edelläkävijä teknologioissa

Vesa Lundström kehuu isänsä Markun innovatiivisuutta tuotantoteknologioiden uudistajana. – 90-luvun taitteessa investoimme isäni johdolla levytyökeskukseen ja jauhemaalaamoon. Jauhemaalaamalla teimme alalla teknologisen hyppäyksen, sillä siihen asti ovet maalattiin meillä ja muualla märkämaalauksella. Tänä päivänä meillä on jo kaksi jauhemaalaamoa.

Investoinnit ovat jatkuneet tähän päivään asti ja ovat Lundströmin mukaan tärkeässä roolissa. – Konelinjoja on ostettu, tuotantoa automatisoitu ja kehitetty koko ajan. Viimeisin konehankintamme on korvausinvestointina hankittu Kaltenbachin pyörösaha-automaatti.

Uusittujen toimitilojen koko on massiiviset 20 000 m2, joista Forssan Metallityöt Oy:n tuotantokäytössä on 16 000 m2.


Luotettava Kaltenbach

Uusi Kaltenbach KKS 451 NA automaattipyörösaha saatiin Forssassa arsenaaliin kesällä. – Myös edellinen puoliautomaattinen pyörösahamme oli Kaltenbach. Se palveli todella luotettavasti ja toimintavarmasti 26 vuotta. Tuo on pitkä aika, sillä sahaus on profiiliovituotantomme ydinprosesseja ja katkaisuja sahalle tulee valtava määrä. Siksi on erittäin tärkeää, että saha toimii, eikä ovivalmistus tyssää saharikkoihin. Aika lirissä oltaisiin, jos saha ei pelaa, sanoo Lundström ja jatkaa: – Kaltenbachin laadusta kertoo paljon se, että vanha sahamme lähti meiltä hyvin palvelleena uusiin urakoihin toiseen yritykseen edelleen hyvin toimivana koneena.

– Niin tyytyväisiä Kaltenbachiin kuin sen myyjän Vossin toimintaan olemme olleet, että uutta sahaa hankittaessa emme edes muita merkkejä harkinneet. Myös Saksassa messuilla käydessämme olemme vakuuttuneet tehtaan tuotteista ja toiminnasta. Kaltenbach ei ole halvin, mutta sen laatu vakuuttaa.

– Voimme olla rauhallisin mielin myös sen suhteen, että Vossin kautta meillä on huoltoyhteys, johon voi todellakin luottaa.


Uusi saha vapautti työntekijän muihin töihin

Lundströmin mukaan Vossi onnistui Kaltenbachin toimituksessa todella hyvin. – Toimitus sujui ilman ongelmia ja käyttökoulutus sahalle saatiin heti.

– Uuden Kaltenbachin tehokkuus ja tarkkuus on jo heti alkumetreillä huomattu. Sahan automaattinen toiminta vapauttaa operaattorin 50 % muihin töihin, kun ei enää tarvitse vahtia sahan vieressä koneen toimintaa.

– Tämä Kaltenbach KKS 451 NA automaattipyörösahan hankinta on hyvä esimerkki siitä, kuinka tuotannon kehittäminen ja investoinnit uuteen koneteknologiaan ja automatisointiin voi edesauttaa meitä toimimaan entistä tehokkaammin, joustavammin ja nopeammin laajan asiakaskentän ovitarpeiden luottotoimittajana, paketoi Lundström uusimpiin tuotantoteknologioihin investointien merkityken.

Forssan Metallityöt Oy
Vesa Lundström
toimitusjohtaja
puh. 040 728 2216
www.forssanmetallityot.fi

Kaltenbach-sahoista:
Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi/kaltenbach

Kaltenbach KKS 451 NA automaattipyörösaha hankittiin luotettavasti 26 vuotta palvelleen aiemman puoliautomaattisen Kaltenbachin tilalle korvausinvestointina. Uuden Kaltenbachin tehokkuus ja tarkkuus on jo heti alkumetreillä tuotannossa huomattu.