Lastux tarjoaa nyt myös 5-akselikoneistusta

Lastux Oy etenee hurjassa kasvuvauhdissa. Vastatakseen kasvavaan kysyntään yritys panostaa tuotantokoneistonsa kehittämiseen. Kesäkuussa Lastux hankki tuotantoonsa DMG ­MORI DMU 75 Monoblock 5-akselisen keskuksen, jonka myötä yritys pystyy nyt tarjoa­maan myös täysimääräistä 5-akselikoneistusta.

Sastamalassa toimivan Lastux Oy:n taustat ulottuvat yrittäjä Lasse Tuomisen varhaisnuoruuteen, sillä mies aloitti jo 13-vuotiaana alihankintakoneistukset hankkimallaan sorvilla. LT-Lastu toiminimellä Tuominen aloitti vuonna 2013 ja 2018 mies perusti Lastux Oy:n. – Vuonna 2019 jätin päivätyöni toisen työnantajan palveluksesta ja siitä lähtien olen painanut kaasu pohjassa Lastuxia kehittäen, kertoo Tuominen.
Kovaa on Tuominen kaasua painanutkin, sillä ensimmäisen osakeyhtiövuoden liikevaihto yli kaksinkertaistui heti seuraavana vuonna, ja kasvu on jatkunut voimakkaana myös korona-aikana. – Tänä vuonna edetään jo noin miljoonan euron liikevaihtolukemissa, sanoo Tuominen.


Erikoisosaamista

– Sarjatöinä toteutettavat bulkkikoneistukset ovat mukava lisä, joilla voi täyttää ylijäävän kapasiteetin, mutta vahvinta osaamisaluettamme ovat vaativat ja haastavat työt sekä kokonaiset toimitusketjut, joissa riittää miettimistä niin suunnittelun kuin itse toteutuksenkin puitteissa. Otammekin mielellämme haasteita vastaan. Tähän asti ei ole vielä tullut vastaan niin vaikeita töitä, joita emme olisi kyenneet toteuttamaan. Erikoisosaamisellemme tuntuu olevan kysyntää, iloitsee Tuominen.
Paitsi materiaalikirjojen laaja hallinta muoveista erikoisteräksiin, myös kappalekokojen kirjo on Lastuxilla monipuolinen, sillä tuotteita on toteutettu nuppineulan kokoisista aina yli tuhat kiloa painaviin osiin saakka. – Emme tyydy pelkästään sorvaajan rooliin, vaan prosessimme käsittää myös koneistuskeskustyöt ja pitkäjysintätöitä teemme kahdella koneella sekä kappaleita viimeistelemme kahdella hiontakoneella. Myös putkentaivutukset, sahaukset ja hitsaukset kuuluvat valmistusprosesseihimme. Alumiinihitsaukset ovatkin olleet lähiaikoina voimakkaassa kasvussa, kertoo Tuominen.

Lastux on panostanut myös laadunvarmistukseen hankkimalla Mitutoyo ­Crysta-Apex S574 -koordinaattimittauskoneen. Kone yltää mittausdimensioihin 500 x 700 x 400 mm. – Mitutoyon koordinaattimittauskoneella pystytään toteuttamaan mittauksia ihan eri tasolla ja huomattavasti luotettavammin sekä tarkemmin, kuin käsimittalaitteilla mitattaessa. Esimerkiksi 3D-muotojen mittaus on haastavaa ilman mittakonetta, kuten myös tarkat kierteiden nousut tai kylkihalkaisijoiden mittaukset. Myös mallintamiseen Mitutoyomme on ihan pistämätön laite, sillä monesti esimerkiksi kunnossapidon tarpeisiin toimitettavat osat pitää valmistaa ilman kuvia vanhoista osista mallintaen ja tässä mittauskoneen tuntemattoman muodon skannaustoiminto on loistava ominaisuus, listaa Tuominen Mitutoyon Lastuxille tuomia monia hyötyjä.


Haasteena tila-ahtaus ja työvoiman saanti

Haasteitakin Tuomisen yrityksellä kasvu-urilla riittää. – Seinät alkavat tulla vastaan. Tavoitteenamme on aloittaa vielä tämän vuoden aikana uusien 1250 m2 toimitilojemme rakentaminen. Myös osaavan työvoiman löytäminen on hankalaa. Meillä on nuori, mutta erittäin ammattitaitoinen joukkue. Jokainen meistä hallitsee niin koneistukset kuin ohjelmoinnit. Myös suunnitteluosaamista joukkueestamme löytyy, mikä on yksi vahvuuksistamme. Tällä hetkellä meillä on viisi kokopäivätoimista ja kaksi osa-aikaista työntekijää. Ainakin kahdelle uudelle koneistusammattilaiselle olisi tarvetta, mutta osaavia ammattilaisia ei vapailla markkinoilla ole tarjota. Mikäli olet kiinnostunut liittymään kasvavaan ja mielenkiintoisia haasteita sekä vastuuta tarjoamaan tiimiimme, kannattaa olla minuun yhteyksissä. Meillä saa loistaa, eikä tarvitse, eikä saa, tyytyä pelkästään napin painajan rooliin, kertoo Tuominen yrityksen haasteista kasvun tiellä.


DMG MORI 5-akselikoneella enemmän mahdollisuuksia

Tuomisella on ollut jo pidempään ajatuksissa uuden B-akselisorvin hankinta, mutta investointijärjestys muuttui töiden lisääntyessä alkuvuodesta. – Helmikuun jälkeen tilauskanta tuplaantui ja pystykeskus oli ihan tukossa. Emme olisi järkevästi selvinneet pystykeskuksen kapasiteetilla ja tuolloin päädyimme 5-akselikoneen hankintaan. Kesäkuussa nopeaan toimitukseen saamamme 5-akselikone toi mukanaan sekä lisäkapasiteettia että paljon uusia mahdollisuuksia. Huippulaadukkaan 5-akselikoneen saaminen tuotantoon on myös imagokysymys, arvioi Tuominen.
– Meillä oli huutava tarve tälle koneelle ja hyvin DMG MORI onkin tähän huutoon vastannut. Vanhalla pystykeskuksellamme pystyimme tekemään 3+2-akselisesti töitä. Täysi 5-akselisuus toi mukanaan paljon monipuolisuutta, tarkkuutta ja nopeutta, kun esimerkiksi kiinnitysten tarve vähenee. Koneen X = 750 ja Y = 620, mutta C-akselin kanssa päästään pituussuunnassa kokoluokkaan 900 mm saakka. DMG MORIn myötä karakierroksemme tuplaantuvat lukemiin 20 000. Nämä kierrokset ovat odotettu lisä alumiinitöiden lisääntyessä ja tuovat etua esimerkiksi muottipintoja työstettäessä.
– DMG MORIn tuoman lisäkapasiteetin ansiosta myös toimitusvarmuutemme paranee ja 5-akselisuus tukee myös omien tuotteidemme valmistusta, arvioi Tuominen.


5-akselisuutta pitkään tutkittu

Tuominen on tutkinut 5-akselisia koneistuskeskuksia 10 vuotta, joten hankinnan tullessa ajankohtaiseksi Lastuxilla tiedettiin mitä koneelta haluttiin. – Toki useampaa merkkiä kartoitettiin, mutta loppujen lopuksi DMG MORI oli meille itsestään selvä valinta. Minua kiinnostaa teknologia pintaa syvemmälle ja DMG MORI DMU 75 ­Monoblock 5-akselisen keskuksen tekniset ratkaisut vakuuttavat. Esimerkiksi DMG MORIn kääntyvien akseleiden välyksetön vaihteistorakenne on kehittynyt ja toimivaksi todettu. Muun muassa kolaritilanteissa päästään uudelleensäädöllä nopeasti ylös ja takaisin töihin.


Suora tehdasyhteys Lastuxille tärkeä

– DMG MORI -tehtaan suoraa myyntiorganisaatiota arvostan korkealle. Myynti oikeasti tietää mitä myy. Myös vanhasta historiastani tiedän, että DMG MORIn tarjoamat jälkimarkkinointitoimet pelaavat. Pidän tehtaan tarjoamaa tukea erittäin tärkeänä, pohtii Tuominen.

Lastux Oy:
Lasse Tuominen
yrittäjä
puh. 050 564 3248
lastux@lastux.fi
www.lastux.fi

DMG-työstökoneista:
DMG MORI Finland
Lauri Erkkola
toimitusjohtaja
puh. 050 566 8779
https://fi.dmgmori.com

Koneistaja Esa Lähdekorpi tarkkana käskyttäessään kesäkuussa tuotantoon saatua DMG MORI DMU 75 Monoblock 5-akselikonetta. 5-akselisuus toi vahvassa kasvussa etenevälle Lastuxille runsaasti lisää mahdollisuuksia, toimitusvarmuutta ja nopeutta sekä tarkkuutta tuotantoon.