Hukkaan heitetty CNC-sorvi

Tuupovaarassa, Pohjois-Karjalassa vaaramaisemissa, on sorvattu 2,8 miljardia vuoden ikäisestä vuolukivestä kekseliäitä vuolukivituotteita jo 30 vuoden ajan. Laadukkaat kotimaiset, luonnosta inspiraation ammentavat tuotteet ovat löytäneet tiensä ympäri maailmaa Saksaan, Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja kauimmaiset aina Japaniin saakka.

Hukka Design Oy:n tehtaalla on kiire. Takana on kiireisin vuosi miesmuistiin. Vakituisten kahdeksan henkilön lisäksi yritykseen on palkattu kiireapulaisia muutama. Koronan temmellyksessä kodin merkitys ihmisille on kasvanut ja kotiin liittyvien tuotteiden kysyntä on nostanut suosiotaan. Hukka Designin suunnittelemille ja valmistamille vuolukivituotteille hyvinvointiin, saunaan, ruoanlaittoon ja sisustukseen, löytyy kysyntää ympäri maailmaa.

– Tällä hetkellä myynti verkkokaupan kautta on parempaa kuin vuosiin. Suurin osa tuotteistamme lähtee vientiin. Suurin kasvu on tällä hetkellä Saksassa. Tuotteita menisi enemmän kuin voimme valmistaa. Esimerkiksi saunatuotteemme Saunamaestro, kiukaaseen sijoitettava suihkulähde, on ollut todella suosittu. Niitä toimitamme jatkuvasti lavakaupalla tehtaalta ulos, kertoo Simo Salonen Hukka Designin tuotantoinsinööri.


Erikoistuminen vuolukiveen

Hukka Designin erikoisalaa on vuolukivi ja sen työstäminen aikaa kestäväksi lopputuotteeksi, joita yrityksellä on satoja. Tehtaalla on neljä CNC-sorvia, jotka on räätälöity juuri tähän käyttötarkoitukseen.
– Kiven sorvaaminen ei ole sinällään rakettitiedettä. Suurin ero metallin sorvaukseen verrattuna tulee terätekniikassa. Olemme kehittäneet ja testanneet talon sisällä työkalut itse. Suurin osa on timanttipinnoitettuja työkaluja. Käytämme myös jonkin verran kovametallia, havainnollistaa Simo.

Jotta CNC-sorvi palvelisi kiven sorvausta hyvin, on koneista poistettu lastunkuljettimet ja leikkuuöljy, joka on korvattu paineilmapuhalluksella ja pölynpoistolla. Tämän seurauksena voitelua pitää seurata, koska prosessissa ei luonnostaan tule öljyä.
Hukka Designin erikoistuminen on harvinaislaatuista.
– Meidän kaltaisiamme ja tuotantomenetelmiämme käyttäviä yrityksiä ei löydy, ainakaan tässä mittakaavassa, pohtii Simo.


Käytetty CNC-sorvi globaalin työstökonekaupan kautta

Kysynnän ja tuotannon kasvaessa tarve neljänteen CNC-sorviin kasvoi. Hukka Design lähti etsimään uutta reserviä konerosteriin. Tavoitteena oli löytää CNC-sorvi, joka vastaisi kappaleen mittoja ja jonka ohjauksena olisi Fanuc. Erityisesti ohjauksella oli suurin merkitys, koska hallin puolella ei ole yhtään virallista koneistajaa, vaan jokainen työntekijä on koulutettu erikseen käyttämään sorveja.

– Olemme sen verran erikoisalalla, ettei tähän hommaan ole suoraan pohjakoulutusta. Meillä on rakennusmiehiä, metsureita ja muita, jotka on koulutettu meillä ajamaan koneita. Fanucin tullessa tutuksi oli luonnollista, että seuraava kone ohjaus olisi myös Fanucin ohjauksella, tuumailee Simo.

Hukka Designin spekseihin sopiva kone löytyi globaalin käytettyjen työstökoneiden kaupan Gindumacin kautta. Tarjolla oleva käytetty sorvi oli merkiltään Goodway, jollainen heillä oli sattumalta jo tuotannossa ennestään. Vielä kun sorvi sijaitsi Suomessa ja ajossa olevaa konetta pääsi paikan päälle katsomaan sekä oli heti saatavilla auttamaan heitä akuutissa sorvikapasiteetin lisätarpeessa, oli päätös helppo tehdä nopeasti.

– Meillä oli tuuriakin, kun sopiva heti vapaa käytetty kone löytyi nopeasti. Uuden koneen toimitusaika olisi ollut huomattavasti pidempi, ja tietysti olihan käytetty kone edullisempi hankkiakin, valaisee Ari Jormanainen Hukka Designin kehityspäällikkö.

Suomessa Gindumacia edustaa Evomax Oy. Globaalin käytetyn konetarjonnan lisäksi Evomax etsii täsmähankintoina asiakkaan tarpeeseen sopivia työstökoneita.
– Meillä on tarjonnassa myös uusia työstökoneita, mutta tarpeen mukaan kartoitamme asiakkaalle sopivan koneen uutena tai käytettynä, kertoo Evomaxin toimitusjohtaja Mauri Kautto.


Toiminnan laajentuminen

Sorvit jatkavat kivituotteiden sorvaamista Tuupovaarassa. Näiden lisäksi Hukka ­Design valmistaa tuotteita alihankintana, jonka rooli yrityksen tuotannossa on merkittävä. Alihankinnan ja omien tuotteiden rinnalle yritys on laajentanut toimintaansa 3D-suunnitteluun, jossa otetaan huomioon tuotteen valmistettavuus, taloudellisuus ja estetiikka. Suunnittelutyö tehdään yhdessä asiakkaan kanssa, jonka jälkeen asiakas voi itse haarukoida valmiin mallin kanssa sen businesspotentiaalin. Yksi on varmaa, Hukka Designin tulevaisuus on kiveen sorvattu.

Hukka Designilla sorvataan CNC-sorvilla metallin sijaan vuolukiveä.

INFO

Evomax Oy
Mauri Kautto
puh. 044 410 0145