Hydoring Oy:lle Suomen ensimmäinen DMG MORI -paletti-FMS-järjestelmä

Kyrössä toimiva hydrauliikkavalmistaja Hydoring Oy on tehnyt historiansa suurimman investointinsa valmistusprosessin käyttösuhteen maksimoimiseksi, hankkimalla Suomen ensimmäisen DMG MORI -paletti-FMS-järjestelmän LPP 20. Kokonaistoimitukseen kuului myös järjestelmään integroitu uusi vaakarainen DMG MORI NHX 6300.

Suomen johtaviin hydrauliikkavalmistajiin lukeutuvalla Hydoring Oy:llä on vahvat perinteet sylintereiden ja hydraulikoneikkojen valmistuksesta. Tänä päivänä tämä vuonna 1987 perustettu Raikon perheen yritys suunnittelee, valmistaa, asentaa ja huoltaa asiakasräätälöityjä hydraulisylintereitä, voimayksiköitä, venttiililohkoja ja kiertovoitelujärjestelmiä – koko hydrauliikan ketju aina tuotteen suunnittelusta sen ylläpitohuoltoon asti. Tuotanto-ohjelmaan kuuluvat niin ikään vakiosylinterit ja -koneikot.

Hydoring Oy:n pääasiakassegmentit jakautuvat viiteen eri pääryhmään: meriteollisuus ja offshore, mekaaninen puunjalostus, prosessiteollisuus, liikkuva kalusto sekä yhtenä vahvana segmenttinä nostolaitteiden hydrauliikka.

Vahva tuotekehitys, asiakaslähtöiset ratkaisut ja nykyaikainen tuotanto ovat toimineet yrityksen punaisena lankana jo yli 30 vuotta, jotka ovat johtaneet Hydoring Oy:n määrätietoisen kasvun polulle. Tänä päivänä yritys palvelee laajasti eri toimialojen hydrauliikkatarpeita, joille tehtävistä töistä muodostuu lähes 20 M€ liikevaihto yli sadan osaajan tekemisen tuloksena.


Kaikki toiminnot samalla alueella

Hydoring on tehnyt muutaman vuoden sisällä 1700 m2 tilainvestoinnit ja yrityksen toimitilat sijaitsevat kaikki samalla alueella, kattaen liiketoiminnan kannalta kaikki tärkeät osa-alueet aina suunnittelutiloista huoltoon, asiakaskohtaisen räätälöinnin omalta osaltaan mahdollistavaan maalaamoon ja laajaan varastoon asti. Näillä fasiliteeteillä yritys kykenee nopeisiin ja varmoihin toimituksiin.

DMG MORI NHX 6300 Gen.2 on toisen generaation versio NHX-mallisarjasta, jonka ominaisuuksiin kuuluu mm. kara 12 000 rpm / 807 Nm, Direct drive -pöytä (max 100 rpm), mittasauvat kaikilla akseleilla, rack-mallinen 330-paikkainen työkalumakasiini sekä Knoll 7 Mpa -korkeapainejärjestelmä paperisuodattimella.

Jatkuvan oppimisen prosessi

– Tilainvestoinnin lisäksi olemme päivittäneet konekantaamme jatkumona. Kuvailisinkin etenemistämme jatkuvan parannuksen prosessiksi ja voisi sanoa, että olemme hyvässä alussa. Kun haluamme aidosti kehittää jatkuvan oppimisen kautta toimintaamme, myös asiakkaamme huomaa, että meissä on paljon potentiaalia, kertoo tuotantopäällikkö Jussi Raikko.


DMG MORI -paletti-FMS-järjestelmällä jopa yli 90 % käyttösuhde

Viimeisin askel Hydoring Oy:n jatkuvan oppimisen prosessissa on DMG MORI -paletti-FMS-järjestelmä LPP 20, jonka kokonaistoimitukseen kuuluu myös järjestelmään integroitu vaakakarainen DMG MORI NHX 6300.

Hydoringin, kuten monen muunkin yrityksen haaste on löytää ammattitaitoisia ja motivoituneita koneistajia. Varsinkin kun puhutaan ”massatuotannosta”, eli kun koneiden pitää käydä kolme vuoroa päivässä. – Automatisointi on tänä päivänä teoriassa pakollista, jos halutaan päästä käyttösuhteissa yli 50–60 %. Paletti-FMS:llä ja tietyn tyyppisillä töillä voidaan saavuttaa jopa 90 % tai yli käyttösuhteita. 90 % käyttösuhteen saavuttaminen ilman automaatiota on käytännössä mahdotonta, arvioi Raikko.
Hydoringin DMG MORI LPP -järjestelmässä on 20 palettipaikkaa ja kaksi latausasemaa.

LPP-järjestelmällä Hydoringin tavoite on se, että aamuvuorossa on 1–2 henkilöä lataamassa paletteja sekä huoltamassa työkaluja ja muokkaamassa ohjelmia. Iltavuorossa on maksimissaan yksi henkilö ja yövuoro on täysin miehittämättömänä. Yksi tavoitteista on myös saada viikonlopulta täysin miehittämättömiä tunteja niin, että perjantaina iltavuoro lataa järjestelmän täyteen ja systeemi jauhaa pitkälle lauantaille. – LPP-järjestelmän hankinnassa päätavoitteenamme on automatisointi, miehittämätön ajo sekä korkea laatu. Tulevaisuutta ajatellen LPP-järjestelmää voi tarvittaessa laajentaa mihin suuntaan tahansa, sanoo Raikko.

Kiitosta asennuksesta

– Kokonaisuuden asennus ja käyttöönotto sujui suunnitellusti – tuotannon pysähdys oli alle kaksi viikkoa. Koko asennusprosessi ansaitseekin erityisen kiitoksen. Nostot ja haalaukset hoiti mallikkaasti Isokone Oy yhdessä DMG MORI Finland Oy:n kanssa, joka vastasi asennuksesta kokonaisuudessaan. Asennusten joustavuus oli ensiluokkaista – kaikki toteutui täsmällistä: jos jotain luvattiin tapahtuvan kahdessa päivässä, se myös toteutui, kiittelee Raikko.
20 palettipaikkaa, kaksi latausasemaa ja kaksi vaakakaraista DMG MORIa

Hydoringin DMG MORI LPP -järjestelmässä on 20 palettipaikkaa, kaksi latausasemaa, uusi vaakakarainen DMG MORI NHX 6300 ja vanhempi NH 6300. – Kaksi latausasemaa mahdollistaa mm. kiinnityssuunnitelmien tekemisen toisella asemalla samaan aikaan, kun toisella on ajo päällä. Tai vaihtoehtoisesti voidaan ajaa molemmilla asemilla yhtäaikaisesti esimerkiksi lyhyen kappaleajan vaativia työstöjä, kertoo Raikko.

LPP 20 -järjestelmässä on MCC-LPS3-ohjaus ”advanced”-versiolla. Ohjauksessa on liityntä tuotannonohjausjärjestelmiin (esim. ERP), jolloin tilaukset järjestelmälle tulee suoraan sieltä. Järjestelmä syöttää takaisin tietoa myös ERP:iin päin valmistuneista kappaleista.

Hydoringin LPP 20 sisältää myös MCC-TMS-työkalujen hallintajärjestelmän. Kun järjestelmä kuormittaa ja aikatauluttaa töitä koneille, niin se tietää missä koneessa on mitäkin työkaluja ja onko niissä riittävästi aikaa jäljellä. Jos ei ole, niin järjestelmä ilmoittaa puutteista etukäteen.
LPP-järjestelmä tallentaa paljon erilaisia logeja sekä valmistuskaavioita. Tämän lisäksi koneistaja tai työnjohtaja voi itse luoda haluamansa kaltaisia logeja.


Sama toimittaja – ei rajapintaongelmia

Paletti-FMS-järjestelmään hankittavan uuden koneen kohdalla Hydoringin valintaprosessissa painoi vaakakupissa paljon positiiviset kokemukset tuotannossa pitkään palvelleesta DMG MORI NH 6300 -koneesta. – Meillä on erittäin hyvät kokemukset NH 6300 toimintavarmuudesta sekä sen tehosta ja tarkkuudesta. Toiveenamme on myös, että vanhalla NH 6300 -koneellamme pystymme ajamaan mahdollisimman pitkään.

– Kun kokonaisuus alkoi olemaan kasassa, vaakakupissa painoi myös tosiasia, että jos ja kun tällaisen järjestelmän saa yhdeltä toimittajalta, on se ehdottomasti hyvä asia. Tällöin ei tule esimerkiksi ristiriitoja rajapintojen kanssa ongelmatilanteissa, kiteyttää Raikko DMG MORI LPP 20 ja vaakakaraisen koneen hankinnan.


Uusin versio Gen.2

Hydoring Oy:n uusi DMG MORI NHX 6300 Gen.2 on toisen generaation versio NHX-mallisarjasta. Uuden koneen ominaisuuksiin kuuluu mm. kara 12 000 rpm / 807 Nm, Direct drive -pöytä (max 100 rpm), mittasauvat kaikilla akseleilla, rack-mallinen 330-paikkainen työkalumakasiini sekä Knoll 7 Mpa -korkeapainejärjestelmä paperisuodattimella. – Vaakakarainen kone yhdessä ison työkalumakasiinin kanssa antavat paljon joustoa omaan tuotantoomme sekä asia­kastarpeiden täyttämiseen, kun voimme ajaa kappaleita ristiin tarpeen mukaan, näkee Raikko.

Koneessa on panostettu myös työkalun, karan sekä pöydän valvontaan. Näistä huolehtii MPC (Machine Protection ­Control) ja MVC (Machine Vibration Control). Erinäiset anturit valvovat työstöprosessista aiheutuvia värinöitä, iskuja sekä kuormitusta. Esimerkiksi miehittämättömässä ajossa saadaan MPC:llä valvottua työkaluja niin tarkasti, että ennen kuin työkalu menee rikki/kuluu loppuun, niin kone vaihtaa sisartyökalun kuluneen tilalle.

Hydoringin DMG MORI LPP -järjestelmään on integroitu uusi vaakakarainen DMG MORI NHX 6300 ja jo tuotannossa pidempään palvellut NH 6300.

INFO

Hydoring Oy
Jussi Raikko tuotantopäällikkö / sylinterit
puh. 0207 656 995
www.hydoring.com
DMG MORI -koneista:
DMG MORI Finland Oy Ab
Tomi Koskinen Area Sales Manager
puh. 050 579 7805
fi.dmgmori.com