Investoinnit huipputeknologiaan Atenon kasvun punaisena lankana

20-vuotias Ateno Oy on edennyt vakaasti ja vahvasti merkittäväksi toimijaksi sektorillaan kokonaisvaltaisena alihankintayrityksenä, jonka sydämenä sykkii laaja ja laadukas laserleikkaus- ja särmäyskonekanta. Uusimpana tehokoneena yrityksen tuotannossa leikkaa ­Mazak Fabri Gear 400 III 3D-putkilaser.

3D-putkilaserina Mazakilla pystytään viimeistelemään putket ja palkit viisteineen hitsausvalmiina.

Parikymmentä vuotta sitten Ateno Oy aloitti toimintansa Evijärven kunnassa sijaitsevissa 600 neliömetrin toimitiloissa yhdellä vesileikkauskoneella. Nopeasti konemäärä kolminkertaistui ja uuteen aikakauteen yritys harppasi vuonna 2004 hankitun levylaserin myötä. Tämän jälkeen yrityksen kasvutahti on ollut vahvaa. Esimerkiksi aikajanalla 2009–2020 yrityksen liikevaihto kasvoi lukemasta 4,5 miljoonaa euroa lukemaan 25,5 miljoonaa euroa. Matkan varrella myös tuotantotilojen koko on moninkertaistunut 13 000 neliömetriin, joissa työllistyy noin 90 henkilöä. Kasvun eteen on tehty myös kovia investointeja. Esimerkiksi kolmen viimeisen vuoden aikana Ateno on investoinut yhteensä 10 miljoonaa euroa.


Kokonaisvaltainen palvelu lisää tuottavuutta

Alihankkijan tehtävänä on valmistaa kestäviä, mittatarkkoja ja hinnaltaan kilpailukykyisiä osia. Kun osat tulevat järeisiin koneisiin maa- ja metsätalouteen, rakentamiseen, käsittelylinjastoille tai tehtaisiin, ne ovat usein vaativia kappaleita valmistaa. Näiden osien työstäminen on usein haastavaa ja kappaleiden siirtely eri alihankkijoiden kesken on kallista ja aikaa vievää. – Oivalsimme asiakaskunnan kasvaessa, että panostus asiakkaiden kokonaisvaltaiseen palveluun tulee lisäämään kaikkien osapuolten tuottavuutta. Kun osia ei siirrellä alihankkijoiden kesken, se nopeuttaa läpimenoaikaa, vähentää hallinnollisen työn kuluja ja rahteja, ar­vioi toimitusjohtaja Juhani Koivisto.
Markkinoiden tehokkaimmat koneet

– Visiomme toteuttamiseksi otimme lähtökohdaksi markkinoiden tehokkaimpien koneiden hankkimisen. Näiden koneiden avulla olemme saaneet tehostettua työvaiheita ja vähennettyä käsityön osuutta. Tilattu osa virtaa tuotannossa työvaiheesta toiseen vaivattomasti. Kun tilaus käsitellään saman katon alla, on selvää, että kaikkien ajankäyttö tehostuu. Tuotannon nopeutuminen ja käsityötä vaativien töiden vähentyminen tarkoittavat taas kokonaiskustannuksiltaan edullisempaa osaa, kertoo toimitusjohtaja Juhani Koivisto.

– Tänä päivänä työstämme vuositasolla noin 15 000 tonnia terästä, joten luonnollisesti on suuri merkitys sillä, minkä tasoisia koneita tuotannossamme on. Erityisesti olemme panostaneet laserleikkaus- ja särmäyskoneisiin ja osaamiseen. Tarvittaessa myös koneistamme ja hitsaamme osat valmiiksi.

Mazak-putkilaserissa on myös kierteitysautomaatti: ensin reiät laserilla ja sitten kierteitys.

Isompaan kokoluokkaan

Mazak Fabri Gear 400 III 3D-putkilaser on leikannut Atenon tuotannossa noin vuoden päivät. – Pienemmillä putkilaserkoneillamme yllämme halkaisijaan 250 mm. Kentältä asiakaskunnalta ilmeni tarve myös isompien putkihalkaisijoiden työstöön. Mazakilla yllämme Ø 400 mm saakka, L = 15 000 mm. Lisäksi koneessa oleva kierteitysautomaatti antaa lisää mahdollisuuksia, kun aikaisemmin teimme kierteet magneettiporauksessa rei´ityksen jälkeen. Nyt nämä molemmat työvaiheet, kuten myös hitsausviisteet, onnistuvat tällä 4 kW:n tehoisella Mazakilla ilman siirtoja koneelta toiselle, valaisee Koivisto.


Referenssi vakuutti

– Kävimme Ruotsissa tutustumassa referenssikohteeseen. Käynti vakuutti Mazakin olevan uusi tehokas kone arsenaaliimme. Mazakin tekniset ominaisuudet ovat hyvät ja tuotannossa kone on osoittanut dynaamiseksi ja hyväksi laitteeksi, kehuu Koivisto.


Lisää monipuolisuutta

– Vahvuutemme kulminoituu monipuolisuuteen – huippukoneilla monipuolista tekemistä. Mazak toi taas omalta osaltaan tekemiseemme lisää joustavuutta ja syvyyttä, etenkin kun tämän kokoluokan putkilasereita ei Suomessa montaa ole. Nyt kykenemme entistä laajempiin kokonaistoimituksiin levyleikkeistä myös isoihin putkiin.
– Tulevaisuudessa tähtäämme edelleen kasvuun ja Mazak-putkilaser palveluitamme laajentavana koneena on yksi palanen tässä etenemisessä, päättää Koivisto.

Lataus- ja purkuasemalla varustettu Mazak Fabri Gear 400 III 3D-putkilaser pystyy käsittelemään L = 15 000 mm putkia putkihalkaisijaan 400 mm saakka.

INFO

Ateno Oy
Juhani Koivisto
toimitusjohtaja
puh. 040 5681 317
www.ateno.fi