Investoinnit Isoahon Sorvaamon kasvun teräsjalkana

Lähes 40 vuotta keskiraskaan lastuavan koneistamisen alihankintapalveluita tuottanut Isoahon Sorvaamo Oy on investoinut vuodesta 2019 lähtien voimakkaasti konekapasiteettinsa laajentamiseen. Pyörivillä työkaluilla varustetulla järeän kokoluokan Hwacheon NC-pystysorvi-investoinnin jälkeen tämä Tuurissa toimiva yritys on hankkinut kuusi työstökonetta. Isoaho on panostanut myös laadunvarmistukseen mittaushuoneeseen sijoitetulla Zeiss-koordinaatti­mittaus­koneella. Investointien vauhdittamana yrityksen liikevaihto ­kasvoi vuoden 2020 luvusta 1,2 miljoonaa euroa vuoteen 2022 lukuun 2,1 miljoonaa, ja hyvä vauhti jatkuu edelleen.

Iso koneinvestointien määrä vaatii myös lisätilaa. Vuonna 2019 Isoahon Sorvaamo toteutti 120 m2:n tilainvestoinnin ja tänä vuonna toimitiloja laajennettiin 500 m2, jolloin toimitilojen kokonaispinta-ala kasvoi kokoon 1 600 m2.


Alihankintaa ja omana tuotteena kuljetinketjupyörät

Isoahon Sorvaamolla on vuositasolla noin 25 aktiivista asiakasta, jotka edustavat laajasti eri toimialoja. Omana tuotteena yrityksellä on alusta alkaen ollut kuljetinketjupyörät.
– Vuosien välillä painopisteet toki vaihtelevat, mutta liikevaihtomme jakaantuu melko tarkasti tasan omien tuotteidemme ja alihankintatöiden kesken. Laaja-alainen asiakaskunta pitää työssä kiinni; kun joillakin vauhdikkaasti edenneillä asiakkaillamme vauhti hiljenee, niin ne asiakkaamme, jotka ovat tehneet tuotekehitystä, ovat vuorostaan lisänneet tilauksiaan, kertoo toimitusjohtaja ­Timo Isoaho.

Isoahon Sorvaamo on hankkinut vuoden 2020 jälkeen kuusi työstökonetta. Kuvassa yksi hankituista koneista DMG MORI DMC 1150 V -koneistuskeskus.


Hitsattuja ja koneistettuja kokoonpantuja kokonaisuuksia

Isoahon palveluvalikoima ei rajoitu pelkästään monipuolisiin koneistustöihin. – Sorvauspuolella yllämme halkaisijaan 1350 mm asti ja jyrsinpuolella maksimipituus on 3250 mm. Vahvuutemme on yksittäiskappalevalmistus ja piensarjatuotanto noin 100 kappaleen sarjoihin saakka. Tyypillisesti tuotannostamme valmistuu hitsattuja ja koneistettuja osakokoonpantuja kokonaisuuksia, joissa keskimääräinen kappalepaino on noin 100 kg, kiteyttää Isoaho yrityksensä tekemisen.


Isoahon investointiohjelmassa oli myös kuvan kiilauranvetokoneen lisäksi kiilauranpistokone.
– Näiden koneiden myötä palvelutarjontamme laajenee ja saamme aiemmin alihankkijoillamme teetetyt kiilauratyöt omaan tuotantoomme, kertoo Timo Isoaho.
Zeiss-koordinaattimittauskone sijoitettuna mittaushuoneeseen.


Monipuolinen konekanta

Monipuolisen tekemisen takuuna on Iso­aholla kymmenien koneiden arsenaali muodostuen CNC-sorveista, koneistuskeskuksista, pitkäjyrsinkoneista sekä avarruskoneista. – Konekantamme on varsin laaja ja sen kehittämiseen panostetaan paljon. Koneinvestoinnit ovatkin valaneet pohjan kasvullemme. Olemme myös muuttaneet kokonaan työjärjestyksemme ja organisoineet tekemisen paremmin. Kaikki tekemisemme pohjautuu MasterCAMiin ja WinCAMiin. Nämä elementit ovat luoneet pohjan tehokkaalle tekemiselle ja johtaneet kasvun tielle. Työkanta on edelleen hyvä ja tilauskantaa on mukavasti tiedossa ensi vuoden alkuun saakka, sanoo Isoaho ja jatkaa: – Vaikka töitä on mukavasti, haemme edelleen uutta asiakaskuntaa. Meillä on täällä kymmenkunta huippuammattilaista joustavasti palvelemassa. Mikäli koet, että meidän tarjoamamme palvelukokonaisuus toteutettuna monipuolisella konekannalla ja pitkällä kokemuksella kiinnostaa, kannattaa olla yhteyksissä, rohkaisee Isoaho.

– Tämän uusimman investointimme Mazak-monitoimisorvin myötä saimme lisää tehokkuutta muun muassa laakeripesien laikkojen tekemiseen, haastaviin porauksiin ja jyrsintöihin. Kiteytettynä tehokkaampaa moniakselikoneistusta. Tälle koneelle on myös jo robotti olemassa ja tämä optio tullaan jatkossa myös hyödyntämään, kertoo Timo Isoaho.

Isoahon Sorvaamo Oy
Timo Isoaho
toimitusjohtaja
puh. 0400 265 115
www.isoahonsorvaamo.fi

Machineryltä uutena hankitut Hyundai WIA CNC-sorvi ja Lagun L1600 4-akselinen koneistuskeskus.