ITA Nordicin uusin koneinvestointi on saksalainen Spinner

CNC-sorvi tulee vahvistamaan Kurun toimipisteen hydrauliikkasylinterikomponenttien valmistusta.


ITA Nordic Oy on nykyaikainen laadukkaita koneenosia ja palveluita tuottava sopimusvalmistuskonepaja, joka palvelee alansa johtavia teknologia-alan laitevalmistajia mm. prosessi-, kaivos- ja meriteollisuudessa. Yritys toimii Ruokolahden Puntalassa ja Pirkanmaalla Kurussa, joissa työskentelee 65 konepajateollisuuden ammattilaista pitkälle automatisoiduilla tuotantovälineillä.

80-luvulta alkaen toimineen ITA Nordicin keskeisiä lupauksia ovat kustannustehokkuus, toimitusvarmuus ja laatu. Viimeisimmän tehdasautomaation ja FMS-järjestelmän avulla yritys pystyy valmistamaan erikoistuotteita kustannustehokkaasti. Sovitussa aikatauluissa pysyminen on yritykselle tärkeää ja myös se, että lopputuote on tuotantomäärästä riippumatta aina yhtä laadukas. Yritys noudattaa tuotannossaan tarkasti alan yleisiä standardeja ja työn jäljen mittaaminen on saumaton osa yrityksen prosessia.


Kuru ja Puntala vahvoja yhdessä

Vuonna 2018 ITA Nordic osti Carpinon liiketoiminnan Kurussa vahvistamaan ITA ­Nordicin kasvua ja palvelutarjontaa metalliteollisuuden sopimusvalmistuskonepajana. Tuolla tiellä ollaan reilu kaksi vuotta myöhemmin: ITA Nordicin tehtaat ovat selkeästi keskittyneet eri toimintoihin muodostaen vahvan ja monipuolisen kokonaisuuden. Puntalan tehtaan automaatioaste on korkea: tehtaassa työskentelee 12 robottia. Myös FMS-järjestelmään on panostettu: pitkälle viety automaatio mahdollista tuotannon kolmessa vuorossa osittain miehittämättömästi. Globaalissa kilpailussa automaatio on elinehto.

Kurun tehdas on Puntalan tavoin moderni ja automatisoitu, mutta toiminta on keskittynyt hydrauliikkasylinterikomponent­tien valmistukseen. Tehtaan konekanta on suunnattu sorvaustöihin, joista huolehtii tehtaan 14 CNC-sorvia ja n. 15 työntekijää.


Saksalaisen Spinnerin hankinta

Keväällä ITA Nordic päätti investoida uuteen CNC-sorviin. Tavoitteena oli löytää laadukas kone, joka tulisi paikkaaman Kurun tehtaan ns. isomman pään tuotteita, halkaisijaltaan 250–400 mm kappaleita. Tähän käyttötarkoitukseen yrityksellä on ollut aikaisemmin vain kaksi konetta.

Aiemmista investoinneista poiketen uusin koneinvestointi on saksalainen Spinner. Yksi investointiratkaisuun vaikuttaneista tekijöistä oli käynti Spinnerin tehtaalla Saksassa, jossa yritys valmistaa koneet omassa tuotannossaan.
– Kyllähän se laatuvaikutelma tehtaalla käydessä vakuutti. Laadun lisäksi kone oli hinnallisesti hyvin kilpailukykyinen vastaavien laitteiden kanssa. Saksalainen merkki Saksassa valmistettuna ei voi olla huono, kertoo ITA Nordicin hallituksen puheenjohtaja ja investoinneista vastaava Tommi ­Matikainen.
Kurun tehtaalle tuleva sorvi on malliltaan Spinner TC800. Koneessa on tukeva runko ja liukujohteet sekä pyörivät työkalut ja Y-akseli. Ohjauksena sorvissa on Fanuc, joka oli investoinnin ehdoton reunaehto, sillä se on tällä hetkellä kaikkien Kurun sorvien sielu ja käyttäjille tuttu.


Vanhasta koneesta eroon

Kun konekanta nuortuu jää yritysten lattiatilaa viemään usein vanhoja koneita. Monille yrityksille yksi investointipäätöksiin vaikuttavista tekijöistä on se, miten helposti vanhasta koneesta pääsee eroon. Myös ITA ­Nordicin tapauksessa ratkaisevaa oli vanhan koneen kohtalo.
– Tärkeää oli, että saimme vaihdossa vanhan koneen lattialta pois. Vanha kone oli Doosanin monitoimisorvi, joka on ollut pienellä käytöllä viime ajat. Tällä hetkellä monitoimisorvityöt on keskitetty Puntalaan, joten sille ei ollut enää Kurussa käyttöä, kertoo Matikainen.

Sorvin ITA Nordicille toimittava Evomax tarjoaa uusien metallintyöstökoneiden lisäksi globaalin käytettyjen koneiden verkoston Gindumacin, jonka Suomen edustajana Evomax toimii. Gindumacin kautta vanha käytetty kone saattaa löytää uuden kodin esimerkiksi Intiasta tai Puolasta. Spinner kaupan yhteydessä vaihtoon tullut Doosanin monitoimisorvi löysi nopeasti tiensä Saksaan.
– Yleensä suomalaisissa konepajoissa on lattiat täynnä koneita. Kun tilataan uusia koneita, niin vanhat koneet pitää saada samalla johonkin. Usein asiakkailla on hyviä toimivia koneita, joilla on markkina-arvoa, mutta ne eivät palvele enää juuri tämän konepajan töitä. Evomaxissa tartuttiin tähän haasteeseen. Suomessa tarvitaan nykyään moderneja, tehokkaita ja joustavia koneita. Käytöstä poistuvat koneet toimivat hyvin vakiotuotteita tekeville konepajoille, jotka usein sijaitsevat ulkomailla. Käytetystä koneesta saa samalla resurssia uuden investointiin, kertoo Evomaxin toimitusjohtaja Mauri Kautto.


Katse tulevaan

Monen muun konepajayrityksen tavoin ITA Nordicin tehtaalla on kiire. Viime vuoden keväänä ja kesänä alalla pystyi aistimaan varovaisuutta, mutta loppusyksystä alkaen tilauskanta alkoi palautumaan. Nyt keväällä 2021 ollaan siinä pisteessä, että yrityksellä on sisässä ennätystilauskanta.
ITA Nordic on kasvanut viime vuosina tasaisesti, ja koska kasvu on selkeästi yrityksen tavoitteena, ovat koneinvestoinnit luonnollisesti osana yrityksen tulevaisuuden toimintaa. Tavoitteena on pitää konekanta modernina ja uusia koneita vuosittain, osittain kapasiteetin lisäyksenä ja osittain korvausinvestointeina.


Kuvassa Mauri Kautto ja Tommi Matikainen.

Evomax Oy
Mauri Kautto
toimitusjohtaja
puh. 044 410 0145
mauri.kautto@evomax.fi
www.evomax.fi