Jämerä huippu-uutuus sorvaukseen: Nakamura-Tome SC-300II

Tunnettu japanilaisvalmistaja Nakamura-Tome jatkaa malliuudistusten sarjaa. Tällä kertaa kohteena on yhdellä yläpuolisella työkalurevolverilla varustettu SC-300, jonka uusi mallimerkintä on uudistuksen jäljiltä SC-300II. Koneessa on vakiona yläpuolinen työkalurevolveri 12 työkalupaikalla, jonka puoli-indeksointimahdollisuus tuplaa työkalupaikat maksimissa 24:ään. Optiona on myös saatavilla 16-paikkainen revolveri ilman puoli-indeksointia. Niin ikään vakiovarusteluun sisältyy pyörivät työkalut 7,5/3,7 kW moottorilla, josta saadaan mukavat 40 Nm vääntöä, sekä ± 60 mm Y-akseli. Koneessa on tehokas 22/18,5 kW (500 Nm) karamoottori, jonka vastapeluriksi on valittavissa joko ohjelmoitava NC-kärkipylkkä tai 15/11 kW vastakara.

Huippuominaisuudet ohjauksessa vakiona

Ohjauspuolen vakiovarustukseen sisältyvät Nakamuran tutut ominaisuudet kuten NT Nurse 2, joka käsittää kokonaisvaltaisen työkalujen hallintajärjestelmän ja vääntöseurannan. NT Work Navigator, jolla voidaan paikoittaa työkappaleen epäsymmetriset muodot ilman erillistä mitta-anturia, mitä tahansa akselia hyväksi käyttäen. NT Airbag, joka toimii passiivisena kolariturvallisuusjärjestelmänä minimoiden vahingot kolaritilanteissa kääntäen kolaroivan akselin liikesuunnan vastakkaiseksi 0.008 sekunnissa. NT Manual Guide i, joka tarjoaa helppokäyttöisen keskustelevan mahdollisuuden ohjelmointiin, sekä simuloinnin. Lisäksi ohjauksesta löytyy kymmenittäin Nakamuran työkiertoja ja valmiit materiaalikohtaiset syöttöarvot, joilla kokemattomampikin koneistaja saa turvallisen ohjelman valmiiksi. Helppokäyttöisyyttä lisää entisestään huoltokohteiden, kuten johdevoitelusäiliön sijoittaminen koneen etupuolelle, jolloin säännölliset ylläpitotoimet eivät edellytä työskentelyä koneen takana.

Nopeampi, tehokkaampi ja tukevampi

Paranneltuja kohteita SC-300II:ssa on useita ja erot aikaisempaan malliin ovat merkittäviä. Kapasiteetin Ø 360 mm x 600 mm osalta sorvaushalkaisija on kasvanut 20 % ja Y-akselin liikeala 33 % (± 45 –> ± 60 mm). Pyöri-vien työkalujen teho on kasvanut 36 % (5,5 kW –> 7,2 kW) ja niiden karanopeus 67 % (3600 –> 6000 rpm). Akseleiden syöttönopeudet ovat kasvaneet 67 % (4800 –> 8000 mm/min) ja syöttövoimat jopa 127 % (Z-akselilla 21 %). Vastaavasti akseleiden pikaliikenopeudet ovat kasvaneet X:56 % (16 –> 25 m/min, Y:108 % (6 –> 12,5 m/min) ja Z:25 % (24 –> 30 m/min). Myös koneen runkoa on uudistettu ja kova liukujohderakenne on nyt entistäkin tukevampi. Lisäksi uudistunut kelkan rakenne on optimaalisempi niin tukevuuden, kuin lämpötasapainonkin osalta. Tukevuuden puolesta puhuu koneen vakuuttava lukema painon osalta: 9000 kg, jolloin eroa edeltäjään on peräti 64 %. Päivitetyt ominaisuudet tarkoittavat käytännössä mm. 12 mm levyistä rouhintaa pistossa (aikaisemmin 8 mm), 9 mm lastuamiskapasiteettia säteellä (aikaisemmin 5 mm) ja 
27,4 cm³ lastuamiskapasiteettia (aikaisemmin 15,2 cm³).

Uusia ominaisuuksia

Uudistunut SC-300II sisältää myös paljon muutakin kuin päivityksiä pelkkiin teknisiin ominaisuuksiin. Uutena toimintona ohjauksesta löytyy NT Thermo Navigator, jolla lämpökompensointi voidaan optimoida täsmällisesti kunkin konepajan vaihteleviin olosuhteisiin sopivaksi. Myös ympäristöystävällisyys on huomioitu ja uudistettuun runkoon on tehty kanavat johdevoiteluöljyn talteenottoa varten. Lisäksi mm. hydrauliyksikön pumppu on nyt invertterikäyttöinen ja kuluttaa siten sähköä 21% edeltäjäänsä vähemmän. Aikaisemmin optiona olleet ominaisuudet, kuten valmius kappaleenpoimijalle ja työkalujen esiasetuslaitteelle ovat nyt vakiovarusteita, kuten myös ohjelmoitava NC-kärkipylkkä, joka aikaisemmin oli vakiona manuaalinen. Istukan rajat ovat nykyään digitaaliset ja ns. opetettavat, jolloin asetuksia vaihdettaessa rajoja ei tarvitse käydä mekaanisesti säätämässä.

INFO
Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy
Myynti: puh. 014 443 2100
Huolto: puh. 014 443 2111
www.metallintyöstökoneet.fi