Japanilaisvalmistajien uutuuksia EMO-messuilla Milanossa

Nakamura-Tome

CNC-sorveista ja -sorvauskeskuksista tunnettu valmistaja, Nakamura-Tome, esitteli Milanon EMO-messuilla täysin uuden konemallin ja uuden automaatioratkaisun. Uusi konemalli, tyyppimerkiltään SC-100X2, on suurnopeussorvi, joka on jatkojalostettu versio sisarmallista SC-100.


41 % edeltäjäänsä nopeampi

Uusi konemalli kategorisoituu perinteisten yksirevolveristen (AS- ja SC-sarjat) ja täysiveristen kaksirevolveristen (WY- ja WT-sarjat) sorvien väliin, niin hintaluokan kuin ominaisuuksienkin puolesta. Koneen ohjauksena toimii Nakamuran modifioima Fanuc 0i-TF Plus 15” kosketusnäytöllä. Vastakaralla oleva X-akseli ja kiinteä 9-paikkainen alarevolveri mahdollistavat koneistuksen molemmilla karoilla yhtäaikaisesti. Alarevolverilla on vakiona tarttujatyyppinen kappaleenpoimija, joka vie valmiit kappaleet kuljetinhihnalle ja edelleen koneen vasemmalta puolelta ulos, ovia avaamatta. Kyseiset ominaisuudet tekevät SC-100X2-mallista noin 41 % nopeamman edeltäjäänsä nähden.


Nakamura-Tome SC-100X2 -uutuusmalli.


Superimposed machining

Nakamura on kiinnittänyt erityistä huomiota ohjelmoinnin helppouteen, sillä pula taitavista koneistajista ei ole ollut viime vuosina yksinomaan suomalaisen metalliteollisuuden ongelma. Käytännössä kone ohjelmoidaan yksirevolverisena ja kaksikaraisena sorvina, jonka jälkeen halutut prosessit siirretään alarevolverille tai ajetaan niin sanotussa ”superimposed” -tilassa, jolloin yläpuolinen revolveri työstää molempia karoja yhtä aikaa. Prosessin siirron yhteydessä koneen ohjaus muuttaa ohjelman soveltuvaan muotoon automaattisesti. Kapasiteettinsa puolesta SC-100X2:n markkinasegmentti asettuu Nakamuran pienimpien koneiden luokkaan ja nopeutensa sekä tukevuutensa ansiosta se kilpailee suuren kapasiteetin pitkäsorvausautomaattien markkinaosuuksista tarjoten huomattavan edun tukevuuden ja koneistustehon suhteen. SC-100X2:n tankokapasiteetti on 51 mm ja koneistuskapasiteetti Ø 230 x 400 mm. Molemmat karat kiertävät 6000 k/min, pääkaran moottorin ollessa 11/7,5 kW ja vastakaran 7,5/5,5 kW. Suositeltu istukkakoko molemmille karoille on 6”. Pyörivien työkalujen tehorepertuaari on kokoluokassaan kunnioitettavat 7,1/2,2 kW. Nakamuralle ominaiseen tapaan, uusi SC-100X2 on erittäin tukeva kone, josta osaltaan kertoo koneen paino: 6500 kg.


Flex Arm -automaatio

Automaatiopuolelle Nakamura-Tome julkisti uuden ”Flex Arm” -ratkaisun. Flex Arm mahdollistaa aihioiden panostamiseen koneeseen sekä valmiiden kappaleiden purkamisen. Lisäksi järjestelmässä on automaattinen vaihtoasema erityyppisille tarttujille sekä automaattinen pikavaihtoleukojen vaihto soveltuvaan istukkaan. Flex Arm on toistaiseksi saatavilla 2-revolverisen WY-150-sorvauskeskuksen yhteyteen.

Nakamura-Tome WY-150 ja Flex Arm -automaatioratkaisu.


Kiwa

Työstökeskuksiin keskittynyt japanilaisvalmistaja Kiwa julkaisi messuilla uuden konemallin KH-5800kai. Uusi vaakakarainen konemalli on erittäin nopea 80 m/s pikaliikkeillä ja 1G kiihtyvyydellä sekä tarjoaa luokkansa suurimmat liikealueet X:800 / Y:800 / Z:850 mm. Palettikoko on vakiona 500 x 500 mm, mutta koneeseen on valittavissa myös 400 mm tai 650 mm palettikoot. Työstötila on suunniteltu siten, että paletilla mahtuu työstämään Ø 800 x 1000 mm / maks. 500–750 kg työkappaletta. Koneessa on vakiona 2 paletin pyörähtävä paletinvaihtaja, joka on laajennettavissa myös jälkiasennuksena 6-paikkaiseksi. Vastaavasti työkalumakasiinia voidaan laajentaa jälkikäteen (40/60/120/240 työkalupaikkaa). Työkalumakasiinin osalta on myös mainitsemisen arvoista, että työkalujen maksimipituus makasiinissa on vakiona jopa 550 mm. 40-kartiollista karaa pyörittää 37 kW karamoottori, maksimissaan 12 000 tai 15 000 k/min ja 249 Nm väännöllä. KH-5800kai on varustettu Fanucin uudella 31i-B Plus -ohjauksella.

Kiwa KH-5800kai -uutuusmalli.


Kiwa pystykaraiset keskukset

Messujen yhteydessä Kiwa tiedotti, että alun perin kotimaan markkinoille ja eritoten Japanin autoteollisuuteen suunnatut kiinteäpöytäiset pystykaraiset suurnopeuskeskukset ovat CE-hyväksytettyjä, joten myös pystykaraiset keskukset tullaan näkemään Suomen markkinoilla.

Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy
Myynti 014 443 2100

www.il-machinery.com