Parin vuosikymmenen muutos

Allekirjoittaneella tuli marraskuussa 20 vuotta täyteen Oy Faktavisa Ab:n toimitusjohtajana ja sen kustantamien julkaisuiden Europörssin ja Eurometallin päätoimittajana. Nämä pari vuosikymmentä ovat kuluneet uskomattoman nopeasti, ja paljon on maailma muuttunut tänä aikana. Kehitys on näkynyt myös kustantamomme arjessa; enää ei puhuta lehtien tekemisestä, vaan kokonaisvaltaisista julkaisualustoista digitaalisen kentän somekanavineen. Tällä sektorilla olemme kulkeneet edelläkävijöiden joukossa, sillä Europörssi esitteli aikanaan ensimmäisenä suomalaisena ammattilehtenä lehtimäisen digilehden netissä, ja Eurometalli toteutti ensimmäisenä julkaisuna digitaalisen lehden jakelun suoraan ammattimiesten sähköposteihin. Ensimmäisten joukossa lehtiimme ilmestyivät myös QR-koodit sekä videot monipuolistamaan ja avaamaan syvällisemmin digitaalisen alustan uutisia ja mainoksia.

Paljon on myös metalliala mennyt eteenpäin kahden vuosikymmenen aikana. Muun muassa ohjelmistot ovat kehittyneet hurjasti, laserteknologioiden ja 3D-tulostuksen hyödyntäminen ovat osana valmistusprosesseja ja monet uudet termit kuten Lean ja IoT ovat tuttuja yhä useammalle metallimiehelle.

Kierrän hyvinkin erityyppisissä ja -kokoisissa metallialan yrityksissä lähinnä uutisia Eurometalliin haastatellen. Muutama ilahduttava muutos on pajoissa tapahtunut. Ensinnäkin siisteys ja järjestys ovat selkeästi parantuneet. Yhä harvemmin joutuu myöskään kuvaamaan pajoja hämyisissä ja ilman hitsaussavujen täyttämissä keltasävyisissä valoissa. Tänä päivänä suuressa osassa konepajoja on hyvä ilmanlaatu sekä kirkkaat ja energiatehokkaat työolosuhteita parantavat LED-valot.

Faktatietoa minun on mahdoton seuraavasta todistaa. Mielikuvana minulla kuitenkin on, että suorittava työporras on entistä useammin mukana kehittämässä yrityksen tekemistä, sen sijaan, että tyytyisi tekemään vain annettua työtä. Mielestäni työntekijöiden ääntä kuunnellaan enemmän tänä päivänä kuin esimerkiksi reilu 30 vuotta sitten, jolloin itse tienasin leipäni metallimiehenä kolvi kädessä. Eli tiimityö ja hyvähenkinen yhteen hiileen puhaltaminen toimivat näkemykseni mukaan usean menestyvän konepajan kehityksen takeena. Ja ilman kehitystä ei voida luoda tulevaisuuteen tukevia askelmerkkejä.

Mukavaa loppuvuotta, rauhaisaa joulunaikaa sekä menestystä vuodelle 2022

Petri Kuhlman, päätoimittaja