Järvensivun Konepajan sorviarsenaaliin merkittäviä vahvistuksia

Raskaaseen ja keskiraskaaseen alihankinta­koneistukseen erikoistunut Järvensivun Konepaja on tehnyt merkittävät panostukset sorvauskapasiteettinsa vahvistamiseen hankkimalla viime vuonna kaksi uutta L&L LC 38 * 3000 CNC-sorvia. Vuoden alusta karusellisorviarsenaalia vahvistettiin myös JR-Machines Oy:n toimittamalla uudella YOU JI YV1600ATC+C -koneella, joka on jo toinen yrityksen YOU JI -karusellisorvi.

Järvensivun Konepaja Oy:n kolme uusinta sorvia on sijoitettu kuutisen vuotta sitten tehtyyn uuteen 2300 m2:n halliin, jonka jälkeen tällä toisen polven perheyrityksellä on ollut käytössään kaikkiaan noin 6500 m2 tuotantotilaa.

Hyvät YOU JI -kokemukset
– Meillä on erittäin hyvät kokemukset pari vuotta käytössämme olleesta YOU JI -karusellisorvista. Vaikka tällä koneella on ikää jo kymmenisen vuotta, se on toiminut moitteetta ja tarkkuudet ovat edelleen paikallaan. Myös puskaradio muista Suomeen toimitetuista YOU JI -koneista on kertonut pelkkää hyvää. Näillä hyvillä kokemuksilla oli iso vaikutus uutta karusellisorvia hankkiessamme, kertoo toimitusjohtaja Mikko Järvensivu.

CNC-teknologiasta ja pyörivistä työkaluista paljon iloa
YOU JI:n CNC-teknologia ja pyörivät työkalut tuovat selvää tehonlisäystä Järvensivun Konepajan toimintaan. – YOU JI -karusellisorvin hankinta on osittain vanhan teknologian korvausta. Nyt pystymme valmistamaan selkeästi tehokkaammin monimuotoisia ja esimerkiksi reikiä sisältäviä kappaleita, kun kappaleet valmistuvat yhdellä koneella kerralla valmiiksi, eikä niitä tarvitse enää siirrellä koneelta toiselle. Aikaisemmin kappaleita joutui sorvauksen jälkeen siirtämään esimerkiksi avarruskoneelle ja säteisporakoneelle. YOU JI kykenee myös oikeasti tehokkaaseen jyrsintään. Myös jigien tekemisen tarve vähenee, kun pystymme hyödyntämään YOU JI:n CNC-ominaisuuksia, kehuu Järvensivu uutta konetta.

L&L:ssä vääntöä riittää
Viime vuonna hankituissa kahdessa L&L LC 38 * 3000 CNC-sorvissa kärkien väliin mahtuu 3 metriä pitkä kappale, halkaisijaltaan 600 mm. – Näissä koneissa on 4-portainen vaihdelaatikko, mikä takaa sen, että momenttia riittää kaikkiin sorvaustarpeisiin. Tämä on ihan luonnonlakeihin perustuva juttu; jos momentti ei riitä, ei auta vaikka koneessa on kuinka paljon kierroksia, sanoo Järvensivu.
– Nyt kun meillä on kaksi identtistä L&L-sorvia, on mahdollista hyödyntää kahden koneen kapasiteettia tietyissä töissä – toinen vaihe voidaan tehdä toisella koneella ja toinen toisella, jatkaa Järvensivu.

Pientä kasvua
Vuoden 2008 jälkeinen talouskuoppa koetteli myös Järvensivun Konepajaa, mutta pian tuon notkahduksen jälkeen Järvensivun eteneminen muuttui taas nousujohteiseksi. Myös viime vuodet ovat edenneet mukavassa pienessä kasvussa. Tänä päivänä liikevaihto on 4 M€ kokoluokkaa ja investoinnit kolmeen uuteen sorviin omalta osaltaan vauhdittavat tämän Tampere-Pirkkalan lentoaseman kupeessa toimivan yrityksen tekemistä.
– Uudet koneet ja laaja asiakaspohja luovat uskoa myös tulevaisuuteen. Olemme eläneet myös aikoja, jolloin yksi asiakas muodosti 80 % liikevaihdostamme. Tuo malli koettiin liian riskialttiiksi ja tänä päivänä tekeminen muodostuu useista virroista, jossa suurimmankaan asiakkaan osuus ei ole yli 10 % liikevaihdostamme. Kun tukijalkoja on monia, heilahdukset eivät ole niin suuria, sanoo Järvensivu.
– Kvartaalitalous on muuttanut tekemistä, tekeminen ja rytmitys on muuttunut oleellisesti, mutta olemme oppineet matkan varrella ja mukautuneet tähänkin muutokseen. Osa tuotannostamme toimiikin kahdessa vuorossa tasaten pahimpia kiirepiikkejä. Kaiken kaikkiaan minulla hyvä kutina tulevaisuudesta. Tilauskanta on hyvä ja uusien koneiden sekä hyvän palveluasenteemme ansiosta pystymme vastaamaan hyvin kysyntään ja uusiin haasteisiin, päättää Järvensivu.

INFO

Järvensivun Konepaja Oy
Mikko Järvensivu
toimitusjohtaja
puh. 0400 548 703
www.jarvensivunkonepaja.fi
YOU JI ja L&L-koneista lisätietoa antaa:
JR-Machines Oy
Juri Virkki
toimitusjohtaja
puh. 040 572 6614
www.jr-machines.fi