Jotex Worksin avarruskapasiteetti kasvoi kerta PAMAuksella

Hyvässä nosteessa etenevä Jotex Works sai tuotantoonsa järeän vahvistuksen PAMA Speedram 1000 HP -avarruskoneesta. Makrum Oy:n toimittama kone sai tulikasteensa sunnuntaina 18.2., jolloin PAMA pääsi tositoimiin koulutuksien jälkeen vastaamaan kasvavaan kysyntään hyvässä kuormituksessa kolmessa vuorossa. Uusi kone on jo alkumetreillään tuonut Jotex Workisille uusia asiakkuuksia.

25 000 kg:n kantavalla pyöröpöydällä varustettua Jotex Worksin lattiatyyppistä PAMA-avarruskonetta käskytetään Heidenhain TNC 640 HSCI -ohjauksella. Massiivisen kantavuuden lisäksi koneen liikeradat kertovat, ettei mistään pienestä investoinnista ole kyse: X-akselin liike on 12 000 mm, Y-akselin 3 500 mm, Z-akselin 1 600 mm ja W-akselin liike on 800 mm.

Uudella teknologialla kilpailukykyä
PAMA korvaa osin Jotex Worksin 30 vuotta palvelleen Unionin ja vahvistaa raskaamman koneistuksen kapasiteettia. – Konekantamme soveltuu erityisesti pitkien teräsrakenteiden hitsaukseen ja koneistukseen. PAMA vahvistaa asemaamme tällä sektorilla entisestään. PAMA kuuluu maailmassa johtaviin avarruskonevalmistajiin ja sen tarjoa-ma uusin teknologia tuo meille uutta kilpailukykyä nykyisissä toimissamme eli pystymme palvelemaan nykyistä asiakaskuntaamme entistä paremmin. Perustekemisellä on vaikea enää erottautua kilpailijoista. Italialaista huipputekniikkaa edustavan -PAMAn meille tuoman kasvavan kilpailukyvyn myötä pääsemme myös uusille liiketoiminta-alueille isojen kappaleiden valmistajana, kertoo tuotantopäällikkö Tero Pikkusilta.
– PAMAn hinta-laatusuhde on hyvä, mutta valintakriteerin ykkösargumentit liittyivät sen teknisiin ominaisuuksiin. Uskomme myös, että voimme luottaa PAMAn kestävyyteen pitkälle tulevaisuuteen, uskoo Tero Pikkusilta.

Tarkka ja nopea kone 
tuonut uusia asiakkaita
Pikkusilta kertoo, että PAMA vahvistaa Jotex Worksin asemaa entisestään raskaansarjan koneistuksen taitajana, pituudeltaan yli 4–6 metrin kappaleissa. Yrityksen lähiaikojen suurimpia tuotannossa olleita kappaleita on ollut 20 tonnin painoinen teräspalkki. – Vanhaan koneeseemme verrattuna PAMAssa on suuremmat ulottuvuudet, jolloin pystymme käsittelemään aiempaa vielä isompia kappaleita. Järeät kappaleet pystymme käsittelemään 32 tn nostokapasiteetillamme. 2 800 m2:n avarassa sekä 6,4 m korkeassa hallissa saadaan isotkin kappaleet käänneltyä. Työstön lisäksi palveluvalikoimamme kattaa levy- ja hitsaustyöt omassa tuotannossamme 30 ammattilaisen voimin. Laadukkaan tekemisemme takeena ovat ISO 9001 -sertifiointi sekä hitsausprosesseissa CE-merkintä EN 1090.
– Koneistamme pääosin haastavampia materiaaleja kuten HST ja Duplex, joissa täytyy ottaa huomioon materiaalin elämiset ja lämpömuutokset. Toki myös esimerkiksi valurautoja ja mustaa terästä kuuluu tuotanto-ohjelmaamme. Nyt pystymme toteuttamaan nämä työt entistä nopeammin -PAMAlla, hydrostaattisen karan 5000 rpm / 
90 kW ja 30 m/min nopeuksien ansiosta. Myös tarkkuus on parantunut; PAMA yltää jopa alle 10 µm tarkkuuteen ja automaattinen kulmapää mahdollistaa muodoltaan haastavienkin kappaleiden valmistuksen.
– PAMAn hienot mahdollisuudet on jo näin alkumetreillä kentällä huomattu ja olemme saaneet sen ansiosta uusia töitä. Kapasiteettia PAMAlla on vielä vapaana, joten kannattaa ottaa yhteyttä ja katsotaan miten uusi, viimeisintä avarrusteknologiaa sisältävä kone voisi tuoda kilpailukykyä kappaleidenne valmistukseen, kehottaa Pikkusilta.

Kehitystä kaikessa toiminnassa
Jotex Worksissä tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2011, jolloin Tero ja Outi Pikkusilta sekä Jere Välimaa astuivat yrityksen pääomistajiksi. Uuden sukupolven kipparoimana yritys on tehnyt ison kehitysloikan. Mittavan PAMA-investoinnin lisäksi tekemisen laatuun on panostettu paljon, mistä todisteena toiminnan sertifiointi ISO 9001 -mukaiseksi. Jotex Worksin hitsausprosessien laadun takeena on CE-merkintä EN 1090.

Onnistunut toimitus
Avarruskoneen hankinta on pitkä prosessi alkukartoituksista lähtien, eikä järeää konetta tehtaaltakaan ihan pienessä ajassa saa. Tero Pikkusilta on tyytyväinen koneen toimittaneen Makrum Oy:n osuuteen hankkeessa. – Sopivaa konetta kartoitettiin yhdessä PAMAa Suomessa edustavan Makrum Oy:n kanssa ja tarvekartoituksen yhteydessä teimme heidän kanssaan tehdaskäynnin Italiaan. Nyt nuo tehdyt pohjatyöt ovat edenneet konkreettiselle tasolle ja PAMA toimii yrityksemme ydinkoneena.

INFO
Jotex Works Oy                                                   Tervetuloa Open House -tapahtumaan 16.3. klo 12–16.
Tero Pikkusilta
tuotantopäällikkö
puh. 040 747 3515
www.jotexworks.fi

Lisätiedot PAMAn avarruskoneista:
Makrum Oy
puh. 010 239 3388
makrum@makrum.fi
www.makrum.fi