Kattavat palvelut Nomet Oy:n valtti

Nomet Oy perustaa menestyksensä ­asiakkaille tarjottavaan palvelukokonaisuuteen. Yrityksen valmistamien tuotteiden jalostusaste joustaa asiakastoiveiden mukaan. Se on myös kilpailuvaltti, sillä yrityksen kyvyt menetelmäosaamisen alueelta aina loppukokoonpanoon ja viimeistelyyn saakka on todella korkealla tasolla.

-On asiakas ja projekti suuri tai pieni, niin yrityksemme henkilökunta pystyy tarjoamaan parhaat ratkaisut ja palvelukokonaisuudet asiakkaidemme käyttöön. Kun jo suunnitteluvaiheessa otetaan valmistava porras mukaan tekemiseen, niin lopputulos on yleensä myös taloudellisesti kannattavampi, kiteyttää toimitusjohtaja Jyrki Tiira.

Kattava työstökonekanta
– Meiltä löytyy perinteisiä 2- ja 3-akselisia CNC-sorveja, useita työstökeskuksia, saha, kierteenvalssauskone, 3D-avaruusmittakone ja uusin hankinta on 5-akselinen Mazak Integrex i-630X, joka saatiin tuotantoon keväällä 2018. Myös muita uusia investointeja tehdään todennäköisesti jo ensi vuonna. Pääasiallinen ajatus on korvausinvestoinneissa, koska tällä hetkellä lattialta löytyy jo vanhentuviakin koneita, Tiira summaa konekantaa.

Työstöä, valssausta, kokoonpanoa
Nomet Oy:n historia alkaa vuodesta 1950, jolloin kolme kaverusta perustivat yrityksen, jonka perusajatus oli välittää alihankintakoneistuksia pieniltä koneistamoilta päämiehille. Yritys teki siis pääasiassa vain myyntikonttoritöitä. Aika pian kuitenkin mukaan astui myös omaa koneistusta, jonka osuus pikkuhiljaa valtasi koko toiminnan.
– Nomet Oy aloitti työstöalihankinnan kierteenvalssauksella, jolla sektorilla myös menestystä tuli. Alkuperäiset toimitilat Nokialla kävivät ahtaiksi ja muutto nykyiselle paikalle Tampereelle näki päivänvalon vuonna 1973. Yrityksemme on kasvanut melko tasaisella tahdilla ja tiloja on laajennettu aina tarpeen mukaan ja itse asiassa jo useampaan kertaan.
– Tällä hetkellä kuulumme Rolate-konserniin ja toimintamme kattaa todella laajalla sektorilla monenlaisia teollisuuden tarvitsemia työstömenetelmiä ja se onkin yksi positiivinen tekijä tarjotessamme asiakkaille projekteja. Pystymme valmistamaan tuotteita yksinkertaisesta sorvatusta nippelistä aina pintakäsiteltyihin kokoonpanoihin saakka. Tätä monipuolisuutta moni asiakas arvostaa, Tiira summa yrityksen matkaa alkutaipaleelta tähän päivään.

Henkilöstö iskussa
Suomalaisissa konepajoissa on välillä merkkejä siitä, että uusien työntekijöiden löytyminen on kiven takana. Yhteistyöt eri ammattioppilaitosten kanssa ovat omiaan tasoittamaan tätä polkua.
– Meillä on tällä hetkellä erittäin kattava tekninen osaaminen talon sisällä, niin toimihenkilöpuolella kuin tuotannossakin. Yhteensä meitä on noin 70 ja suurin osa on moniosaajia. Henkilöstöltä löytyy tarvittaessa myös joustoa, vaikka pääsääntöisesti työt saadaankin vuorojen puitteissa tehtyä. Yrityksessämme tehdään kaikkia mahdollisia vuoroja hieman sesongista ja työtehtävästä riippuen.

Automatisointi
kilpailukyvyn edellytys
Nomet Oy:n vuonna 2000 käyttöönottamaa FMS-järjestelmää laajennettiin 2003. Siitä lähtien Fastemsin toimittama kokonaisuus on hyvin palvellut neljän koneen tarpeita. FMS:stä löytyy noin 350 lava- ja 60 palettipaikkaa.
– Meillä on useita robotteja syöttämässä ja purkamassa kappaleita työstökoneilta. Niiden avulla hoidamme vähintään puolikkaan vuoron henkilöstön kotiinlähdön jälkeen. Suuret kotimaiset toimijat, joiden tuotteet päätyvät ulkomaille ja joihin valmistamme osia ja osakokoonpanoja, vaativat laadullisesti ja määrällisesti paljon. He myös palkitsevat parhaiten olemalla pitkäaikaisia ja tasaisesti tilaavia. Heille tehtävien tuotteiden hotellitoiminta osaltaan auttaa meitä tasaamaan välillä eteen tulevia hiljaisia hetkiä.

Kasvun tiellä
Vaikka takana on muutama hiljaisempi tilikausi, on uusi toimitusjohtaja Jyrki Tiira auttanut Nomet Oy:n kasvun tielle hyvin vetävän tilauskannan suosiollisella avustuksella, sekä tehtyjen sopimusten muodossa.
– Edellinen tilikausi päätyi 9,38 M€ tasolle ja tällä tilikaudella olemme hyvin vauhdissa ylittämään 10 M€ rajapyykin. Tuohon todennäköisesti pääsemmekin, kun kevään aikana kotiutuu yleensä eniten tilauksia ja alkamassa on myös muutama isompi projekti, joita budjettikaan ei kokonaisuudessaan tunne, Jyrki Tiira iloitsee yrityksen onnistumisista.
– Nyt näyttää oikein mukavalta ja erittäin suuri kiitos kuuluu koko henkilöstöllemme, jonka harteilla menestyksemme makaa.

INFO

Nomet Oy
Jyrki Tiira
toimitusjohtaja
puh. 050 465 2153
Timo Kymäläinen
myyntipäällikkö
puh. 050 351 8169
www.nomet.fi