Sorvivalmistaja ZMM Bulgaria Holding: Voimakasta kasvua tuotannossa

ZMM Bulgaria Holding on Bulgarian johtava työstökoneiden suunnittelija ja valmistaja. Tuotevalikoimaan ZMM:llä kuuluvat manuaaliset sorvit, öljyteollisuuteen tarkoitetut kärkisorvit ja CNC- sorvit sekä sorvien varusteet.

Yhtiö on myynyt perustamisensa jälkeen lähes 120 000 konetta ja viime vuosina tuotanto on kasvanut voimakkaasti. Vuonna 2016 tehtaalta valmistui 600 sorvia, vuonna 2017 valmistettiin 700 kappaletta ja valmistusmäärän odotetaan kasvavan edelleen tänä vuonna.
ZMM Bulgaria edustaa vuosikymmenten aikana kehittyneen perinteen ja jatkuvan uudistumisen yhdistelmää. Tämä tarkoittaa korkeinta mahdollista laatutasoa ja kehittyvän teknologian soveltamista asiakkaiden tarpeisiin.
ZMM Bulgarian tuoteperhe kattaa laajan valikoiman sorveja. Tuotteet voidaan jakaa kolmeen pääryhmään: yleissorvit, CNC-sorvit ja öljyteollisuuden sorvit. Yhtiön tuotekuvasto löytyy netistä perusteellisine tietoineen jokaisesta konemallista.
ZMM Bulgaria toimittaa CNC-koneita yhteistyössä maailman tärkeimpien valmistajien kuten Siemensin, Fagorin, Fanucin ja Heidenhainin kanssa. Suhteet näihin yrityksiin kehittyvät jatkuvasti paremman asiakaspalvelun ja tuotteiden laadun parantamiseksi. Siemensin kanssa on solmittu sopimus, jossa hahmotellaan sekä strategisen että päivittäisen yhteistyön tärkeimmät suunnat. Tämän ansiosta ZMM Bulgarian henkilökunta pysyy ajan tasalla viimeisimpien uutuuksien kanssa saaden erikoiskoulutusta mm Siemensiltä. Samanlaiset järjestelyt ovat käytössä myös Fanucin ja Fagorin kanssa. Näiden yhteistyökumppanuuksien ansiosta ZMM Bulgaria pystyy tuottamaan uusia, huippuluokan koneita, kuten mallin LCC1000/1500, joka on varustettu Siemens SINUMERIK 840 D sl -ohjausjärjestelmällä. Malli esiteltiin ensimmäisen kerran EMO-messuilla Hannoverissa viime vuonna. Uusi valvontajärjestelmä mahdollistaa koneen työn seurannan internetin avulla.
Kun ZMM:n tuotantolaitosten laajentamisesta ei tällä hetkellä ole suunnitelmia, ovat rakenneuudistus ja uudelleenvarustelu käynnissä. Syntyi uusi CNC-koneistusosasto, jossa toimivat omalla tehtaalla tuotetut koneet: LT 580/2000 Siemens 828:lla ja korkeammalla kierrosnopeudella – 2500 (parannusta vanhan mallin 2000 rpm). Tehdas kehitti ja rakensi tämän omaan käyttöönsä yhdessä uuden karaporauskoneen kanssa. Näin toimien riippuvuus ulkoisista tekijöistä ja tarvikkeista pienenee.
Toinen jatkuva uusi investointialue ovat henkilöstöresurssit. Yhteensä ZMM Bulgaria Holding työllistää 1184 henkeä tehtaillaan. Toimitusjohtaja Emilian Abadjievin mukaan nykyaikaisin kone on pelkkä metallinpala ilman pätevää henkilöä, joka pystyy ohjelmoimaan ja käyttämään sitä. Tämän vuoksi henkilöstöpolitiikalla kuten työntekijöiden koulutuksella ja uusien, ammattitaitoisten työntekijöiden hankinnalla on hyvin tärkeä merkitys. Jatkuva koulutus ja uudelleenkoulutus on johdon päivittäinen tehtävä. Slivenin tehtaalla, missä sorvit kootaan ja testataan, on kaksi erilaista ohjelmaa ammattioppilaitosten opiskelijoille, Parhaillaan koulutusohjelmiin osallistuu 32 opiskelijaa. Jokainen opiskelija allekirjoittaa tehtaan kanssa erityissopimuksen, opinnot kustannetaan. Lisäksi jokaisella on oma mentori huoleh­tien henkilökohtaisesti opiskelijan koulutuksesta ja kehityksestä. ZMM Bulgaria myös pitää säännöllisiä esittelyjä Sofian yliopistossa houkutellakseen alalle insinööreiksi valmistuvia.
ZMM Bulgaria on tällä hetkellä keskittynyt vahvistamaan asemaansa Israelin, Espanjan, Englannin ja Algerian markkinoilla sekä laajentumassa uusille markkina-alueille kuten Brasilia ja Argentiina. Lisätäkseen brändinsä tunnettuutta ZMM osallistuu useille kansainvälisille messuille mm. Beirutissa, Moskovassa, Stuttgartissa, Chicagossa, Istanbulissa, Milanossa ja Portossa.

INFO

Maketek Oy
www.maketek.fi