Tehokas automaatio pääosassa EuroBlech-messuilla

Japanilainen työstökonevalmistaja Yamazaki Mazak esitteli laserkoneuutuuksiaan Hannoverin EuroBlech-messuilla lokakuussa 2018. Tehokas automaatio oli pääosassa Mazakin osastolla, kun esillä olleista viidestä koneesta kolme oli varustettu automaatiolla.

EuroBlech-messuosastollaan Yamazaki Mazak esitteli 8 ja 10 kilowatin OPTIPLEX FIBER III -laserleikkauskoneet 1 500 x 3 000 millimetrin levykoolla. 10 kilowatin tehokkaampi malli oli messuilla maailman ensi-illassa ja ennestään tuttu 8 kilowatin malli oli varustettu laajennettavalla robottiautomaatiosolulla. Perinteisten kuitulaserien rinnalla esiteltiin lisäksi uusi Optiplex DDL (Direct­
Diode Laser), joka on nyt saatavilla myös
6 kilowatin tehoisena.
Muut esittelyssä olleet koneet olivat FG-220 3D -putkilaser päivitettynä DDL-kuitulaseriksi sekä 6 kilowatin OPTIPLEX NEXUS 3015 -kuitulaser palettijärjestelmällä.

Mazak Smart Manufacturing Cell
Hannoverissa nähtiin modulaarisesta automaatiosolusta ratkaisu, jossa Yaskawa-teollisuusrobotti palvelee tavallista 2-palettista kuitulaseria. Työkierto on seuraavanlainen:
• Robotti ottaa levypinosta uuden levyn alipainetarttujilla ja vie sen Mazakin paletinvaihtajalle
• Paletinvaihtaja vie levyn koneeseen ja leikkaus alkaa
• Robotti vaihtaa automaattisesti sopivan tarttujan ja alkaa poistaa leikattuja osia
• Leikatut osat lajitellaan robotilla haluttuun kohtaan (esimerkiksi eri kuormalavoille asiakkaittain)
• Robotti vaihtaa taas tarttujan ja vie rangan pois, minkä jälkeen kierto alkaa alusta

Osien piirtovaiheessa jokaiselle osalle määritetään sopiva tarttuja ja tarttumiskohta. Nestausvaiheessa tarttujatieto päivittyy automaattisesti ja robotti osaa automaattisesti orientoida itsensä koko levysijoittelun mukaan. Tämä helpottaa ja nopeuttaa suunnittelua huomattavasti. Yamazaki
Mazak vastaa koko automaattisolun tekniikasta ja ohjelmistojen yhteensopivuudesta, joten käyttöönotossa ylimääräisiä yllätyksiä ei tule.
Mazak Smart Manufacturing Cell on täysin yhteensopiva Industry 4.0 -automaatiomaailmaan ja avoin uusille sovelluksille ja laajennuksille. Järjestelmä on myös helposti etävalvottavissa.

Mazak FG-220 -putkilaser käyttää nyt DDL-tehonlähdettä
Yamazaki Mazakin omaa valmistusta olevan DDL-tehonlähteen (Direct Diode Laser) merkittävin etu perinteiseen kuitulaseriin nähden on sen erinomainen leik­kaus­pinnan laatu. Pinnanlaatu vastaa pääosin CO2-laserin leikkauslaatua ja silti sen leik­kausnopeus on yhtä hyvä kuin kuitulaserin – joissakin tilanteissa DDL on jopa kuitulaseria nopeampi.
Uuden FG-200 DDL -putkilaserin tuottavuus on valmistajan mukaan 20 % edellistä parempi. Onneksi kuitulaserin muutkin hyvät ominaisuudet on säilytetty, tärkeimpinä niistä mainittakoon erilaisten huoltotoimenpiteiden vähäisyys ja alhainen ener­giankulutus.

INFO

Wihuri Oy Tekninen Kauppa
puh. 020 510 10
www.machinetools.wihuri.fi