Kierteityksen haasteiden purkaminen

Kierteitys tapeilla on yksi vaativimmista ja haasteellisimmista koneistustavoista.

Kierteet tehdään usein lähes valmiiseen kappaleeseen tuotantoprosessin lopussa, jolloin kappaleeseen on voitu käyttää jo runsaastikin työaikaa. Koneistajan työnä on varmistaa, että kierteitys tapahtuu mahdollisimman luotettavasti ja tehokkaasti ilman ylimääräisiä tuotantokatkoksia. Kierteiden on täytettävä laatu- ja toleranssivaatimukset ja kierretappien on oltava mahdollisimman pitkäikäisiä.
Johan Bodin, Dormer Prametin kierretyökalujen tuotepäällikkö, vastaa lukuisiin kysymyksiin, jotka koskevat yhtiön kierretappivalikoimaa, koneistajien kohtaamia merkittävimpiä haasteita ja mitä mahdollisia vaihtoehtoja käyttäjillä on.


Mitä erilaisia kierretappimalleja on olemassa?
JB: “Suorauraiset kierretapit ovat laajasta valikoimastamme yleisimpiä. Ne ovat hyviä ja luotettavia työkaluja yksittäisten pohja- ja läpimenevien kierteiden työstämiseen teräksiin ja valurautoihin. Kierretapit, joissa on kapeat suorat lastu-urat ja lastua kääntävä kärki, soveltuvat tehokkaaseen läpimenevien reikien kierteitykseen laajalla raaka-ainealueella. Ne ovat rakenteeltaan tukevia ja työntävät lastut edellään reiän läpi.”
“Kierretapit, joissa on kierukan muotoiset lastu-urat, nostavat lastut ylös reiästä ja siksi ne soveltuvat parhaiten pohjareikien kierteitykseen. Hieman tuntemattomampia, mutta kuitenkin erittäin tärkeitä työkaluja ovat lastu-urattomat kierretapit ja kierrejyrsimet.”
Mistä erilaisista raaka-aineista kierretyökaluja valmistetaan?
JB: “Valmistamme pikateräksestä (HSS) laajan valikoiman yleiskäyttöön soveltuvia suorauraisia, lastua työntäviä ja lastua nostavia kierretappeja, sekä kierreleukoja. HSS-kierretyökalut soveltuvat sekä käsi-, että konekäyttöön. Valikoima sisältää kaikki yleisimmät kierremuodot.”
“Suositut raaka-ainekohtaiset ”Shark Line” -konekierretapit valmistamme kobolttiseosteisesta pulveripikateräksestä (HSS-E-PM), johon on mahdollista hioa optimaaliset geometriat niin teräksien, ruostumattomien teräksien, valurautojen, kuin raudattomienkin raaka-aineiden suurtehokierteitykseen.”
“Täyskovametallista valmistetuilla kierretapeilla saavutetaan paras mahdollinen tuottavuus kuluttavia ja kovia, max. 63 HRC, raaka-aineita kierteitettäessä. Niiden tukeva muoto minimoi murtumisriskin ja antaa optimaalisen tuotantovarmuuden. Valikoima sisältää suorauraisia, lastua nostavia ja lastu-urattomia vaihtoehtoja. Jäähdytyskanavallisilla malleilla on optimaalinen lastunpoistokyky, kun kierteitetään lyhytlastuisia raaka-aineita.”


Mitä ovat manglaavat kierretapit?
JB: “Manglaavat tapit muodostavat kierteen harjat raaka-ainetta muokkaamalla, eikä perinteisesti lastuamalla. Tuotannossa ei synny häiritseviä lastuja ja kierteet ovat vahvempia kuin lastuamalla tehdyt. Samaa kierretappia voidaan käyttää sekä pohja- että läpimenevien kierteiden tuotantoon laajalla raaka-ainealueella, myös seostettuihin teräksiin, max 1200 N/mm². Tämä tekee niistä erittäin monipuolisia.”
“Tukeva rakenne on manglaavien tappien merkittävä ominaisuus ja etu. Tämä tarkoittaa, että tappien murtumisriski on pieni ja mittatarkkuus suuri. Nämä edut ovat kriittisiä mm. käyttökohteissa, joissa kierteitykseltä vaaditaan luotettavuutta ja tarkkuutta.”
“Valikoimassa on kaksi etuviisteen muotoa. Muoto C, jossa etuviisteen pituus on n. 3 x P (P = kierteen nousu), soveltuu yleiskäyttöön ja muoto E, jossa on lyhyt etuviiste (1,5–2 x P), soveltuu parhaiten matalien pohjareikien kierteitykseen.”
“Manglaavat tapit ’rakastavat’ hyvää voitelua ja siksi tapit, joissa on jäähdytyskanava säteittäisillä ulostuloilla voitelu-uriin, ovat erittäin tehokkaita, pitkäikäisiä ja toimintavarmoja. Niissä voiteluaine menee kanavia pitkin tarkasti kohtaan, jossa työstövoimat ja kitka ovat suurimmillaan.”


Miksi kierrejyrsimet sisältyvät kierretappivalikoimaan?
JB: “Olemme luokitelleet kierrejyrsimet osaksi kierretappivalikoimaamme, koska niillä voidaan tuottaa samoja kierteitä, kuin kierretapeillakin. Yleensä jyrsimillä valmistetaan tarkempia ja halkaisijaltaan suurempia kierteitä kuin tapeilla ja ne tehdään CNC-koneella. Dormer Prametin valikoima sisältää M-, MF-, UNC-, UNF-,
G- & NPT-kierteet.”
“Jyrsimillä saavutetaan suuri tuotantovarmuus ja viimeistelty pinnan laatu. Jyrsimet ovat erittäin monipuolisia. Samaa jyrsintä voidaan käyttää lähes kaikissa raaka-aineissa, mukaan lukien karkaistut teräkset, ruostumattomat teräkset ja muut vaikeasti työstettävät seokset.”

Dormer Pramet on maailmanlaajuinen lastuavien työkalujen valmistaja ja toimittaja, jonka mittava tuotevalikoima sisältää sekä pyörivät, että kääntöterätyökalut poraukseen, jyrsintään, kierteitykseen ja sorvaukseen laajalle tuotantoalueelle. Omat toimipisteet, joita on 30, antavat teknistä tukea ja myyntipalvelua asiakkaille yli 100 markkina-alueella ympäri maailman ja niitä tukee Euroopassa ja Etelä Amerikassa sijaitsevat uudenaikaiset tuotantolaitokset, viisi strategisesti sijoitettua tuotevarastoa ja erittäin kehittynyt jälleenmyyjä- ja jakeluverkosto.

INFO

www.dormerpramet.com