”The way we rock” Fastemsin toimitusjohtaja vaihtuu

Älykkäitä tehdasautomaatioratkaisuja toimittavan Fastems Oy Ab:n hallitus on nimittänyt yhtiön nykyisen varatoimitusjohtajan Mikko Nymanin, (40), KTM, uudeksi toimitusjohtajaksi 1.5.2019 alkaen. Nykyinen toimitusjohtaja Tomas Hedenborg jatkaa hallituksen neuvonantajana ja Nymanin tukena vuoden 2019 loppuun asti.

Uudeksi toimitusjohtajaksi valittu Mikko Nyman on toiminut Fastemsin varatoimitusjohtajana syksystä 2018 asti ja liiketoimintajohtajana vuoden 2017 alusta. Sitä ennen hän toimi Fastemsin talousjohtajana ja on ollut yhtiön palveluksessa vuodesta 2014 lähtien. Ennen Fastemsia Nyman on toiminut pääosin talousjohdon tehtävissä kansainvälisen teollisuuden ja tietotekniikan aloilla.
“Fastems on kasvanut voimakkaasti vuodesta 2016 lähtien ja laajentanut toimintaansa metallityöstöalan koneautomaatiosta älykkään tehdasautomaation ohjelmistosuunnitteluun. Tomas ja Mikko ovat viime vuosina vetäneet Fastemsia tiiviinä työparina ja yhdessä koko Fastemsin henkilökunnan kanssa saaneet yhtiön vahvalle kasvu-uralle. Olen vakuuttunut siitä, että Mikko on paras mahdollinen henkilö luotsaamaan Fastemsia eteenpäin sen seuraavaan vaiheeseen”, sanoo Kai Öistämö, Fastemsin hallituksen puheenjohtaja.
”Olen kiitollinen saamastani luottamuksesta ja odotan innolla, että pääsemme jatkamaan hienoa kehityskulkuamme valmistavan teollisuuden asiakkaidemme tuottavuuskumppanina. Parhaat ratkaisut ja palvelut asiakkaillemme yhdistettynä alan parhaisiin ammattilaisiin ovat menestyksemme avain myös tulevaisuudessa. Minun tehtäväni on jatkossa ennen kaikkea mahdollistaa fastemslaisten onnistuminen, jotta asiakkaamme saavat alan parasta palvelua”, Mikko Nyman sanoo.
“Kiitän Tomas Hedenborgia lämpimästi koko hallituksen puolesta hänen panoksestaan yhtiön hyväksi; ensin hallituksessa vuodesta 2006 ja toimitusjohtajana vuodesta 2013 lähtien. Tomasin johdolla Fastems on päässyt kasvu-uralle, kansainvälistynyt ja luonut vahvan pohjan tulevalle. Tomasin tuki Mikon ja hallituksen neuvonantajana vuoden loppuun asti on todella arvokasta, sillä haluamme tehdä toimitusjohtajan vaihdoksesta mahdollisimman sujuvan koko Fastemsille”, sanoo Kai Öistämö.

Digitalisaatio vasta alussa
Mikko Nymanin mukaan digitaalisuuden hyödyntäminen valmistavassa teollisuudessa on vasta alussa. Teollisuustuotannon tulevaisuutta ovat pienet eräkoot ja joustava, tuottavuuden kasvuun tähtäävä automaatio. Näillä alueilla Fastems on jo valmiiksi vahva.
”Kilpailukykymme ydin on älykkäissä ohjelmistoissa, jotka mahdollistavat tuotannon paremman optimoinnin ja aikatauluttamisen. Kaltaistamme yritystä, joka tarjoaa alan parhaat ohjelmistot, laitteet ja palvelut samassa paketissa, ei ole toista. Haluamme olla jatkossakin turvaamassa teollisuusyritysten kilpailukykyä päämarkkinoillamme Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa”, Mikko Nyman sanoo.

Automaatioratkaisuja myös sorvaukseen
”Olemme laajentaneet tarjontaamme myös sorvipuolen automatisointiin, jossa hyödynnetään samalla tavalla MMS-ohjelmistoamme kuin koneistuskeskusten osalta olemme jo pitkään toetuttaneet. Tämän huipputeknologian avulla pystymme tuomaan myös konepajojen sorveille lisää joustavuutta ja ketterää toimintamallia”, kertoo Nyman.
”MMS-ohjelmistoa pystytään hyödyntämään niin ikään manuaalikoneiden aikatauluttamiseen ja näin optimoimaan tuotannon virtausta. Ensimmäinen tällaisen projektin olemme jo Suomeen toteuttaneet, joten kannattaa olla asiantuntijoihimme yhteydessä myös tämän asian tiimoilta”, kehottaa Nyman.

Nopea konttiratkaisu
Automaatioratkaisut saatetaan mieltää korkeiksi kustannuksiltaan sekä aikaa paljon vieviksi projekteiksi. Nymanin mukaan Fastemsin tämän päivän kustannustehokkaat automaatioratkaisut romuttavat tämän kaupunkilegendan. ”Esimerkki helposti lähestyttävästä Fastemsin ratkaisuista on FPC. Tämä automatisoitu ”konttiratkaisu” pystytään toimittamaan asiakkaalle 12 viikossa, Ex Works. Tyypillisesti tälle konttiratkaisullemme on alle vuoden takaisinmaksuaika, joten se on erittäin kustannustehokas ja nopea tie tehokkaaseen automaatioon. Kiteytettynä FPC on helppo ostaa sekä käyttää ja modulaarisena tuotteena se kasvaa asiakkaan tarpeiden mukaan vaivattomasti vaikka yhdestä kontista kolmeen konttiin. Näiden syiden vuoksi FPC:n suosio on kasvattanut suosiotaan konepajoissa paljon”, valaisee Nyman.

Kotimarkkina tärkeä
Nymanin mukaan Fastemsilla on tällä hetkellä hyvä vauhti päällä. ”Viimeisen kahden vuoden aikana myyntimme on kasvanut 82 % ja viime vuonna liikevaihtomme päätyi lukemaan 90 M€. Hyvä vire tuntuu jatkuvan ja meillä on vahva tilauskanta. Projektitoimituksille on tällä hetkellä noin vuoden tilauskanta.”
Vaikka suurin osa Fastemsin liikevaihdosta muodostuu viennistä, kotimarkkina on yritykselle tärkeä. ”Suomen markkina on meille tosi tärkeä esimerkiksi tuotekehityksen näkökulmista. Kotimaan markkina on myös ollut mukavassa kasvussa, Suomen myynti on kolminkertaistunut parin viime vuoden aikana”.

”Yhteinen linjamme – the way we rock”
”Tilanne on nyt hyvä ja näen tulevaisuutemme erittäin valoisana. Automaation kehittäminen on pajoille elintärkeää työvoiman saatavuuteen liittyvien ongelmien ja nousevien työvoimakustannusten vuoksi. Juuri näiden ongelmien ratkaisuun me fastemslaiset olemme erikoistuneet tarjoamalla huippuunsa hiottuja automaatioratkaisuja”.
”Jatkamme kehityskulkua koneistuskeskusten automatisoinnista sorvien automatisointeihin ja valmistusprosessin optimointiin läpi koko toimitusverkon. Jatkossa älykkyys lisääntyy edelleen ohjelmoinnissa ja esimerkiksi tekoälyn soveltaminen on tulevaisuuden visioissamme.”
”Kaiken tekemisen pohjalla on jatkossakin yhteinen linjamme – the way we rock. Tämä yhteinen linjamme näkyy arkisessa työssämme – siinä miten toimimme työkavereiden, yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden kanssa”, kiteyttää Nyman.

Vuonna 1901 perustettu Fastems toimittaa älykkäitä tehdasautomaatioratkaisuja, jotka auttavat metallituotteiden valmistajia nostamaan tuottavuuttaan. Ainutlaatuiseksi Fastemsin tekee alan johtava ohjelmisto sekä kyky integroida mitkä tahansa maailman työstökoneista yhdeksi kokonaisuudeksi – yhdistettynä laajaan tarjoamaan ja vuosikymmenien kokemukseen.
Fastemsin tavoitteena on rakentaa maailmaa, jossa valmistava teollisuus on yksi kansakuntien menestyksen kulmakivistä ja kestävän hyvinvoinnin lähde. Fastems on toimittanut yli 4 000 asennettua järjestelmää päämarkkinoilleen Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Yrityksen liikevaihto vuonna 2018 oli 90 miljoonaa euroa ja se työllistää 450 henkilöä.

INFO

Mikko Nyman
Fastems Oy Ab
toimitusjohtaja
puh. 040 587 4402
mikko.nyman@fastems.com

Kai Öistämö
Fastems Oy Ab
hallituksen puheenjohtaja
Puh. 040 505 6832
kai.oistamo@helvarmerca.com