Kolmas Crippa tehostaa Piiroisen taivutuskapasiteettia

Yli 70-vuotisen historian omaavasta Piiroinen Yhtiöistä on pitkän historiansa aikana kehittynyt merkittävä julkitilakalusteiden valmistaja, jonka valmistusprosessin yksinä ydinkoneina ovat putkentaivutuskoneet. Tätä sektoria yritys terävöitti syksyllä uudella täysservotoimisella 10-akselisella Crippa 1042E -koneella sekä samalla modernisoitiin jo tuotannossa pitkään luotettavasti taivuttanut vanha Crippa.

Piiroinen Yhtiöt muodostuu kahdesta yrityksestä: Arvo Piiroinen Oy sekä Metalli Piiroinen Oy. Nämä yritykset toimivat synergisesti moderneissa 17 000 m2:n tuotantotiloissa Salossa. Konserni työllistää noin sata työntekijää, joiden tekemisen tuloksena muodostuu vuotuinen noin 15 miljoonan euron liikevaihto.

Kalusteet ja ohutputkirakenteet
Piiroisen perheyrityksen tekeminen painottuu julkitilakalusteiden ja ohutputkirakenteiden ympärille. Yrityksen vahvuuksia ovat 20–500 kappaleen sarjat, taivutustöissä halkaisija-alueilla 10–42 mm.
Yritykseltä löytyy kilpailukykyä myös isoissa sarjoissa, mistä todisteena mm. Helsingin Olympiastadionille toimitetut 36 000 istuinta. Myös Tampereelle valmistuvalle UROS Areenalle Piiroinen toimittaa istuimet.

Myös sopimusvalmistusta
Piiroinen on varsin omavarainen tekemisessään. Valmistusprosesseihin kuuluvat esim. putken laserleikkaus, putkentaivutus, hitsaus ja hionta sekä pintakäsittelyä monipuolisesti mm. pulverimaalaus, sähkösinkitys, Cr3+-kromaus, mattakromaus ja kemiallinen nikkeli. Piiroinen Yhtiöt tarjoaa myös sopimusvalmistusta kaikissa näissä vaiheissa mm. teollisuudelle toimitettavina erilaisina metallirakenteina. – Tehostetun Crippa-arsenaalin myötä meillä on nyt paljon taivutuskapasiteettia tarjottavana myös muille toimijoille, joten kannattaa olla meihin yhteyksissä taivutustarpeissa, kehottaa Korhonen.

Arvoketjun hallintaa
– Menestyksemme takana on monta tekijää, mutta yksi on ylitse muiden – pitkän kokemuksemme mukanaan tuoma arvoketjun hallinta. Me tunnemme materiaalit, tuotantomenetelmät ja asiakkaiden tarpeet. Asiakkainamme onkin laaja joukko eri toimialojen kotimaisia ja kansainvälisiä yrityksiä, kertoo tuotantojohtaja Seppo Korhonen.
– Oma julkitilakalusteidemme liiketoiminta tarjoaa meille suoran kontaktin suunnittelijoihin, arkkitehteihin ja loppukäyttäjiin eri puolilla maailmaa, joten tiedämme tarkalleen, mitä markkinoilla tapahtuu ja mitä hyvältä yhteistyökumppanilta odotetaan, jatkaa Korhonen.

Kolmen Crippan tehotrio
Piiroinen Yhtiöillä on hyvät ja pitkät ko­kemukset Crippa-putkentaivutuskoneista. – Crippa on taivuttanut tuotannossamme jo 1990-lopulta lähtien. Crippa on osoittautunut erittäin kestäväksi, luotettavaksi ja tehokkaaksi koneeksi. Myös jälkimarkkinointi on sujunut hyvin Vossin huoltosopimuksen kautta. Näihin kokemuksiimme peilaten valitsimme uutta konetta kartoittaessamme jälleen Crippan, perustelee Korhonen konevalintaa.
Piiroinen Yhtiöiden uusi Crippa on malliltaan 1042E, mikä on täysservotoiminen 10-akselinen CNC-taivutuskone varustettuna automaattisella putkenpanostajalla ja -purkujärjestelmällä.

– Saamme suunnittelun STEP-malleista datan suoraan Crippan ohjaukseen. Tämä nopeuttaa prosessia huomattavasti. Kone on myös uuden ohjauksen ansiosta tarkempi ohjattava ja luonnollisesti täyssähkökäyttöisenä koneena Crippa on vanhoja hydraulisia koneita energiatehokkaampi, kertoo Korhonen.

Modernisoinnilla edullisesti kilpailukykyä
Uuden koneen rinnalle Piiroinen haki taivutukseen lisätehoa myös vuonna 1999 hankitun Crippan modernisoinnilla. – Koska Crippa on osoittautunut hyväksi ja tukevaksi koneeksi, niin meillä heräsi ajatus sen modernisoinnista. Kone päivitettiin uusinta Crippan muotolinjaa edustavaa maa­lausta myöten. Koneesta uusittiin mm. hydrauliikka, venttiilit, johteet ja sen ohjaus on sama kuin nyt hankitussa uudessa Crippassa. Kaiken kaikkiaan modernisointiprojekti maahantuoja Vossin organisoimana Crippan tehtaalla Italiassa sujui odotustemme mukaisesti. Käytännössä saimme modernisoimalla uuden taivutuskoneen. Modernisoitu Crippa on myös ympäristöteko: uusittu kone on energiatehokkaampi ja luonnollisesti vanhan koneen päivittäminen uuden hankkimisen sijaan on niin ikään ympäristöä kunnioittava teko, näkee Korhonen.
– Modernisoinnin kustannus on alle puolet uuden koneen hankinnasta. Tulemme modernisoimaan jossain kohtaa tulevaisuudessa myös tuotannossamme olevan kolmannen Crippamme.
– Nyt meillä on käytössämme neljä taivutuskonetta, joista kolme on Crippoja. Kapasiteettimme ja tehokkuutemme nousi siis paitsi tehokkaampien uusinta tekniikkaa sisältävien taivutuskoneiden, myös yhden lisäkoneen myötä. Crippan uudet ohjaukset antavat enemmän mahdollisuuksia ja myös helpottavat mahdollisuuksien käyttämistä, kiteyttää Korhonen.

INFO

Piiroinen Yhtiöt
Seppo Korhonen
tuotantojohtaja
puh. 040 746 6779
www.piiroinen.com/fi
Crippa-putkentaivutuskoneista:
Vossi Group Oy
puh. 010 8200 500
www.vossi.fi/crippa