Kolmekymppiselle Juha Tuomainen Oy:lle huippuluokan Studer-hiomakone

Pyörö-, reikä- ja tasohiontaan erikoistunut Juha Tuomainen Oy on hankkinut lisäkapasiteettia tuotantoonsa investoimalla Studer
S33 CNC-yleispyöröhiomakonee­seen. Uusi Studer toi Juha Tuomaiselle lisää mahdollisuuksia erityisesti pienempien kappaleiden hiontaan jopa 0.0004 mm ympyrämäisyyden tarkkuudella.

Juha Tuomainen Oy on tamperelainen hiontaan erikoistunut konepaja. Yhden miehen yrityksenä vuonna 1989 aloittanut Juha Tuomainen Oy on kasvanut yli kymmenen hiojan konepajaksi. Ennen yrityksen perustamista Juha Tuomainen kerrytti kokemusta työskentelemällä isoissa konepajoissa Tampereella. Tämän myötä hänelle syntyi ajatus hiontaan erikoistuneesta konepajasta ja näin toiminta sain alkunsa Tampereella Vilusenharjulla. Asiakaskunta kasvoi ajan myötä, uusia työntekijöitä palkattiin ja uusiin koneisiin investoitiin. Tilojen puutteen vuoksi yritys osti vuonna 2004 Tampereen Leinolasta isommat tuotantotilat, joissa yritys toimii edelleen.

Pitkäjänteistä toimintaa
– Tarjoamme asiakkaillemme hyvää ja luotettavaa palvelua, ja siten varmistamme asiakastyytyväisyyden. Tyytyväiset asiakkaamme luovat edellytykset pitkäjänteiselle toiminnalle ja kannattavuudelle. Toimimme lakien, sopimusten ja meille asetettujen lupien ja velvoitteiden mukaisesti; toimintamme pohjana on ISO 9001-standardiin perustuva johtamisjärjestelmä. Siisteys ja järjestys luovat perustan laadukkaalle ja turvalliselle toiminnalle, kertoo toimitusjohtaja Juha Tuomainen.

Tarina jatkuu
Juha Tuomainen Oy:n toiminta perustuu siis pitkäjänteisyyteen ja myös tulevaisuutta silmällä pitäen ollaan yritykselle valamassa vankkaa pohjaa käynnissä olevalla sukupolvenvaihdoksella, jossa isänsä saappaisiin on astumassa kehitysinsinöörin roolissa tällä hetkellä yrityksessä toimiva Aarne Tuomainen. – Ensimmäiset kosketukseni tähän isäni yritykseen otin vuonna 1998 kesätyöläisenä. Matkan varrella kiinnostus alaa kohtaa kasvoi ja insinööriopintojeni aikaan vahvistui ajatus halusta jatkaa Juha Tuomainen Oy:n tarinaa yrittäjänä, sanoo Aarne Tuomainen.

Alan houkuttelevuutta lisättävä
– Ala on mielenkiintoinen ja meillä on vahva halu kehittää sekä yritystämme että alan houkuttelevuutta yleisestikin. Hionta on erittäin mielenkiintoinen sektori, jossa huipputarkkoihin mittatarkkuuksiin ylletään todella hienoilla huipputeknologiaa sisältävillä koneilla. Näiden koneiden teknologiat, jossa mm. hyödynnetään robotteja ja esimerkiksi uutta Studeriamme ohjataan kosketusnäytöllä, luulisi houkuttelevan alalle uusia nuoria. Uusien osaajien löytäminen tuntuu olevan iso haaste koko metallialalle ja kaikkien alalla toimijoiden on puhallettava yhteen hiileen, että metalli kiinnostaa jatkossa nuoria entistä enemmän, näkee Aarne Tuomainen.

Muutokset nähdään mahdollisuutena
Juha Tuomainen Oy haluaa olla kehittämässä teknologiateollisuutta Suomessa. Katse on vahvasti tulevaisuudessa ja muutokset Suomen teknologiateollisuudessa nähdään mahdollisuutena. Yrityksessä pidetään tärkeänä kommunikointia asiakkaiden ja jalostusketjun muiden osapuolten kanssa, mikä takaa kappaletuotannon laadun ja tuottavuuden kehittymisen. Vastuullisena yrityksenä Juha Tuomainen Oy panostaa ammattitaidon ylläpitämiseen ja kehittämiseen yhteistyössä paikallisten oppilaitosten kanssa.

Hiomakoneet ovat kehittyneet
– Koneenrakennuksen kappaletuotannossa viimeisenä työvaiheena on usein hionta. Se on kehityksensä myötä pysynyt tehokkaana metallien työstömenetelmänä. Hiomalaikat ja -koneet kykenevät nykyisin huomattavasti kustannustehokkaampiin suorituksiin. Tästä on kiitettävä hiomakone- ja laikkavalmistajien jatkuvaa kehitystyötä. Laikkojen stabiilimpi rakenne mahdollistaa suuremmat kehänopeudet ja syöttövoimat. Koneet ovat monipuolisempia, tarkempia ja tehokkaampia. Kehityksen myötä hionnan työvaiheet ovat nopeutuneet, minkä ansiosta hionta työstömenetelmänä on taloudellisempaa laadusta ja toimitusvarmuudesta tinkimättä, valaisee Aarne Tuomainen.

Pyörö- reikä- ja tasohiontaa
– Monipuolinen konekantamme tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa hiontaa eri menetelmin. Olemme investoineet nykyaikaisiin CNC-koneisiin. Yhteistyössä asiakkaiden ja jalostusketjun muiden osapuolten kanssa suunnittelemme hionnan niin, että se on mahdollisimman kustannustehokas työvaihe laadusta tinkimättä, sanoo Aarne Tuomainen.
Juha Tuomainen Oy:n konekapasiteetti yltää akselimaisissa kappaleissa pituuteen 2700 mm ja halkaisijaan 500 mm. Yritys oikaisee myös tarvittaessa karkaisussa vääntyneet akselit oikaisuprässillään. Reikä-, pyörö- ja tasohiontatyöt hoidetaan Tuomaisella samalla kiinnityksellä automaattisilla työkalunvaihtajilla varustetuttujen monipuolisten CNC-hiomakoneiden ansiosta pituuteen 600 mm asti, maksimi ulko- ja sisähalkaisijoiden ollessa
800 mm ja 700 mm. Tasohionnassa (ei pyörähdyssymmetriset kappaleet) yrityksellä löytyy kapasiteettia pöytäkokoon
400 mm x 1200 mm saakka.

Studer S33 tuo kustannustehokkuutta pienemmille kappaleille
Viimeisin Tuomaisen konehankinta on Studer S33 CNC-yleispyöröhiomakone. Reilun vuoden tuotannossa jauhaneen uuden Studerin myötä Juha Tuomainen Oy pystyy vastaamaan entistä kilpailukykyisempänä asiakaskuntansa hiomatarpeisiin. – Viime vuoden kova kasvu, jonka myötä liikevaihtomme kasvoi noin 40 %, vaatii lisää kapasiteettia. Hankimme S 33 -hiomakoneen erityisesti pienempien kappaleiden hiontaan tuotannossa jo pidempää jauhaneen huipputarkan Studer S40 CNC-yleispyöröhiomakoneen rinnalle, kertoo Juha Tuomainen.
– Meillä on erittäin hyvät kokemukset tarkasta B-akselilla varustetusta Studer S40 -hiomakoneesta. Tämä vaikutti luonnollisesti päätökseemme hankkia jälleen uusi Studer konetta Suomessa edustavalta Cron-Tek Oy:ltä. Studer S33 on vastannut jälleen odotuksiamme edustaen sveitsiläistä huipputekniikkaa. S33:ssa on kääntyvä hiomapää, kaksi pyöröhiomalaikkaa ja yksi reikähiomalaikka, joka mahdollistaa isommat pyörimisnopeudet kehänopeuden pysyessä optimaalisena. Pystymme tekemään Studer S33 -hiomakoneella tarkkoja reikähiontoja tuhannesosien tarkkuudella. Ja kun kone on sijoitettuna S40-koneen viereen, sama operaattori pystyy hallinnoimaan kahta konetta, täsmentää Aarne Tuomainen.

Kapasiteettia myös suursarjatuotantoon
Tuomaisen yrityksellä on poikkeuksellisen laaja 350 asiakkaan rekisteri. – Paljon laajasta asiakaskunnastamme kertoo viimeisen puolen vuoden jakso, jonka aikana olemme toteuttaneet hiontaa yli 100:lle asiakkaalle. Pääosa töistä on 1–100 kappaleen sarjoja, mutta meiltä löytyy mm. robotisoidun solumme ansiosta tehokkuutta myös suursarjoihin ja uuden Studerin myötä myös pienempien kappaleiden osalle meillä on lisäkapasiteettia tarjolla. Kokonaisuutena viime vuonna alkanut hyvä tilanne on jatkunut edelleen ja nyt uuden Studerin myötä pystymme edelleen kasvamaan asiakkaidemme rinnalla, kiteyttää Aarne Tuomainen.

INFO

Juha Tuomainen Oy
Juha Tuomainen
toimitusjohtaja
puh. 0400 466 994
www.juhatuomainen.fi
Studer-hiomakoneista:
Cron-Tek Oy
puh. 09 549 4660
www.crontek.fi