Kotimaiset koneet vaativaan särmäykseen

-Me olemme olemassa palvellaksemme asiakkaitamme. Tehtävämme on ratkaista heidän särmäykseensä liittyvät ongelmat laadukkaasti, nopeasti ja kustannustehokkaasti, tiivistää kehityspäällikkö Katja Alitalo Alikon olemassaolon tarkoituksen. Yrityksen 40 vuoden kokemus raskaan konepajateollisuuden särmäyskoneiden suunnittelijana, kehittäjänä ja valmistajana antaakin tähän loistavat edellytykset.
Aliko on keskittynyt suuriin, jopa 14 metrin ja 4000 tonnin puristusvoiman särmäyskoneisiin, työkaluihin, modernisointeihin sekä huoltoon. Pienimmätkin yrityksen valmistamat laitteet ovat nelimetrisiä ja painavat 15 tonnia.
Vuosikymmenien käyttöä kestävät moduulirakenteiset koneet suunnitellaan aina asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan. Mikäli perusmoduulit eivät riitä, suunnitellaan niiden päälle tarvittavat erityisratkaisut.
– Valttejamme ovat asiakkaittemme, heidän tuotteittensa sekä taivutettavien materiaalien tuntemus. Kokemuksemme avulla pystymme kertomaan asiakkaalle, millaisella koneella ja työkaluilla heidän tarvitsemansa kappaleet pystytään valmistamaan. Ammattitaitoisessa henkilökunnassamme on sopivassa suhteessa raudanlujaa kokemusta sekä nuorta innokkuutta, selvittää toimitusjohtaja Stanislav Demin.

Nopeat toimitukset
– Me pystymme toimittamaan koneet kilpailukykyiseen hintaan nopeasti, pienempiä koneita lähes suoraan varastosta. Todella suuret projektit asiakaskohtaisine suunnitteluineen ja toteutuksineen kestävät puolesta vuodesta vuoteen, kertoo Alitalo.
Pienemmät koneet kootaan Alikon tuotantohallissa Tampereella ja kuljetetaan valmiina asiakkaalle. Isompien, yli viiden metrin koneiden moduulit, kuten hydrauliikkatasot, takavasteet, etukannattimet ja runko-osat kootaan omalla tehtaalla, mutta loppukokoonpano tapahtuu asiakkaan tiloissa.
– Suurtenkin koneiden asennus on meillä nopeaa, pisimmillään parin viikon verran.
Alikon koneita on käytössä sekä pienissä parin hengen yrityksissä että isoissa konepajoissa. Vientiin, lähinnä Venäjälle ja Baltiaan, tuotannosta menee noin kolmannes.

Tarkkuutta vaativaan taivutukseen
Alikon koneilla pystytään työstämään ultralujia, suuria kappaleita niin mittatarkasti, että asiakkaatkin sitä kiittelevät.
– Särmäystarkkuudessa puhumme millimetrin ja asteen kymmenesosista, yläpalkin liikettä mittaamme sadasosamillin tarkkuudella, kertoo Demin.

Koneelle uudet aivot
Merkittävä osa Alikon toimintaa on vanhojen koneiden modernisointi sekä huoltopalvelut. Kumpaakin tehdään sekä vanhoihin Aliko-koneisiin että muiden valmistajien koneisiin. Osaamista ja kokemusta löytyy oikeastaan kaikkeen mahdolliseen.
– Tekemämme koneet ovat kestäviä ja uudistettuna vuosikymmeniäkin vanhat laitteet ovat aivan yhtä helppokäyttöisiä kuin uudet. Päivitämme ohjauksia, vaihdamme mm. takavasteita ja särmäyspuristimien apulaitteita viikoittain.
– Huoltopalvelumme avulla asiakkaamme pystyvät välttämään ennakoimattomia tuotantokatkoksia. Henkilöstömme tuntee asiakkaan tuotantoympäristön, jolloin työssä voidaan ottaa huomioon kokonaisuus, ei vain yksittäistä konetta. Laajasta varaosavarastostamme löytyvät laadukkaat varaosat särmäyspuristimiin, levyleikkureihin sekä tietenkin myös välittämiimme saksalaisen Messerin plasma-, kaasu- ja laserleikkausjärjestelmiin, kertoo Demin.
– Asiakkaan käyttökoulutus kuuluu palveluihimme. Ja tietenkin asiakkaidemme auttaminen muutenkin, esim. haastavien taivutettavien kappaleiden kanssa, kertoo Alitalo.

Aliko Oy Ltd on valmistanut CNC-ohjattuja levyntyöstökoneita konepajateollisuudelle vuodesta 1978 lähtien. Yrityksellä on takanaan jo yli 1300 konetoimitusta, Suomeen ja ympäri maailmaa. Alikon vahvuutena on aina ollut innovatiivinen tuotekehittely, suunnittelu ja joustavuus. Suomessa valmistetut koneet edustavat alansa huipputeknologiaa ja laatua. Useat ensimmäisistä Alikon koneista ovat edelleen aktiivisessa tuotantokäytössä. Nykypäivänä yritys keskittyy yhä tarkemmin ydinosaamiseensa, isojen särmäyspuristimien tuotekehitykseen, suunnitteluun ja elinkaaripalveluihin. Aliko Oy Ltd pyrkii vastamaan tarjonnallaan ja osaamisellaan yhä paremmin levyntyöstöalan muuttuviin tarpeisiin.

INFO

Katja Alitalo-Kotsalo
kehityspäällikkö
puh. 050 364 7514
katja.alitalo@aliko.fi
Stanislav Demin
toimitusjohtaja
puh. 0207 280 370 (vaihde)
stanislav.demin@aliko.fi