Retco Oy jo 20 vuotta hitsauksen aallonharjalla

Hitsauksen moniosaaja Retco Oy juhli 20-vuotissyntymäpäiviään huhtikuussa. Porissa toimipaikkaansa pitävä yritys on auttanut hitsauksen parissa toimivien yritysten arkea tarjoamalla markkinoiden huippua edustavien hitsausalan tuotteiden kirjoa yhdestä paikasta ja kaikki heti suoraan varastosta. Yli 11.000 varastoartikkelia takaa sen, että asiakasta palvellaan heti, eikä viidestoista päivä… paitsi tietenkin, jos on viidestoista päivä. Yrityksen viisi hallitilaa palvelevat pääasiassa varastoina ja tiloja on kaikkineen noin 2 000 m2. Jatkuvana esittelytilana toimii noin 150 m2 tila Ojantiellä Porissa.

Työtään rakastava yrittäjähenkinen 17-vuotias Jukka Setälä oli päättänyt jo kouluikäisenä, että englanninkieltä hän ei eläissään tarvitse ja työstötekniikan ammattiopintojen aikana hitsaustekniikan numero oli numeroista huonoin päättötodistuksessa. Luonnollisesti tämä johti siihen, että hän päätyi hitsaustekniikan erikoisosaajaksi pian työelämään tultuaan ja luennoi nykyään hitsauksesta ja sen erikoisosaamisalueista englanniksi.

Nousukiito
– Aloitin melko värikkäiden vaiheiden jälkimainingeissa Retco Oy:n vuonna 1999 aluksi Ulvilassa. Neljä vuotta aloituksen jälkeen yritys oli kasvanut 4 M€ liikevaihdon tasolle ja tuon lukeman ympärillä olemme tasaisesti liikkuneet hieman projektien tuomien vaihteluiden sisällä. Heikoimpana vuonna liikevaihto romahti 3 M€ lukemiin, mutta selvisimme siitäkin kuiville ilman lomautuksia ja irtisanomisia. Yhtiö on ollut mukavassa nousukiidossa alusta alkaen ja viimeisin tilikausi päätyi lukemiin 4,7 M€, yrityksen toimitusjohtaja Jukka Setälä toteaa.

Budjetointi ei kannata
– Olen huomannut työurani aikana, että etukäteen budjetointi ei ole menestyksen takaavaa toimintaa. En ole ikinä budjetoinut myyntejä tai ostoja, mutta sitäkin tarkemmin seurannut aina vallitsevaa tilannetta ja toiminut sen edellyttämällä tavalla. Yhtiössä varaston raportointijärjestelmä hoitaa yli 11.000 tuotenimikkeemme varastosaldot ajan tasalle. Tiedän varsin suurella tarkkuudella aina missä projektien kanssa mennään ja otan kiinni mahdollisista muutoksista normaalirutiineihin aina kun tarvetta on. Tämä on ollut hyvä toimintatapa.

Henkilökunta takaa menestyksen
Setälä aloitti Retco Oy:n yhden miehen yrityksenä ja tällä hetkellä retcolaisia on 10 henkilöä. Välitöntä kasvutarvetta ei ole tällä hetkellä ja työsuhteet ovat varsin pitkiä.
– Tyytyväinen työntekijä on kaikkein tärkein yrityksen imagon kasvattaja ja tyytyväisyys näkyy myös ulospäin. Tärkeä voimavara on henkilö, joka tekee oman osansa yrityksen menestyksen eteen ja joka nauttii tekemisestään. Tällaisia henkilöitä on nyt työntekijöinä ja heistä mielelläni myös kiinni pidän, Jukka tyytyväisenä summaa henkilökuntaansa.
– 20-vuotista taivaltamme juhlittiin hiljattain ja tässä yhteydessä jaoin myös mitaleja palvelusvuosien johdosta. Uskon, että tästäkin porukasta löytyy heitä, joille voi eläkkeelle päästessä ojentaa jotain vielä arvokkaampaa.

Hitsausala kompakti jopa globaalisti
– Kun ajatellaan maailmanlaajuisesti hitsausalan toimijoita, niin melko pienihän tämä joukko on. Meillä on ollut ilo olla tuon joukon ytimessä jo pari vuosikymmentä. Harva tietää, että kauttamme on kulkenut yksi maailmanlaajuisesti käytössä oleva hitsauslisäaineprojekti. Sen aloitti jo edesmennyt yhtiökumppanini ja jatkoin sen maaliin yhdessä tuotteen tarvitsijan sekä valmistajan kanssa. Tämä tuote on siis kotimaisen innovaation tuote ja lähtenyt puhtaasti käyttäjän tarpeesta.
– Olemme mukana useamman hitsausalan suuryrityksen tuotekehitysringissä. Yhtenä esimerkkinä tuolta voisin mainita tuotteet ja parametrien kehitys hitsauksen mekanisoinnin alalla. Nyt kesällä menen luennoimaan Saksaan alan suureen kansainväliseen tapahtumaan siitä, miten olemme Suomessa edistäneet ja kehittäneet tapitushitsauksen alaa. Tämä on sektori, jota käytetään muun muassa suurten lohkojen, esimerkiksi valtamerilaivat, asemointiin keskenään hitsausta varten. Tietenkin sovellusaloja on loputtomasti, mutta tapitushitsaus tehdään aina samalla tavalla.

Positiiviset näkymät
Koska yrityksen menestyksen tukipilareina on lukuisia asiakassuhteita, ovat näkymät myös tulevaisuuteen varsin hyvällä pohjalla.
– Tasaiseen kasvuun luotamme myös jatkossa, mutta koska meillä ei ole kristallipalloa, niin menemme aallon harjalla jokaiseen päivään ja uuteen kuukauteen, keskittyen parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseen. Se on ollut yhtiön toimintatapana ja hyvin on pärjätty.
– Erittäin suuri kiitos yrityksen menestyksestä kuuluu luonnollisesti myös luotettaville ja pitkäaikaisille asiakkaillemme, Setälä päättää.

INFO

Retco Oy Welding Products
Jukka Setälä
puh. 040 518 7043
www.retco.fi