Koneistajaksi.fi näyttää, mitä moderni konepajateollisuus on

Oletko jo törmännyt Koneistajaksi.fi -projektiin? Sinikeltaiset tunnusvärit ja kampanjalogot ovat alkaneet vilahdella suomalaisten konepajayritysten verkkoviestinnässä. Kumppaniverkostolta vaikuttaa, mutta mistä on kyse?


Metalliteollisuus kärsii valtavasta työvoimapulasta. Koneistavalla sektorilla tilanne on erityisen hankala. Tarjolla on useita satoja avoimia työpaikkoja. Yritykset joutuvat jopa jarruttamaan koneinvestointeja tekijäpulan takia. Nuoria ei hakeudu riittävästi alan koulutukseen. Ongelma vaikuttaa koko Suomen kansantalouteen.

Koneistajaksi.fi auttaa etsimään ratkaisuja tilanteeseen. Tuotamme kiinnostavia ja laadukkaita kuvia sekä videoita, jotka kertovat nykyaikaisesta, kehittyvästä ja teknologian täyttämästä suomalaisesta konepajateollisuudesta. Jaamme materiaalia kanavissa, joissa se tavoittaa mahdollisimman suuren joukon tulevaisuuden tekijöitä.


Päivitämme vanhentuneet mielikuvat tähän päivään

Ei tarvitse mennä ajassa kauas taaksepäin, kun koneistaminen oli sotkuista työtä. Työstökoneet olivat suojaukseltaan avonaisia. Lastut ja öljyt lentelivät. Koneistajan oli oltava aivan koneen lähellä, ja siksi myös vaatteet ja kasvot olivat hetkessä mustana. Työkappaleita kiinniteltiin, käänneltiin ja kannettiin valmistuksen aikana useita kertoja koneelta toiselle. Työ oli fyysisesti raskasta.

Nykyaikaisessa konepajassa edelleen sorvataan ja jyrsitään, mutta työtä ei enää tehdä manuaalikoneen kammessa. Työstökoneet ovat koteloituja, joten ympäristö pysyy siistinä ja turvallisena. Lastut päätyvät automaattisesti kuljettimia pitkin keräysastioihin. Tehokas valaistus ja nykyaikainen tuotannon suunnittelu tekevät pajan yleisilmeestä siistin. Robotit hoitavat raskaita työvaiheita. Automaation myötä ihmisen rooli on edelleen suuri, mutta täysin erilainen kuin ennen. Kehitys ei vielä näy riittävän hyvin ulospäin. Nykynuoret eivät hakeudu vanhanaikaisille, likaisille ja fyysisesti kuluttaville aloille.

Perinteiset mediat tuovat metalliteollisuutta liian usein esiin vanhentuneen kuvamateriaalin sävyttämänä. Meidän on aika ymmärtää, miten suuri vaikutus julkisuuskuvalla on siihen, miten nuoret tai heidän vanhempansa suhtautuvat koneistajan työhön.


Kuvaukset nyt käynnissä

Moderni koneistaja mittaa ja tarkkailee laatua ja tekee tietokoneella tarvittavia muutoksia ja säätöjä. Hän ohjelmoi työlaitteita ja työstökoneita tekemään haluttua lopputuotetta tiukat vaatimukset täyttäen. Työ on siistiä ja monipuolista, ja teknologia kehittyy jatkuvasti. Meidän pitää vain saada viesti perille ja nuoret kiinnostumaan alasta, jolla todella on tarjota työtä.

Koneistajaksi.fi -projekti on parhaillaan vaiheessa, jossa suoritamme kuvauksia ympäri Suomen kumppaniemme tuotantotiloissa. Mukana olevat yritykset mahdollistavat projektia taloudellisesti ja avaavat ovensa kuvamateriaalin keräämistä varten.

Tulevaisuuden tavoitteena on myös tiivistää yhteistyötä yritysten lähellä sijaitsevien oppilaitosten kanssa. Sosiaalisessa mediassa vastaan tulevat videot madaltavat nuorten kynnystä alaan tutustumiseen. Kiinnostus esimerkiksi yritysvierailuihin oppilasryhmien kanssa kasvaa. Tämä toki edellyttää yrityksiltä avoimia ovia ja viestintää oppilaitosten kanssa.

Kuvaukset jatkuvat vielä syksyn ja talven ajan. Samalla editoimme jo kerättyä aineistoa. Sivuston ensimmäinen versio on valmistumassa nyt syksyllä ja aineistoa aletaan julkaista marraskuussa 2022. Aineisto on jatkossa jokaisen yrityksen ja oppilaitoksen jaettavissa aiheen tiimoilta.


Pysy ajantasalla projektissa seuraamalla Linkedlnissä sekä sivustoamme.