Uudet Mazakin VCN-mallit täydentävät koneistuskeskusten sarjaa

Yamazaki Mazak on tuonut markkinoille Euroopassa valmistettavan uudistuneen VCN-sarjan, joka on ­ Mazakin valmistama pystykaraisten koneistuskeskusten korkean suorituskyvyn mallisto (Performance Line). VCN-sarjassa CNC-ohjaus on huippuominaisuuksilla varustettu MAZATROL SmoothG ja myös muut koneiden tekniset ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Koneita valmistetaan kolmena uutena eri kokona.


Äärimmäisen nopeaa ja virheetöntä ohjelmointia SmoothG-ohjauksella

Mazak VCN -sarjan koneissa oleva suomenkielinen ohjaus sisältää vakiona sekä vuorovaikutteisen Mazatrol- että G-koodiohjelmoinnin. Vuorovaikutteinen ohjelmointi helpottaa merkittävästi ohjelmointia: ohjelmat ja asetukset (työkalujen asetukset ja simulointi) saadaan tehtyä ensimmäisen kappaleen yhteydessä keskimäärin 75 prosenttia nopeammin verrattuna EIA/ISO-ohjelmointiin. Uudetkin koneenkäyttäjät pääsevät helpommin alkuun ohjelmoinnissa. Ohjelma voidaan tehdä ja simuloida työkaluradan osalta ennen uuden kappaleen koneistamista myös työstön aikana.
Performance Line -malliston koneistuskeskuksissa on aina korkeamman tason SmoothG-ohjaus, jonka suuri 19-tuumainen kosketusnäyttö ja muut ominaisuudet helpottavat ohjelmointia.

Kosketusnäytöllisessä MAZATROL SmoothG -ohjauksessa on lukuisia uusia ohjelmointia helpottavia ominaisuuksia.


3D-mallit ohjelmoinnin apuna

MAZATROL SmoothG -ohjauksen merkittävin parannus on valmistettavan kappaleen 3D-mallin käyttö ohjelmoinnin apuna. STEP- tai Parasolid-muotoinen geometriamalli voidaan tuoda suoraan Mazatrol-työkiertoon ja käyttää sen piirteitä ja mittoja suoraan hyödyksi ohjelmoinnissa. Vaikka mallia ei olisi käytettävissä, kappaletta ohjelmoi­taessa saadaan ruudulla näkymään reaaliaikainen 3D-kuva kappaleesta ohjelmoinnin edistyessä vaihe vaiheelta. Tämä vähentää virheiden määrää oleellisesti vanhoihin menetelmiin verrattuna.

Ohjauksessa on myös muita toivottuja ominaisuuksia, kuten Windowsista tuttu ”Undo-Redo”-korjaustoiminto, ohjelman kommenttirivit sekä uusia Mazatrol-työkiertoja, jotka nopeuttavat ohjelman tekoa. Työstötarkkuutta parantaa lämpötilakompensointi (Intelligent Thermal Shield +), joka valvoo lämpötilaa antureilla työstön aikana ja kompensoi mittoja tarvittaessa. Kosketusnäytön käytettävyys ja käyttövarmuus ovat osoittautuneet erinomaisiksi teollisessa ympäristössä.MAZATROL SmoothG -CNC-ohjaus tarjoaa vakiona muun muassa seuraavat ominaisuudet:

  • 19 tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö
  • täysi näppäimistö (kosketusnäyttö)
  • G-koodiohjelmointi (EIA/ISO)
  • Mazatrol-kielinen vuorovaikutteinen ohjelmointi
  • ohjelmointia helpottavat valmiit työkierrot
  • suomenkielinen käyttöliittymä (käyttäjä voi vaihtaa kielestä toiseen helposti)
  • kappaleen 3D-mallin käyttö ohjelmoitaessa
  • älykäs lämpötilakompensointi (ITS+)
  • nopeasti omaksuttava intuitiivinen graafinen käyttöliittymäYamazaki Mazak tähtää energian ja ympäristön säästöön kaikessa toiminnassaan

Yamazaki Mazak panostaa monipuolisesti ympäristön suojeluun ja energian säästämiseen omilla tuotantolaitoksillaan. Yritys myös pyrkii suunnittelemaan valmistamansa työstökoneet sellaisiksi, että ne kuluttavat mahdollisimman vähän energiaa tuotantokäytössä loppuasiakkaalla.

VCN-malliston energiaa säästäviä ominaisuuksia ovat koneen automaattinen virran poiskytkentä, erittäin vähän energiaa kuluttava LED-valaistus sekä ilmanpuhalluksen jaksokäyttö. Näiden lisäksi nopeat asetusajat ja tehokas koneistus vähentävät merkittävästi energiankulutusta kappaletta kohti laskettuna. Automaattinen johteiden rasvavoitelu öljyn sijaan vähentää myös ympäristökuormitusta.

Koneisiin on saatavilla lisävarusteena energiakojelauta (Smooth Energy Dash­board), joka mittaa energiankulutusta esimerkiksi työstettävää kappaletta tai koneen käyttöpäivää kohti. Kulutusta voidaan helposti seurata pidemmällä aikavälillä ja raportoida tarvittaessa.

Nestejäähdytetty ja moottorin kanssa samalla linjalla (In-Line) oleva hihnaton, nopea ja tehokas 15 000 k/min vakiokara soveltuu hyvin erilaisten materiaalien koneistukseen.


Tuotanto-, tuottavuus- ja mittaus­paketteja vakiovarusteiden lisäksi

Mazak VCN -koneet ovat jo vakiona hyvin varusteltuja. Koneistuskeskuksessa on vakiona 15 000 k/min nestejäähdytetty kara, joka soveltuu monien erilaisten materiaalien tehokkaaseen koneistukseen 22 kilowatin teholla (optiona 30 kW), sekä erittäin nopea 30-paikkainen työkalunvaihtaja ja 42 m/min pikaliike- sekä syöttönopeus.

Koneistuskeskuksiin on myös saatavana valmiiksi mietittyjä ja hinnaltaan kilpailukykyisiä lisävarustepaketteja. Tuottavuuspaketti sisältää esimerkiksi paineilman (säästöajoituksella) pyörivän työkalun läpi, siirrettävän käsipyörän ja 8 MB lisämuistin.

Tuotantopaketti 1 on vakiovaruste ja sisältää muun muassa 5 bar jäähdytysnesteen työkalun läpi. Tuotantopaketit 2–6 ovat paketteja, joissa valitaan korkeampi paine (20 tai 70 bar) jäädytysnesteelle työkalun läpi ja valitaan lastunkuljetin koneistettavan materiaalin ja volyymin mukaan. Lastunkuljettimen valmistajan voi valita useista eri laatumerkeistä; Mazakin Euroopan-tehtaalle lastunkuljettimia toimittavat Cromar, LNS ja Mayfran.

Valittavana on myös kaksi erilaista nykyaikaista mittauspakettia erittäin kohtuulliseen hintaan. Mittauspaketti 1 sisältää langattoman työkalun mittauksen (Renishaw RTS) ja mittauspaketti 2 lisäksi Renishaw RMP60 -työkappalemittauksen helppokäyttöisine makro-ohjelmistoineen (Renishaw Set & Inspect). Koneiden tärkeimmät tekniset tiedot ovat taulukossa.


Wihuri Oy Tekninen Kauppa
puh. 020 510 10
www.machinetools.wihuri.fi

Mazak VCN-700 on monipuolinen ja tehokas koneistuskeskus täysin uuteen isompaan kokoluokkaan.
Optiona on saatavana ATC-makasiinista vaihdettava Ultraspindle-kara (60 000 tai
80 000 k/min) mm. muottien koneistukseen ja kiillotukseen.