Konepaja Seppo Suomi vuoden yrittäjä Hartolassa

Hartolan vuoden 2021 yrittäjä on Jani Suomi Konepaja ­Seppo Suomi Oy:stä. Isossa roolissa yrityksen menestyksekkäässä etenemisessä ovat investoinnit automatisointiin ja edistyksellisimpään koneteknologiaan. Yrityksen viimeisin hankinta on elokuussa arsenaalin liittynyt DMG MORI NZX2000 -moni­akselisorvi.

Seppo Suomi aloitti koneistukset oman toimensa ohella kärkisorvilla autotallissa vuonna 1974. Vuonna 1978 Seppo jäi pois päivätyöstään jatkaen leivänhankkimista yrittäjänä. Toiminnan laajentuessa 1980-luvun alussa oli edessä muutto Risulantielle, jossa sijaitsee edelleen toinen yrityksen toimipisteistä – tosin moneen kertaan laajennettuna. Vuonna 2012 otettiin Konepaja Seppo Suomi Oy:ssä merkittävä askel, kun onnistuneessa sukupolvenvaihdoksessa omistajuus ja vetovastuu siirtyi toisen polven edustajalle Jani Suomelle. Kaksi vuotta tämän valtikanvaihdon jälkeen Jani Suomi hankki Hartolasta toisen hallin. Yhteensä näissä kahdessa toimipisteessä on lattiapinta-alaa noin 4700 m2, joista Risulantien yksikössä keskitytään sorvaukseen ja Opintien isommissa tuotantotiloissa jyrsintään.

– Meillä on vuosien varrella ollut 19 DMG MORI -linjan konetta. Tällä pitkällä kokemuksellamme voimme todeta, että DMG MORI -linjan koneet ovat hyviä ja vahvoja, kertovat tuotantoinsinööri Teemu Laitinen ja vuoden 2021 yrittäjäksi Hartolassa palkittu Jani Suomi elokuussa nopeaan toimitukseen saadun moniakselisorvin äärellä.


Valtamerkkinä DMG MORI

Konepaja Seppo Suomi Oy:llä on tällä hetkellä arsenaalissaan 17 lastuavan työstön konetta. Näistä koneista 13 on DMG MORI -merkkisiä. – Meillä on ollut matkan varrella 19 DMG MORI -linjan konetta. Ne on todettu hyviksi ja vahvoiksi. Kun tähän yhtälöön lisätään hienosti toimivat huollot ja varaosien saatavuus, ei ole ollut mitään syytä vaihtaa päämerkkiä. DMG MORI:n taustalla seisoo ammattitaitoinen organisaatio, kehuu Jani Suomi.

– Kun asiat ovat toimineet hyvin DMG MORI:n kanssa, emme varsinaisesti kilpailuttaneet muita merkkejä nyt elokuussa hankitun sorvauskeskuksen valintaprosessissa. Kun valinta oli tälläkin kertaa DMG MORI, tiedettiin mikä ostettiin, jatkaa Suomi.


Robottisolulla miehittämätöntä ajoa

– Korona-aika vaikutti etenemiseemme viime vuonna aiheuttaen 15 prosentin liikevaihdon pudotuksen. Tänä vuonna tilanne on muuttunut totaalisesti ja etenemme kohti ennätysliikevaihtolukemiamme 3,5 miljoonaa euroa. Kasvaneeseen kysyntään vastasimme DMG MORI NZX 2000 -moniakselisorvin hankinnalla, joka työstää Fastems RoboCell ONE -robottisolun ytimessä. Lisäksi koneessa on TOP Automazioni -tangonsyöttölaite. Tämä kokonaisuus mahdollistaa miehittämättömät ajot ja tarkoitus on integroida tähän soluun myös toinen, jo käytössämme oleva DMG MORI. Solun ansiosta saamme asetusaikoja alas eikä työntekijöitä tarvitse valjastaa monotoonisiin kappaleenvaihtotehtäviin, kertoo tuotantoinsinööri Teemu Laitinen.


Uudella DMG MORI -moniakselisorvilla nopeaa ja monipuolista valmistusta

Konepaja Seppo Suomen tekemisestä pääosa on akselimaisten kappaleiden sekä hydrauliikkalohkojen koneistusta. Sorvauspuolella tyypilliset eräkoot alkavat viidestä päättyen tuhansiin, kokoluokan ollessa tyypillisesti käsin nostettavat koneistuksien jälkeen. Sorvaushalkaisijat vaihtelevat 15 ja 150 mm:n välillä, työstökeskuspuolella
400 mm kokoluokkiin asti, jotta kappaleet mahtuvat jäysteenpoistouuniin. Omiin valmistusprosesseihin kuuluvat myös koneistettaviin kappaleihin liittyvät hitsaukset ja kokoonpanotyöt.

Sorvauspuolen uusimmassa vahvistuksessa DMG MORI NZX 2000 -moniakselisorvissa on kaksi karaa, pyörivät työkalut sekä kaksi revolveria, joissa molemmissa Y-akseli. – Uusi kone tuo paitsi lisää kapasiteettia, ominaisuuksiensa ansiosta myös lisää no­peutta ja monipuolisuutta kappalevalmistukseen, sanoo Laitinen.

Konepaja Seppo Suomi Oy valmistaa omina tuotteinaan putkityökaluja. Valikoimiin kuuluvat muhvipihdit, tötsäsakset, levitystuurnat ja haaroituskoukut.


Hyvä tilanne näyttää jatkuvan

Konepaja Seppo Suomi Oy:n viiden suurimman asiakkaan palveleminen muodostaa pääosan yrityksen tekemisestä. Myös vienti on tärkeässä roolissa ja tuotteita on toimitettu mm. Puolaan, Ruotsiin, Ranskaan, Hollantiin ja Australiaan. – Meillä on pitkiä asiakassuhteita, jotka juontavat viime vuosituhannen puolelle. Koska asiakaskuntamme on kansainvälistä, myös kilpailu on globaalia. Tässä kentässä menestyminen vaatii paitsi parhaan konekannan ja tuotannon korkean automaatioasteen myös osaavan henkilöstön. Meillä onkin korkean ammattitaidon omaava 15 henkilön joukko. Moni osaajamme on ollut talossa vuosikymmeniä ja olemme lähiaikoina onnistuneet löytämään joukkoomme myös kolme uutta työntekijää eläkkeelle siirtyneiden henkilöiden tilalle, kertoo Jani Suomi.

– Olemme kulkeneet edelläkävijöiden joukossa paitsi huippukoneiden myös automatisoinnin saralla. Esimerkkinä mainittakoon vuonna 2016 hankittu Fastemsin toimittama 246 eurolava- ja 120 palettipaikan FMS-järjestelmä, johon on liitetty kaksi DMG MORI NHX 4000 -koneistuskeskusta. Jatkossa tulemme lisäämään edelleen konevoimaa tähän, kaikkiaan järjestelmään on mahdollisuus liittää kuusi koneistuskeskusta.
– Tilanne on nyt erittäin hyvä, työkantaa on hyvin ja ennusmerkit tulevaisuuteen ovat niin ikään hyvät. Korkealla automaatioasteella ja huippukoneillamme sekä osaavan henkilökuntamme voimin olemme valmiina edelleen kasvamaan asiakkaidemme luotettavana kumppanina, vakuuttaa Suomi.

Konepaja Seppo Suomi Oy
Jani Suomi
toimitusjohtaja
puh. 0400 840 164
www.konepajasepposuomi.fi

DMG-työstökoneista:
DMG Mori Finland
Lauri Erkkola
puh. 050 566 8779
https://fi.dmgmori.com

Top Automazioni -tangonsyöttölaitteella varustetun DMG MORI NZX2000 -moniakselisorvin tehokkuus maksimoidaan Konepaja Seppo Suomi Oy:llä Fastems RoboCell ONE -robottisolulla, joka laajennetaan jatkossa palvelemaan myös toista DMG MORI -sorvia.