Lahtinen & Marjamaalle huipputarkka DMG MORI -hiomakone

Ensi vuonna puolen vuosi­sadan merkkipaalun ohittava Hionta­työ Lahtinen & Marjamaa Oy on tehnyt huomattavan investoinnin myös tulevaisuuden kilpailu­kykytekijöitään varmistamaan. Ra-arvoon 0,2 µm ja ympyrä­mäisyystarkkuuteen 1 µm yltävän DMG MORI Vertical Mate 85 -pystyhiomakoneen Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa hankki yrityksen tasetta kuormittamattomalla DMG MORI ­Finance:n tarjoamalla leasing-­sopimuksella.

Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa on koko historiansa fokusoitunut pelkästään hiontaan. Puolen vuosisadan ajalta yritykselle onkin kertynyt vahva osaaminen tältä sektorilta ja tämä erikoisosaaminen on taannut tamperelaisyritykselle vakaan jatkuvuuden.
Toimitusjohtaja Lahtisen mukaan kilpailua toki tälläkin sektorilla on, mutta vahva kokemus ja venymiskyky asiakkaan tarpeisiin ovat pitäneet yrityksen hyvin kilpailussa mukana.

Ei lomautuksia
Toisen polven yrittäjien toimitusjohtaja Jukka Lahtisen ja hallituksen puheenjohtaja Sami Marjamaan yrityksessä työskentelee kahdeksan hiontatyön ammattilaista, joiden käytössä on viisitoista konetta. – Haluamme pitää osaajistamme kiinni eikä meillä ole ollut lomautuksia hiljaisempinakaan aikoina. Asiakkaiden tarpeet ovat monesti ennalta-arvaamattomia ja lähes aina nopealla aikataululla toteutettavia. Tämän vuoksi koko porukan täytyy olla aina käytettävissä; kun työ tipahtaa ovesta, meillä on aina tekijät sitä työstämään ja näin toimien kykenemme nopeasti reagoimaan asiakkaan aikataulukriittisiin töihin, kertoo toimitusjohtaja Jukka Lahtinen.
– Meidän etenemisemme seuraa talouden linjoja, yleensä talouskuopat ja nousukaudet tulevat tosin meille pienellä viiveellä, jatkaa Lahtinen.

Yksittäiskappaleita ja piensarjoja
Lahtinen & Marjamaalla hiottavat kappaleet alkavat hyvin pienistä käteen sopivista osista aina 6 metriä pitkiin aihioihin saakka. Muutaman sadan kappaleen sarjojakin tuotannossa on, mutta suurin volyymi muodostuu yksittäiskappaleista ja piensarjoista.

DMG MORI Finance leasing-sopimuksella
DMG MORI Vertical Mate 85 -pystyhiomakone saapui Hiontatyö Marjamaa & Lahtisen tuotantoon erittäin nopealla neljän kuukauden toimitusajalla. – Toki nopea aikataulu kaatoi vaakakuppia DMG MORI:a kohti, mutta myös DMG MORI Financen tarjoamalla 72 kuukauden leasing-sopimuksella oli ratkaiseva merkitys konevalintaa pohtiessamme. Leasing-sopimuksessa ei tarvittu ennakkomaksua ja maksut alkoivat vasta kun kone saatiin tuotantoon, valaisee Lahtinen konevalintaan johtaneita syitä.

Pystymallisen DMG:n moninaiset hyödyt
Lahtisen mukaan DMG MORI Vertical Mate 85 tuo monia uusia hyötyjä tuotantoon sen pystymallisuuden ansiosta. – Pystymallisuus helpottaa kiinnittämisessä huomattavasti tekemistä, etenkin ohutseinämäisissä kappaleissa kiinnittäminen on huomattavasti helpompaa kuin vaakamallisissa hiomakoneissa. Lisäksi Vertical Mate:ssa on kaksi magneettipöytää, jolloin ei tarvitse käyttää kiinnitykseen ollenkaan aikaa – kappaleen lataus on tehokkaampaa ja keskittäminen pöytään helpompaa.

Taiyo Koki -teknologiaa
DMG MORI Vertical Mate 85 on hiomakoneisiin erikoistuneen Taiyo Kokin valmistama. Tämä 1986 perustettu japanilaisyritys kuuluu DMG MORI Group:iin ja se valmistaa noin 200 työntekijän voimin saman verran koneita vuodessa. DMG MORI Finland Oy:n aluemyyntipäällikkö Tomi Koskisen mukaan Taiyo Koki on volyymillisesti suurin valmistaja maailmalla pystyhiomakoneissa.
Lahtinen & Marjamaan uuden DMG MORI:n maksimi kappalehalkaisija on
800 mm ja korkeus 600 mm ja siinä on myös ­Renishaw Probe, jota voidaan hyödyntää mm. tarkistusmittauksiin. Tämä hiomakone on varustettu myös automaattisella työkaluvaihtajalla, työkalumakasiini on kuusipaikkainen.
– Koneen jäähdytys- ja tukevuusasioihin on kiinnitetty erityistä huomiota. Kaikki runkorakenteet ovat valurautaa ja kaikki komponentit on jäähdytetty – koneessa kiertää tasalämpöinen vesi ja myös kara on jäähdytetty. Muun muassa näiden asioiden ansiosta kone on todella tarkka, se yltää Ra-arvoon 0,2 µm ja ympyrämäisyydessä tarkkuuteen 1 µm. Tämän lisäksi kaikissa Taiyo Koki -hio­makoneissa tehtaan oma hyväksyntäkappale sisältyy hintaan. Kappale ajetaan tehtaallamme sekä asiakkaalla. Tällä asiakas saa varmuuden siitä, että koneen tarkkuus on varmasti sitä mitä on luvattu, kertoo Tomi Koskinen.

INFO

Hiontatyö Lahtinen & Marjamaa Oy
Jukka Lahtinen, toimitusjohtaja
puh. 040 502 7838
Sami Marjamaa
myyntijohtaja
puh. 040 580 0705
www.hiontatyo.com
DMG MORI koneista:
Tomi Koskinen, aluemyyntipäällikkö
puh. 050 579 7805
fi.dmgmori.com