Laserasein mukaan taisteluun

Yksi elokuvahistorian legendaarisimpia kaksintaisteluita käytiin Darth Vaderin ja Luke Skywalkerin välillä Tähtien Sota -elokuvasarjaan kuuluvassa Jedin paluussa. Tuo taistelu ja sen keskiössä ollut lasermiekka teki aikoinaan allekirjoittaneeseen – ja varmasti moneen muuhunkin poikaan – lähtemättömän vaikutuksen. Tähtien Sota -saagassa laser oli fiktiota. Metalliteollisuudessa laser on tänä päivänä faktaa ja osana monen konepajan jokapäiväistä tekemistä. Laser oli erinomainen taisteluväline Tähtien Sodassa ja sitä se on myös konepajoille. Laser on yksi hyvä esimerkki uusista ja tehokkaista teknologioiden välineistä, joka tuo kilpailukykyä alati kiristyvässä ja yhä enemmän globaaliksi muodostuneessa kilpailussa.

Tämän lehden sivun 10 ajatuksia -palstalla laserhitsauksen asiantuntija,
HT Laser Oy:n Lappeenrannan toimipisteen yksikön päällikkö Anna Fellman (TkT, IWE, KTM), avaa lukijoille laserhitsauksen tuomia mahdollisuuksia yhtenä konepajojen tuotannon kilpailukykyä lisäävänä menetelmänä.

Myös lokakuisilla levytyötekniikoihin erikoistuneilla EuroBLECH-messuilla oli laser yksi tapahtuman keskeisiä teemoja ja lasertekniikkaa hyödyntävät koneet löytyivät monen konevalmistajan esiteltävästä arsenaalista. Laser hyödynnettynä metallin leikkauksessa on loikkinut pitkin askelin eteenpäin. Laserleikkauksen edut ovat moninaiset ja sen jälki on moitteettomana valmis seuraavia työvaiheita varten, joten sen kasvavalle suosiolle yhtenä konepajojen ydinkoneena on vankat perusteet.

Metallialan konetekniikka kehittyy todella kovaa vauhtia. Yksi tarkastelun arvoinen asia on laserteknologia ja sen ympärille kehittyneet uudet metallialan innovaatiot. Kannattaa arvioida huolella, löytyykö tällä sektorilla teknologioita, edellä mainittujen lisäksi mm. 3D-tulostuksen saralla, joihin investoimalla pystyt tehostamaan juuri sinun konepajasi kilpailukykyä.

Mukavaa loppuvuotta

Petri Kuhlman, päätoimittaja