Mazak-sorvauskeskusten aloitustasoon päivityksiä ja uusi ohjaus

Japanilainen Yamazaki Mazak esitteli vuoden 2021 alussa uudistetun Singaporen tehtaallaan valmistettavan sorvimallistonsa. Uutuudestaan huolimatta QTE-malli on monelle suomalaiselle yritykselle tavallaan jo tuttu, sillä sen perusrakenne perustuu pääosin Mazak QT-COMPACT -malleihin, jonka QTE-sarja jatkossa korvaa. QTE-sarja varustettuna uudella MAZATROL SmoothEz -ohjauksella määrittelee jatkossa Mazak-sorvauskeskusten aloitustason Euroopassa. Edullisen hintatasonsa ja helppokäyttöisyytensä ansiosta koneet soveltuvat hyvin kaikenkokoisille konepajoille.

QTE-sorvauskeskukset on varustettu tutulla Mazak-tekniikalla. Kuvassa täysautomaattinen työkalun mittauslaite Tool Eye.


Monipuolisia sorvauskeskuksia kohtuuhintaan

QTE-sorvauskeskuksissa yhdistyvät totutun korkea Mazak-laatu, hyvä suorituskyky ja edullinen hintataso. QTE-koneisiin on pakattu vakiovarusteiksi tuttua Mazak-tekniikkaa, kuten hihnaton (built-in) karakäyttö, nopeat ja tukevat rullajohteet, nopea servorevolveri ja kärkipylkkä omalla kuularuuvikäytöllä. Lisävarustevalikoima mahdollistaa monenlaisten automaatiojärjestelmien käytön, kuten esimerkiksi valmiin Mazakin ja Fanucin yhdessä kehittämän COBOT-ratkaisun. Ez Loader 10 on helposti koneelta toiselle siirrettävä yhteistyörobotti kappaleiden lataukseen. Kameralla varustetun yhteistyörobotin ulottuma on 1 200 mm ja käsittelykyky 5 kg.

QTE-koneet ovat kokoluokiltaan 6 – 10” istukalla ja sorvauspituudeltaan 300 – 1 000 mm. Malleja on alkaen 2-akselisista koneista aina MSY-malleihin pyörivillä työkaluilla, Y-akselilla ja apukaralla. Tankokapasiteetit ovat mallista ja istukoista riippuen välillä 52 – 80 mm. Koneen kompaktit ulkomitat helpottavat tehokkaan tuotannon suunnittelua myös ahtaissa tuotantotiloissa.


Ez Loader 10 on uusi Mazakin ja Fanucin yhteistyössä kehittämä koneelta toiselle siirrettävissä oleva COBOT-ratkaisu kappaleen lataukseen.
MAZATROL SmoothEz on uusi helppokäyttöinen ohjain peruskoneille. Kosketusnäyttö nostaa käyttäjäkokemuksen modernille tasolle.

Kosketusnäytöllinen MAZATROL SmoothEz -ohjaus

Mazak asetti riman entistä korkeammalle kehittäessään uutta aloitustason CNC-ohjausta. Tavoitteena oli säilyttää peruskoneiden kilpailukykyinen hintataso, mutta samalla tuoda käyttäjäkokemus nykyaikaiselle tasolle. SmoothEz-ohjaus on varustettu korkealaatuisella kosketusnäytöllä, kuten aikaisemmin lanseeratut SmoothG/X-ohjaukset. Kosketusnäytön käytettävyys ja käyttövarmuus on osoittautunut erinomaiseksi myös teollisessa ympäristössä. Yamazaki Mazakilla on jo useamman vuoden hyvä kokemus kosketusnäytöllisistä malleista työstökoneiden ohjauksissa.

MAZATROL SmoothEz -ohjaus tarjoaa vakiona muun muassa seuraavat ominaisuudet:
• 15-tuuman kapasitiivinen kosketusnäyttö
• täysi näppäimistö (kosketusnäyttö)
• suomenkielinen käyttöliittymä
• G-koodi ohjelmointi (EIA/ISO)
• MAZATROL-kielinen vuorovaikutteinen ohjelmointi valmiilla työkierroilla
• Ez Machining – nopea ja tarkka koneistus – mukana älykäs lämpötilakompensointi ITS
• QUICK MAZATROL – ohjelmoitavan kappaleen 3D-mallin reaaliaikainen piirto ohjelman edistyessä
• liitettävissä Smooth CAM Ai:n kanssa, jolloin voidaan käyttää kappaleen 3D-mallia ohjelmoitaessa
• helppokäyttöinen ja nopeasti omaksuttava intuitiivinen graafinen käyttöliittymä


Ensimmäinen näyttelykone Mazak QTE-300MY SG Suomeen marraskuussa 2021

Suomalaiset asiakkaat voivat tutustua uutuusmallistoon ja uuteen ohjaukseen Wihuri Oy Teknisen Kaupan näyttelytilassa Vantaalla loppusyksystä 2021. Tuleva näyttelykone Mazak QTE-300MY SG on varustettu valmiiksi mietityllä ja hinnaltaan kilpailukykyisellä tehtaan tuotantopaketilla ja 500 mm kärkivälillä. Tuotantopaketti sisältää esimerkiksi tehokkaan 15 bar lastuamisnestejärjestelmän, tankolaitevalmiuden (Ø 80 mm) ja automaattisen kappaleenkerääjän. CNC-ohjauksen lisäoptioita ovat esimerkiksi erittäin helppokäyttöinen kaiverrusohjelma, jolla voidaan nopeasti ohjelmoida kappaleisiin pyörivällä työkalulla kaiverrettavat tekstit ja numerot (myös juokseva numerointi). Ylikuormitussuoja (Mazak Overload Detection System) taas pitää huolen siitä, että yllättävätkään tilanteet eivät aiheuta akseleille vaarallisen suurta kuormaa.

Tekniset tiedot Mazak QTE-300MY SG 500U

Suurin sorvaushalkaisija 340 mm
Tankokapasiteetti Ø 80 mm
Suurin sorvauspituus 496 mm
Päämoottorin teho ja vääntö 18,5 kW / 358 Nm
Y-akselin liike ± 50 (100) mm
Pikaliikenopeus X- ja Z-akselit 30 m/min
Työkalujen lukumäärä 12 kpl
Pyörivien työkalujen teho ja vääntö 5,5 kW / 47 Nm
Istukan koko Ø 254 mm (10”)

Wihuri Oy Tekninen Kauppa, Työstökoneet
www.machinetools.wihuri.fi
p. 020 510 10

Mazak QTE-sorvauskeskukset ovat uusia tehokkaita lähtötason koneita kaikille konepajoille.